SAs utenriksminister Mike Pompeo sier landet vurderer forbud mot den kinesiske videoappen Tiktok, på bakgrunn av anklager om at Kina kan bruke appen til å overvåke brukerne.
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
USA vurderer å forby Tiktok
Anklager om overvåking.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Utenriksminister Mike Pompeo sier USA vurderer å forby flere kinesiske apper på bakgrunn av anklager om at Kina bruker dem til å overvåke brukere.
Blant appene det gjelder, er den svært populære video-appen Tiktok. India har allerede forbudt appen og vist til bekymring rundt sikkerhet og personvern, mens det er meldt om at flere land vurderer lignende tiltak.
På spørsmål om USA bør vurdere å forby kinesiske apper, spesielt Tiktok, svarte Pompeo at Trump-administrasjonen «tar dette svært seriøst, og vi ser på det».
Ifølge Pompeo har USA etter lang tids arbeid gjort stor fremgang i arbeidet med «problematisk» kinesisk teknologi i infrastruktur.
Tiktok har meldt at de i løpet av få dager vil trekke seg fra Hongkong-markeder etter innføringen av en ny sikkerhetslov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Dermed følger de etter blant andre Facebook, Twitter og Google som mandag sa at de ikke vil overgi brukerinformasjon til kinesiske myndigheter etter at den nye sikkerhetsloven trådte i kraft forrige uke.
Den retter seg mot handlinger som kinesiske myndigheter mener kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.
Dermed kan aktivister som vil ha uavhengighet eller autonomi, straffes for sine meninger.
Fakta om Tiktok
- Populær videodelingsapp, eid av den kinesiske nettgiganten ByteDance.
- Skal ha om lag en milliard brukere verden over. Tiktok offentliggjør ikke tall om antall brukere selv.
- Spesielt populær blant ungdommer.
- Brukes til å lage og publisere videoer på mellom 15 og 60 sekunder. Videoene omhandler alt fra dansekoreografier, opplæringsvideoer for farging av hår og humor.
- Til tross for det kinesiske eierskapet, er ikke Tiktok tilgjengelig i Fastlands-Kina. Der har ByteDance en egen variant, som heter Douyin.
- Vurderes forbudt i USA, på bakgrunn av anklager om at Kina kan bruke den til å overvåke brukere.
- Utviklerne trakk denne uken appen ut av Hongkong, og viste til «nylige hendelser» i territoriet som nylig fikk en ny kinesisk sikkerhetslov.
Kilde: AFP og AP