Advarer mediene i Overhalla-saken

Frykter grafsing i drapsdetaljer. Dagbladet navnga offer som overlevde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag 22. oktober starter rettssaken mot Bahadir Mirzaolimov (26), som er tiltalt for drapene på Anne Grete Vollum (35) og Cicilie Watnan Lian (7), og for et seksuelt overgrep og frihetsberøvelse mot Vollums ni år gamle datter. Både pårørende, kommunen og barneombud Reidar Hjerman frykter at mediedekningen skal bli for detaljert, og dermed oppleves som en tilleggsbelastning for de berørte.

Det er ventet storinnrykk av aviser, radio og tv under rettsbehandlingen i Namdal tingrett, og det kommunale, krisepedagogiske teamet forbereder sambygdingene på den omfattende mediedekningen. Familiens bistandsadvokat Inger Johanne Dehli sier til Trønder-Avisa at hun er bekymret over at nyhetskampen kan føre til at detaljnivået i dekningen blir for høyt. Hun er redd for at terskelen vil bli senket etter hvert som rettssaken forløper – og at noen vil bryte grensene.

- Ta hensyn

- Pressen kappes ofte om å komme med flest mulig detaljer. Men i denne saken er det viktig at pressen tar hensyn til at det er et offer som er i live, og som vil bli konfrontert med disse detaljene i skolegården. Ikke ofre henne på nyhetsalteret, advarer Dehli. Hun forventer at mediene forholder seg til Vær Varsom-plakaten.

Formaningen kommer etter at Dagbladet fredag gjenga navnet til jenta som overlevde i sin omtale av tiltalen mot Bahadir Mirzaolimov – og i tillegg beskrev i detalj hva slags overgrep hun ble utsatt for. Familien til jenta som ble identifisert av Dagbladet har klaget avisen inn for Pressens Faglige Uvalg. Ifølge adressa.no ringte Dehli lørdag rundt til pressen for å forhindre at navnet på jenta skulle bli offentliggjort også i andre medier.

Krenker barn

Mandag ringte faren til jenta Dagbladet navnga til barneombud Reidar Hjermann for å uttrykke sin fortvilelse. Også barneombudet reagerer sterkt på Dagbladets omtale.

- Da jeg leste saken tenkte jeg at dette var utrolig drøyt. Dagbladet driver og krenker barn, sier Hjermann til adressa.no.

Hjermann frykter at en fellelse i PFU ikke vil forhindre at Dagbladet eller andre medier går over streken i framtiden.

- Nå virker det på meg som om fellelser i PFU er tannløse. Barneombudet vurderer derfor å foreslå sterkere lut, sier Hjermann.

Ombudet ønsker ifølge adressa.no å gå i dialog med pressen om mulige andre straffetiltak som bøter eller svarte forsider.

Svært uvanlig

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Trønder-Avisa at identifiseringen av jenta er svært uvanlig i norsk pressesammenheng. Vær Varsom-plakaten setter klare begrensninger for hvordan mediene kan omtale pårørende i kriminalsaker.

I 2001 kom et eget punkt som spesielt omtaler vern av barn. Punkt 4.8 slår fast at barns identitet som hovedregel ikke skal røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.

Powered by Labrador CMS