Journalist Eskil Engdal i Dagens Næringsliv vil ha ha en ny og breiere Skup-pris med flere kategorier, der også fortellerteknikk vektlegges.

Tidligere Skup-vinner vil legge ned prisen

Eskil Engdal vil erstatte Skup-prisen med en ny pris etter amerikansk eller svensk modell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Avisredaksjoner elsker priser. Derfor bør Skup legges ned og erstattes av en smellfeit, glinsende forestilling hvor gravejournalistikken er en av flere kategorier, sier journalist Eskil Engdal i Dagens Næringsliv, som selv vant Skup-prisen i 2001.

Norsk Pulitzer

Journalisten sier Skup har betydd mye for utviklingen av undersøkende journalistikk. Likevel ønsker han seg en ny pris som ligner mer på amerikanske Pulitzer og svenske Journalistpriset.

– En norsk journalistpris etter svensk eller amerikansk modell vil føre til at norske journalister slutter å bruke tiden på noe så tomsete som kurs i metoderapportskriving.

– Se mot Sverige og Stora Journalistpriset som deles ut i fire klasser; Årets avsløring, Årets forteller, Årets fornyer og Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Det har åpnet for at nye formidlingsmåter som multimedia, blogger og interaktiv journalistikk også får den oppmerksomheten den fortjener.

Fortellerteknikk

Tidligere denne uka etterlyste journalist Åge Winge i Adresseavisen en Skup-pris for fortellerteknikk. Han kritiserte Skup for å legge mer vekt på metoderapporten som leveres til juryen enn det publiserte journalistiske arbeidet.

– Dokumentgraving synes viktigere enn for eksempel bruken av muntlige kilder, observasjon og fortellerteknikk – som også er metoder for å åpne lukkede dører og formidle historier på en grensesprengende måte, sa han til journalisten.no.

Får støtte

Winge får støtte fra både Eskil Engdal og Knut Gjernes, som begge jobber i Dagens Næringsliv.

– En pris for fortellerteknikk vil inspirere redaksjoner til å utvikle og dyrke fortellerteknikker, sier Engdal.

– Det vil skape profesjonalisering og diskusjon rundt noe av det viktigste vi holder på med: Å fortelle historier. Det trenger norsk presse.

Gjernes skriver i en epost at «det kan virke som dokumentgraving er viktigere enn bruken av muntlige kilder» om Skup-prisen. Journalisten mener at det legges for mye vekt på metode som å søke i ulike offentlige registre, ved tildeling av den norske graveprisen.

«Kildepleie og arbeidet med muntlige kilder er den viktigste delen av den journalistiske arbeidsmetoden. Jeg synes at arbeidet med muntlige kilder ikke blir nok verdsatt og belønnet i forbindelse med utdelingen av Skup-prisen», skriver han, og legger til at han ønsker en Skup-pris for fortellerteknikk velkommen.

Norske journalistikkpriser

Skup-prisen er Norges fremste pris for gravejournalistikk. Formålet med prisen, som kommende helg deles ut for 21. gang, er å «stimulere interessen for og å heve kvaliteten på undersøkende journalistikk i journalistiske publikasjoner og medier».

Den store journalistprisen er den andre gjeve journalistikkprisen i Norge. Prisen går til journalister som «det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område».

Flere kategorier i Sverige

I Sverige deles det ut to tilsvarende priser. Mediekonsernet Bonnier står bak «Stora Journalistpriset», som går til «framstående yrkesprestationer i svenska medier».

Föreningen grävande journalister står bak «Guldspaden», som tilsvarer Skup. Den blir delt ut i åtte kategorier, og vektlegger «engagerad och kunnig journalistikk».

Pulitzer

Den kjente amerikanske Pulitzer-prisen for journalistikk deles ut i 14 kategorier. Prisen anerkjenner fremragende journalistikk, og legger vekt på originalitet og høy kvalitet i den skriftlige og visuelle fortellingsteknikken.

Vinnere av Skup siste 10 år

2009 – Under radaren, Gøran Skaalmo og Trond Sundnes, Dagens Næringsliv.
2008 – Mitt skip er lastet med …, Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Brennpunkt.
2007 – Terra og kommunene. Morten Hofstad, Finansavisen.
2006 – Klasevåpen. Tormod Strand,  NRK Dagsrevyen.
2005 – Kvikksølvjentene/Kvikksølvbarna. Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Brennpunkt og Vannverksskandalen på Romerike: Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen, Aftenposten.
2004 – Rovfiskerne. Rune Ytreberg og Svein Bæren, NRK Brennpunkt.
2003 – Lucia-stiftelsen. Rolf J. Widerøe og Tor Strand, VG.
2002 – Finance credit-saken. Bjørn Olav Jahr, Kapital.
2001 – UDI-skandalene. Trond Sundnes, VG og Sertifikat-saken. Eskil Engdal, Knut Gjernes og Erik Tumyr, Dagens Næringsliv.
2000 – Dexamin-saken. Anne Hafstad, Aftenposten.

Vinnere av Den store journalistprisen siste 10 år

2010 – Bernt Jakob Oksnes, Dagbladet for «Den usynlige».
2009 – Per Christian Magnus, Robert Reinlund og Anne Marie Groth, TV 2.
2008 – Helle Aarnes, journalist i Bergens Tidende for «Tyskerjentene».
2007 – Knut Olav Åmås, debattredaktør, Aftenposten.
2006 – Redaksjonen bak NRKs TV-program «Typisk Norsk», v/ Petter Scherven.
2005 – Magasinredaksjonen i Dagens Næringsliv og Roar Christiansen, Bergens Tidende.
2004 – Harald Henden, VG.
2003 – Åsne Seierstad, frilans.
2002 – Ikke utdelt.
2001 – Harald Stanghelle, Aftenposten.

Powered by Labrador CMS