Konkurransekommissær og visepresident Margrethe Vestager presenterte tirsdag EU-kommisjonens nye forslag til lovregulering av IT-gigantene.
Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
EU vil skape «orden i kaos» og temme IT-giganter
Forslag til nye EU-regler lagt fram.
Forslag til omfattende ny lovgivning for å regulere internett og de store IT-gigantene ble lagt fram av EU-kommisjonen tirsdag.
– Formålet er å sikre at vi, som brukere, kunder og bedrifter, har tilgang til et stort utvalg av trygge produkter og tjenester på nett. Akkurat som vi har i den fysiske verden, sa Margrethe Vestager, konkurransekommissær og visepresident i EU-kommisjonen.
Hun varslet også at EU ønsker å skape «orden i kaos» med den nye reguleringen av internett.
Gigantbøter
Mye av innholdet i de to lovforslagene var allerede kjent fra lekkasjer til mediene. Store IT-selskaper vil risikere bøter på hele ti prosent av sin globale omsetning for brudd på EUs konkurranseregler hvis kommisjonen får det som den vil.
I ytterste konsekvens kan EU kreve at amerikanske IT-giganter splittes opp eller utestenges fra EU.
Noen av de største selskapene vil få merkelappen «portvoktere». De vil bli underlagt spesifikke reguleringer som skal begrense markedsmakten deres.
En kilde tett på EU-kommisjonen sier til nyhetsbyrået AFP at ti selskaper kan havne i denne kategorien: Amerikanske Facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft og Snapchat, kinesiske Alibaba og Bytedance, sørkoreanske Samsung og nederlandske Booking.com.
Overgrepsbilder og hat
I tillegg til at EU vil sikre bedre konkurranse, ønsker unionen også å trappe opp kampen mot hatefulle ytringer og desinformasjon på nett.
Planen er at det også skal bli lettere å straffe sosiale medier som bidrar til spredning av overgrepsbilder og ekstremist-propaganda. Samtidig understreker EU-kommisjonen at ytringsfriheten skal opprettholdes.
I Storbritannia planlegges lignende lovgivning, ifølge nyhetsbyrået AP. Også den konservative regjeringen til Boris Johnson ønsker å straffe selskaper som ikke fjerner overgrepsbilder og innhold lagt ut av terrorister.
EU-kommisjonens forslag er begynnelsen på en lang prosess, der også representanter for de berørte næringene skal få si sitt. Til slutt må både medlemslandene og EU-parlamentet vedta de nye lovene hvis de skal tre i kraft.
Google har allerede uttrykt misnøye med EUs forslag til ny lovregulering. Det amerikanske selskapet mener forslagene ser ut til å være rettet spesifikt mot en mindre gruppe selskaper.