Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Denne uken ble det kjent at Dagsavisen risikerer å måtte flytte tilbake til de tidligere lokalene i Kristian IVs gate 13 ved Sehesteds plass.
Annonse
Årsaken er at mediehuset ikke kommer ut av leiekontrakten til bygget som løper fram til 2024. Etter at Dagsavisens fremleietager gjennom fem år, Making Waves, flyttet ut 1. oktober står bygget nå tomt. Avisen betaler derfor for øyeblikket leie både for det gamle bygget og dagens lokaler i Grubbegata.
Sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm har overfor Journalisten karakterisert leieskvisen som den største risikoen for Dagsavisen for øyeblikket. Han vil ikke kommentere på hvor mye kostnaden beløper seg til, men trolig utgjør den flere millioner kroner på årsbasis.
Tirsdag ble det kjent at Dagsavisen må flytte tilbake til Kristian IVs gate fra nyttår dersom avisen ikke klarer å styrke egenkapitalen fra eierne eller andre investorer innen kort tid.
Det skjer etter at Lysholm allerede gjennom flere måneder har jaktet nye investorer til Mediehuset Dagsavisen.
Det var daværende sjefredaktør Carsten Bleness som sier at han sammen med et enstemmig styre inngikk leieavtalen i 2008.
– Det var altså en beslutning det var bred enighet om, sier Bleness til Journalisten.
Han sier til Journalisten at de flyttet fra Møllergata 38 til Kristian IVs gate for å få nye og med tidsriktige lokaler.
– Vi leide et nedslitt bygg av Obos ved Hammersborg torg som bidro til dårlig trivsel. Avtalen var ikke vesentlig dyrere enn den vi hadde.
Bleness minner om at kontrakten ble inngått før finanskrisen slo inn med full tyngde høsten 2008.
– Vedtaket ble gjort på et tidspunkt da Dagsavisens utsikter ikke var så verst. Mens vi flyttet kom finanskrisen.
Bleness ønsker ikke å kommentere Lysholms uttalelse tirsdag om at avtalen ble inngått samtidig som Dagsavisen i 2008 og 2009 gikk i minus på driften. I årene 2007, 2008 og 2009 hadde Dagsavisen en bunnlinje på henholdsvis -4,9 millioner, -1,8 millioner og -16,3 millioner kroner.
Den tidligere Dagsavis-redaktøren sier at lokaliseringen på Sehesteds plass med forlagene Gyldendal og Aschehoug, samt Det norske teater som naboer, var en hyggeligere plassering enn hva Youngstorget var den gangen.
– Det var Steinar Hansson som i sin tid ønsket Dagsavisen til sentrum. Vi ønsket å ha lokaler som var bedre tilpasset vårt behov. Vi fikk også en totalrenovering av bygget før vi flyttet inn. Det var bedre enn hva vi hadde.
– Stormannsgalskap
Bleness mener det er lett å være etterpåklok i lys av finanskrisen og at Dagsavisens situasjon senere ble forverret og innlemmet i Mentor Medier.
– Jeg leser at Eirik Hoff Lysholm sier at han nok ikke hadde inngått den avtalen i dag. Det hadde nok ikke jeg heller om jeg visste hva som ville skje de neste årene. Det var en helt annen virkelighet for mediebransjen den gangen.
Redaksjonsklubben karakteriserte mandag leieskvisen som å kaste penger ut av vinduet. Klubbleder Espen H. Rusdal karakteriserer nå flyttingen til Sehesteds plass i sin tid som et forfengelighetsprosjekt.
– Det var jåleri, sier Rusdal, som er svært kritisk til beslutningen.
– Det er forstemmende at en avtale Carsten Bleness inngikk er det som skal dytte oss utfor kanten. Det kan minne om stormannsgalskap, sier Rusdal.
Bleness svarer kritikken med å vise til at mange av de ansatte i Dagsavisen hadde et stort ønske om å flytte da leieavtalen ble inngått.
– Vår intensjon var å skaffe bedre lokaler, men sett i ettertid var leieavtalen lang selv om det ikke var noen problemstilling den gang.
Karakteristikken om stormannsgalskap avviser Bleness.
– Man må leve med de valgene man tar og avtalene man inngår.