Yngve Grønvik, Silje Ingebrigtsen og Torbjørn Monsen er de tre journalistene som i dag jobber i Sør-Varanger Avis i Kirkenes.

Sør-Varanger Avis

Etterlyser redaktør:
– Vanskelig å finne den rette kompetansen i Finnmark

Sør-Varanger Avis lyser ut redaktørstilling for andre gang.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sommer ble det kjent at redaktøren i Sør-Varanger Avis (SVA), Gunnar Sætra, hadde sagt opp jobben for å begynne som journalist på Kirkenes-kontoret til NRK. Dette etter at avisen fikk Amedia som majoritetseier.

SVA har siden forsøkt å finne en erstatter. Nylig oppdaterte SVA sin stillingsutslysning på Heia Nord-Norge, etter at de ikke kom i havn med den første runden, ifølge styreleder og regiondirektør i Amedia, Renate Slettli Nymo.

– Det er utfordrende å finne den rette kompetansen generelt, og særlig i Finnmark, sier hun til Journalisten.

Digital utvikling

Amedia søker først og fremst etter kandidater med redaksjonell erfaring som er interessert i regionen og som ønsker å bo i Kirkenes. Digital kompetanse er viktig i dagens mediebilde, og en ekstra interesse her vil være et pluss, sier Nymo.

Lokalavisen vært gjennom tøffe år, og sto dessuten på randen av konkurs for seks år siden. Men i det siste har lykken snudd, selv om dagens opplag på 2450 aviser er et stykke bak toppen på nær 4500 rundt årtusenskiftet.

Redaksjonens tro er sterk på at det er potensial for vekst digitalt, og det er der fokuset skal ligge fremover, står det i stillingsannonsen.

– Spennende område

Sør-Varanger kommune ligger rett ved grensen til Russland. Her har lokalsamfunnet blitt påvirket av både pandemien og krigen, sier avtroppende redaktør Gunnar Sætra til Journalisten.

– Det er også tydelig at industri og næringslivet har merket sanksjonene.

Sætra mener området er et av Norges mest spennende for nysgjerrige journalister.

– For den rette personen med de riktige ambisjonene, så finnes det knapt en bedre redaktørjobb i Norge, sier han og tilføyer:

– Det er et område med historisk relevans, og mange interessante historier å plukke frem. Dette er dessuten en plass der en får møte folk på høyt politisk nivå i forvaltning.

Kommunen er også den eneste som har en grense til et land som verken er med i Nato, EØS, EU eller Schengen.

– Dette er et spesielt område. Ved å sitte her får du virkelig et helt unikt perspektiv på landet. Her får man dessuten lærdommer som man dessverre ikke får på skolen, men som er uhyre viktig for å bli journalist.

Han nevner dyktige norske journalister som har jobbet og opparbeidet seg erfaring i Finnmark, som Morten Jentoft og Jan Espen Kruse.

– Du får uten tvil en erfaring som er ulik den du får i Oslo, sier han.

Vil heller være journalist

Sætra har sagt opp jobben i SVA for å bli journalist i NRK i Kirkenes. Han sier dette skjedde uten dramatikk. Han ønsker heller å bruke kompetansen han har på fiskeri, Russland og Barents-område som journalist i NRK heller enn å lede SVAs digitale omstilling.

– Jeg er 62 år gammel og representerer på ingen måte fornying. Det er ikke vits at jeg skal bruke masse tid på å sette meg inn i ting som andre kan mye bedre enn meg. Nå skal SVA over på Amedias plattformer, og da blir det godt for dem å få inn nye hoder, sier han.

I den nye redaktøren håper han at SVA vil finne noen med gode ideer som har kjennskap til å drive lokalavis.

– Dette er en flott anledning for noen til å jobbe i et spennende område og til å stikke nesen frem i samfunnsdebatten i nord.


Powered by Labrador CMS