Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Forsvarets forum melder at Forsvarsdepartementet i juli sendte ut et notat til etatene i forsvarssektoren med oppdaterte retningslinjer for politiske besøk. I år har det blitt lagt til en regel som slår fast at media som hovedregel ikke skal være sammen med politikere som er på besøk i forsvarsetatene.
Det utelukkes derimot ikke at media kan være med.
«Dersom media skal være til stede, skal det være forhåndsavtalt med etaten, og det er etaten som avgjør om media kan være til stede», står det i retningslinjene.
Opposisjonen skeptisk
Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV), er klar på hva han mener om de nye retningslinjene.
– Det er utrolig provoserende at regjeringen velger å strupe tilgangen til media, mens regjeringen selv kan reise rundt med fullt PR-sirkus, sier Øvstegård til Forsvarets forum.
SV-politikeren understreker at forsvarssektoren har godt av innsyn og politisk debatt.
– Politikerbesøk er en viktig del av det å få medieoppmerksomhet. Det er slik forholdet mellom politikk og mediene ofte fungerer. Forsvaret trenger mer kontakt mellom samfunn, media og folkevalgte heller enn mindre, sier Øvstegård.
Retningslinjene fra Forsvarsdepartementet tar utgangspunkt i dokumentet Regjeringens forhold til Stortinget, som er utarbeidet av Statsministerens kontor (SMK).
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er også skeptisk:
– Det er uheldig med en hovedregel om at medier ikke skal få være med, skriver hun i en e-post til Forsvarets forum.
– Tilgang til informasjon er en del av ytringsfriheten, som følger av Grunnloven. Utgangspunktet er at nektelser, som å ikke kunne følge en folkevalgts besøk på et militært anlegg, må begrunnes. Her legges det opp til det motsatte: en hovedregel om å nekte, og at tilgangen må begrunnes, fortsetter hun
Annonse
Fortsatt mulig
Statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved SMK skriver i en e-post til Forsvarets forum at det fortsatt vil være mulig å ha med media når enkeltrepresentanter ønsker å besøke Forsvaret for å skaffe seg fagkunnskap. Men dette må avklares i hvert enkelt tilfelle med det enkelte sted.
– Når statsråder og stortingsrepresentanter har faglige møter med underliggende etater er hovedregelen at pressen ikke er til stede, skriver han - og fortsetter:
– Tidligere har det vært lagt til grunn at alle avtaler om stortingsrepresentanters besøk til underliggende etater skulle gå via departementet. I retningslinjene har vi nå lempet på dette ved å åpne for at slike møter kan avtales direkte med underliggende etat, uten å gå via departementet, fortsetter Alstadsæter.
Les saken til Forsvarets forum for å se de nye retningslinjene.