Jack Werner har drevet med kritisk journalistikk på hatet i kommentarfelt. Foto: Sniper Zeta/Wikimedia Commons

Denne mannen vil ikke Facebook møte

Jack Werner er en av grunnleggerne av Viralgranskaren. Nå jobber han med å undersøke netthatet. Men da han ville intervjue Facebook, fikk Werner nei. Han kan rett og slett for mye.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til at Facebook ikke ønsker at Jack Werner på besøk: han er for kunnskapsrik og for kritisk, skriver Svenska Dagbladets sjefredaktør Fredric Karén i en kommentar.

Sjefredaktøren tok selv kontakt med Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster for å sjekke mulighetene for å besøke Facebooks hovedkontor for Europa i Dublin. I håp om å intervjue community-ansvarlige for å få svar på hvordan disse ser på hatefulle innlegg.

Det første svaret var positivt. Etter epost-utvekslinger over de neste ukene settes en dato og program under besøket bestemmes. Så ber kommunikasjonssjefen om navn på reporter og fotograf.

– Jeg sendte alt av informasjon. Så ble det stille i 24 timer.

Skuffet over journalistvalg

Dagen etter ringer kommunikasjonssjefen som ifølge redaktøren uttrykte skuffelse over at frilanser Jack Werner var den som skulle sendes. Münster hadde angivelig på bakgrunn av tidligere møter en antagelse om at Werner allerede hadde en klar oppfatning om Facebook og at programmet for besøket ikke var tilpasset en som var så pålest som ham.

Münster bekrefter at de to har møttes ved to tidligere anledninger. En gang i Italia og en gang under åpningen av kontoret i Stockholm. Han skal også ha foreslått at journalisten skulle besøke kontoret i Dublin, men invitasjon uteble.

Ifølge sjefredaktøren hadde Münster sett for seg at avisen sendte en av sine fast ansatte som kunne «utdannes» av Facebook for å etablere en langsiktig relasjon.

Journalisten anbefaler: Jack Werners ekspose: Grova hatet som Facebook vägrar att ta bort

– Jeg svarte at det måtte være SvDs valg, og at vi naturligvis sender den reporteren vi anser for å være best belest og som kan gjøre den beste jobben for leserne.

Svaret Karén så fikk var at det ikke ble besøk med mindre avisen sendte en annen journalist. Det kunne være mulig at Werner kunne få gjøre et videointervju fra Stockholm. Dette var fem dager før besøket skulle finne sted.

Ingen problemer med Werner

Peter Münster skriver i en epost til redaktøren at de i Facebook ikke har noen problemer med Jack Werner. Snarere mener Facebook at Werner ikke ville ha utbytte av besøket siden de hadde gjort seg tilgjengelige for journalisten ved flere anledninger.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i prosessen om at Jack Werner ikke er velkommen til å besøke Facebook.

Etter å ha veid for og imot å sende en annen journalist til Dublin, ender det med at redaktøren gir beskjed til Münster om at de sender en annen journalist. Det er verdifullt å møte folk og kunne ta egne bilder fra kontoret.

Men gjennom helgen tviler redaktøren og beslutningen føles dårlig. Mandag gir han beskjed om at de dropper besøket og at videointervjuet er nok. Noen timer senere får han ny beskjed, også videointervjuet som hadde vært Facebooks forslag innstilles.

Reagerer på korte svarfrister

Münster forteller at Facebook reagerer på den korte svarfristen de fikk av Svenska Dagbladet. Redaktør Karén påpeker at de første spørsmålene kom tre og et halvt døgn før publiser, og at oppfølgingsspørsmål kom to døgn før artikkelen var ute.

– Som med alle forespørsler fra mediene skal vi gjøre vårt beste for å svare så snart som mulig. Men jeg vil påpeke at det naturligvis ikke er mulig å svare umiddelbart, når vi får spørsmålene deres så kort tid før helgen. Jeg forventer at vi skal kunne sende noen svar til dere i begynnelsen av neste uke, skriver Münster til redaktøren.

Redaktøren mener historien gjenspeiler manges opplevelse av Facebook som bedrift. Utilgjengelig og at de kontrollerer all kommunikasjon.

– Det har aldri hendt meg at en bedrift eller en kilde stiller krav til hvilken journalist som skal gjøre intervjuet. Majoriteten respekterer redaksjonens valg og anser at kompetanse er viktigere enn person.

Håper på intervju

Til Journalisten skriver Karén at han ikke har mottatt noen reaksjoner fra Facebook etter publiseringen av kommentaren igår. Münster har bedt om spesifiserte spørsmål og skjermdumper til saken. Dette fikk han i dagen etter de første spørsmålene ble sendt over.

Den undersøkende journalistikken på tema fortsetter, også uten kommentarer fra Facebook. Blant annet med en politiker som er utsatt for hatkampanje i det sosiale mediet. Kilden har ved flere anledninger forsøkt å politianmelde hetsen uten å lykkes.

– Vi håper selvsagt at Facebook stiller opp til et intervju med Jack, men det vet vi som sagt ennå ikke om vil skje.

Etter publisering av artikkelen har vi mottatt kommentarer fra Facebook gjennom deres pr-byrå Spotlight PR i Stockholm.

– Vi har invitert SvD til vår neste media day på hovedkontoret vårt i Dublin etter at avisen kansellerte det forhåndsavtalte besøket. Vi ser fram til å ha dem på besøk.

Videre heter det at Facebook går gjennom innholdet avisen har sendt dem, og at de vil gi svar på spørsmålene knyttet til dette tidlig denne uken.

Journalisten har forsøkt å komme i kontant med Münster. Det har vi så langt ikke lykkes med.

Powered by Labrador CMS