Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Fagbladet vant selve Fagpresseprisen da den norske fagpressen hedret sine egne på Pressens hus i Oslo torsdag kveld.
Se video nederst i saken.
I tillegg til hovedprisen ble det delt ut åtte Fagpressepriser og 13 hederlige omtaler.
Vinnerne av Fagpresseprisene 2021:
Årets forsidepris gikk til Sykepleien.
Markedsprisen gikk til nykommeren KOM24.
Beste foto ble tatt av Maja L. Bjåland i Utdanning.
Innertieren gikk til Magasinet Industri Energi i LO Media.
Årets fagpresseredaktør er Solfrid Rød i Fontene.
Utviklingsprisen vant Fagbladet for «Lønnskalkulatoren» og «Barnehagesjekken».
Journalistprisen gikk til Geir Røed i Motor.
Graveprisen til Jørgen Jelstad og Kari O. Vedvik i Utdanning.
Fagpresseprisen gikk til Fagbladet.
Annonse
Fagpresseprisen: Fagbladet
Juryens begrunnelse:«Å vinne Fagpresseprisen er som å ta gull i mangekamp, eller femkamp for å være helt presis. Det er gledelig nok skarp konkurranse om denne prisen. Juryen skal legge vekt på redaksjonelt innhold, presentasjon, innovasjon og utvikling, betydning for målgruppen og dessuten inntekter. Fagpressen har mange gode medlemmer. Gjennom årene har vi sett at noen ligger stødig der oppe, vi ser at flere har meldt seg på konkurransen med tydelige redaksjonelle ambisjoner, noen beveger seg naturlig nok i formkurver. Juryen ser derfor særlig på prestasjonen siste år.
Årets vinner meldte seg på i flere av fagpressepris-kategoriene, som de har gjort før. Da vi jobbet oss gjennom nominasjonene, endte redaksjonen opp på kortlisten for flere av prisene. Det er slikt vi merker oss og nikker anerkjennende til. Årets vinner har satset på utvikling, ikke bare for egen del, men som et tilbud til samfunnet – med barnehagesjekken og lønnskalkulatoren. Dette ga dem utviklingsprisen. I tillegg kommer andre sterke bidrag.
Derfor får Fagbladet Fagpresseprisen for 2021. Gratulerer! Dere rett og slett stakk dere ut, og vant dette årets Fagpresse-OL!»
Fagpressens forsidepris: Sykepleien for forsiden «Koronadagbøkene»
Juryens begrunnelse:«Noen og enhver kan sikkert føle seg litt dratt i trynet etter lange dager på jobben, ekstravakter og overtid. Det gjelder ikke minst de som har jobbet i front under den store pandemien som har hjemsøkt vårt land, og som også er tema for flere av bidragene til årets forside. Vinneren oppsummerer på usminket og poengtert vis det daglige slitet under første bølgen av koronapandemien. Så når munnbindene nå er tatt av, applauderer vi for Sykepleien.»
Hederlig omtale gikk til Politiforum for utgave nummer 2 i 2020 - skrapeloddforsiden og til Advokatbladet for utgave nummer 8 i 2020 - «Din nye hverdag», om digitale bevis.
Annonse
Fagpressens markedspris: KOM24
Juryens begrunnelse:«Årets vinner har utarbeidet et helt nytt produkt, en nisjeavis for en spesiell bransje. Avisen har skapt mye interesse og svært mange visninger, samtidig som at annonsesalget har vært over enhver forventning – vi kan trygt si at en suksess er skapt. De har et moderprodukt som utgangspunkt, men opplevde en såpass sterk etterspørsel etter mer spesialstoff om kommunikasjonsbransjen at de valgte å satse friskt på avisen KOM24! Gratulerer, juryen mener dere hører hjemme i markedskategorien, og har valgt å gi dere seieren her.»
Hederlig omtale gikk til Utdanning, for deres nettsalgssuksess i 2020.
Fagpressens fotopris: Utdanning og fotograf Maja Ljungberg Bjåland
Juryens begrunnelse: «Høsten 2020 var tøff for landets lærere, og spesielt tungt hadde lærerne – og elevene naturligvis – på videregående skoler det. Skolene i Oslo og Viken var enten stengt eller hadde rødt nivå stort sett hele høsten. Vinneren av fotoprisen skildrer undervisningssituasjonen slik den var organisert på Drammen videregående skole – i ett enkeltbilde som forbilledlig oppsummerer historien. En samlet jury fikk her litt sånn 'årets bilde'-følelse.
Vinneren av fotoprisen er fotograf Maja Ljungberg Bjåland for Utdanning.»
Hederlig omtale gikk til Siv Johanne Seglem og Sykepleien for videoen «Tjukk», og til Krister Sørbø og Forsvarets forum for fotoreportasjen «Unge lovende».
Innertieren: Magasinet Industri, temanummeret om dysleksi i arbeidslivet
Juryens begrunnelse:«Mange industriarbeidere sliter med å lese og skrive. Likevel er ikke alle arbeidsplasser tilpasset dyslektikere. Det gjør det ikke enklere at det stilles stadig høyere krav om at arbeiderne må lese prosedyrer og skrive rapporter. Slikt kan skape alvorlige konflikter mellom ledelse og ansatte. Denne velskrevne fotoreportasjen handler om hvordan en slik konflikt ble løst på Nickelverket i Kristiansand.»
Vinnerne av Innertieren er journalist og redaktør Tonje Paulsen Solem og fotograf Jan-Erik Østlie i Magasinet Industri.»
Hederlig omtale gikk til Ingrid Spilde i forskning.no saken om forskning på betaglukaner i medisinen, og til Motor for den grundige «Rekkeviddetesten».
Årets fagpresseredaktør: Solfrid Rød, redaktør i Fontene
Juryens begrunnelse:«I Vær Varsom-plakatens punkt 1.2 heter det: 'Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.'
Årets fagpresseredaktør har tatt disse viktige oppgavene på alvor. Et mangfold av ulike stemmer er viktig. Ulike perspektiver, også fra dem som er kritiske og motstrøms, bidrar til at fagbladet blir en bredere og mer relevant arena. Årets fagpresseredaktør er modig – for det krever mot å stå i disse diskusjonene og argumentere mot yrkesgrupper som ofte vil unngå konfronterende kritikk. Da har Årets fagpresseredaktør argumentert på en måte som andre redaktører bør merke seg: «I den type yrker med makt over andre menneskers liv, er det viktig å lytte til hva de med erfaringer sier. De stemmene er det viktig for fagfolk å forholde seg til. Det blir feil å stenge kritikere ute fra debatt», har Årets fagpresseredaktør uttalt.
Slik sørger hun for et bredest mulig ytringsrom innenfor et fagfelt som har vært preget av polarisering. Dette har ført til økt engasjement og økt trafikk for fagbladet. Årets fagpresseredaktør fremheves i tillegg som en dyktig leder med en vennlig lederstil, som motiverer sine medarbeidere.
Hun er en god ambassadør for uavhengig og balansert journalistikk. Årets fagpresseredaktør er opptatt av at de som utsettes for kritikk, skal få anledning til å svare grundig for seg. Slik skaper hun økt tillit til journalistikken langt utenfor hovedmålgruppen.
Årets fagpresseredaktør 2021 er ansvarlig redaktør i Fontene, Solfrid Rød.»
Fagpressens utviklingspris: Fagbladet for arbeidet med «Lønnskalkulatoren» og «Barnehagesjekken»
Juryens begrunnelse:«Journalistikk handler om å samle inn data fra ulike kilder, analysere dem og presentere dem i et lettlest format. Datastøttet journalistikk går ut på det samme, men med langt større mengder data. Vinneren av årets utviklingspris har satset på to slike prosjekt. I den ene databasen samlet de detaljerte tall om hvordan pengene brukes i 4000 norske barnehager. De lagde et internt graveverktøy som lett kunne avdekke uvanlig høye overskudd, høy husleie, eller hvem som faktisk drev godt. Databasen har vært utgangspunktet for en serie med nyhetssaker. I tillegg har vinneren samlet inn lønnsutviklingen til en rekke yrkesgrupper i kommunesektoren de siste ti år. Den viste at det var de lavlønte som kom dårligst ut, mens kommunens ledelse fikk enorm lønnsvekst.
Vinneren av Fagpressens utviklingspris er Fagbladet for arbeidet med lønnskalkulatoren og barnehagesjekken.»
Hederlig omtale gikk til Rett24 for utvikling av egen publiseringsplattform, og til Tidsskrift for Den norske legeforening for redaksjonens raske posisjonering som en av de viktige kildene til kvalitetssikret kunnskap om korona.
Fagpressens journalistpris: Geir Røed og Motor for prosjektet «Slik kan du overvåkes via bombrikken»
Juryens begrunnelse:«God journalistikk skal overraske, være vesentlig og allmenn, og gjøre en forskjell. Årets vinner kan huke av på alle disse kriteriene. Dette er en oppsiktsvekkende avsløring der journalisten med sine metoder avslører at et system svært mange av oss forholder oss til daglig, har flere problematiske mangler som myndighetene har kjent til. I en rekke artikler avslører journalisten hvor lett det er å kjøre gratis eller til sterkt rabattert pris i landets bomstasjoner, óg hvordan bombrikken kan brukes for å overvåke personer eller til å sikre seg falskt alibi.
Gjennom omfattende praktisk testing dokumenterer journalisten svakhetene og de mange problemstillingene knyttet til ordningen. Saken fikk stor oppmerksomhet politisk og ble sitert bredt i andre medier. Vinneren av Fagpressens journalistpris har drevet grundig journalistikk om bompenger siden 2013. Vi gratulerer journalist Geir Røed i Motor med prosjektet 'Slik kan du overvåkes via bombrikken'.»
Hederlig omtale gikk til Sissel M. Rasmussen, Tri N. Dinh, Eirik D. Viggen og Martin Guttormsen Slørdal i FriFagbevegelse for prosjektet «Bilder fra sidelinja». Hederlig omtale gikk også til Anne Håskoll-Haugen, Tor-Aksel Bolle og Sofi Lundin i Bistandsaktuelt for «Norske ungdommer på sykehussafari i Afrika».
Fagpressens gravepris: Jørgen Jelstad og Kari Oliv Vedvik i Utdanning, for «Barnehagebutikken»
Juryens begrunnelse:«Grundig arbeid og utholdenhet er suksessoppskriften for gode graveprosjekter. Men den avgjørende ingrediensen er når spaden treffer gull. Allerede i 2018 fikk redaksjonen gravediplom for sin kartlegging av økonomien i private barnehager. Men de ga seg ikke med det. En streik i Sandefjord førte journalistene til avsløringer om en liten barnehage i Oslo og et hjemmekontor i en luksusleilighet på Tjuvholmen. Gjennom flere år hadde eieren tjent seg rik på lønn og høye leieinntekter for sin barnehage. Så høye at Oslo kommune ga eieren pålegg om å betale tilbake. Men saken stoppet ikke der. Journalistene gravde videre. Ved hjelp av innsyn, tallknusing og bruk av nye databaser, kunne de avsløre at kommunens egne barnehager ble avkrevd leiepriser langt over hva de selv karakteriserte som lovbrudd hos de private. Dermed gikk barnehageeieren på Tjuvholmen fri og sparte en halv million kroner. Takket være de samme grundige journalistene som avslørte den lukrative barnehagebutikken.
Fagressens gravepris 2021 går til Utdanning og journalistene Jørgen Jelstad og Kari Oliv Vedvik for 'Barnehagebutikken'.»
Hederlig omtale gikk til Torkjell Trædal og Mats Arnesen i Khrono for «De falske universitetene», og til Kristine Lindebø, Guro Flaarønning og Nils Martin Silvola og Journalisten for «SMS-saken».
Juryen for Fagpresseprisene har også i år vært ledet av Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Jurymedlemmer har vært Morten Løberg (foto og video), Nina Thorvaldsen (markedsarbeid), Kristoffer Egeberg (gravejournalistikk), Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse), Yngve Vogt (journalistikk) og Henning Aarset (utvikling/innovasjon).