Thomas Vermes. Foto: Privat.
Ungarn fornærmet over kritikk
Statsministeren har åpnet for å justere omstridt medielov, men er indignert over reaksjonen den har vakt.
Medieloven som trådte i kraft i Ungarn fra 1. januar har vekket harme, både nasjonalt og internasjonalt. Reaksjonene kommer ubeleilig, da Ungarn har inntatt formannskapet i EU dette halvåret. I dag møtes statsminister Viktor Orban og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso. Barroso har signalisert at medieloven blir et viktig tema.
Torsdag sa Orban til pressen at de er forberedt på å gjøre endringer i loven på ordre fra EU. Fredag beskriver han likevel ifølge EUobserver kritikken mot loven som en fornærmelse, og forsvarer den ved å hevde at lovens innhold finnes i andre europeiske lands lovgivning.
Frihet med forbehold
– Hvorvidt en eventuell justering i loven vil være kosmetisk eller reell, er vanskelig å si, sier Thomas Vermes. ABC Nyheter-journalisten er selv fra Ungarn, og har i lengre tid fulgt den politiske situasjonen i hjemlandet.
Han beskriver pressefriheten i landet som «reell, men med visse forbehold». Pressens frihet viser seg nå i at mediene kritiserer den nye loven, men de politiske systemene kan utvilsomt utøve større trykk enn i Norge. Vermes viser til en episode før jul, der en radiojournalist i statskanalen ble fjernet fra stillingen etter å ha ett minutts stillhet på lufta i protest mot medieloven. Vermes sier en rapport fra den bergensbaserte forskningsgruppen Eurosphere underbygger inntrykket av en pressefrihet med forbehold.
Beruset regjeringsparti
Den nye loven åpner for bøter til medier som et nyopprettet råd mener har gitt en ubalansert dekning, krenket menneskers verdighet, fornærmet den felles moralen eller unnlatt å dekke hendelser av offentlig interesse. Lovforslaget ble vedtatt med stemmene til det styrende sentrum-høyre-partiet Fidesz.
Vermes mener regjeringspartiets overveldende seier ved forrige valg, med over to tredelers flertall, har «beruset» dem.
– Paradokset med partiet er at det vokste fram som et friskt pust idet det forrige regimet raknet, mens det nå har slått slik om at det blir anklaget for «führer-tendenser» av tysk presse.
Utenriksminister for mediestyring
Flere EU-politikere har vært ivrige i sin kritikk av medieloven, især franske og tyske. Luxembourgs utenriksminister har ifølge Vermes uttalt at en mann som Orban ikke er egnet til å lede EU, samtidig som han er ansvarlig for en slik lov.
Ungarns utenriksminister Janos Martonyi forsvarer medieloven, og Vermes mener å kunne se en norsk sammenheng her. Det var nemlig denne ministeren som ble utsatt for Thomas Giertsens penisstunt i 2002, da han var i Norge på offisielt besøk. Giertsen intervjuet da Martonyi med smekken vid åpen og penis utenfor gylfen.
– Da kan det jo hende han så behovet for sterk mediestyring, humrer Vermes.
Journalisten gjør for ordens skyld oppmerksom på at hun er tilknyttet ABC Nyheter som tilkallingsvikar.