– Dette er skremmende. Når en ikke vet om en har rett til å uttale seg, fører det til at mange ikke bruker ytringsfriheten sin, sier høyesterettsadvokat Jon Wessel-Aas. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
68 prosent av kommunalt ansatte opplever at det ikke er aksept for å kritisere arbeidsgiver i media
– Skremmende, sier advokat Jon Wessel-Aas.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
På oppdrag for Fagbladet har analysebyrået Opinion kartlagt hva offentlig ansatte vet om ytringsfrihet og hvilke rettigheter og muligheter de selv har til å delta i den offentlige debatten. Resultat er tildels nedslående.
Dette er noen av hovedfunnene i undersøkelsen til Fagbladet:
- 54 prosent vet ikke om det er akseptabelt å delta i den offentlige debatten med fagkunnskap de har skaffet seg fra jobben, 16 prosent svarer nei og 30 prosent ja.
- 68 prosent svarer de opplever det ikke er aksept for at de kan kritisere kommunen de jobber for på Facebook eller i media.
- Over hver fjerde spurte, 28 prosent, har opplevd at ytringsfriheten har blitt begrenset.
- 15 prosent svarer de har opplevd reaksjoner etter å ha brukt ytringsfriheten de har som ansatt.
– Dette er skremmende. Når en ikke vet om en har rett til å uttale seg, fører det til at mange ikke bruker ytringsfriheten sin. De som faktisk kan noe om debatten, må jo delta. Om ikke blir det truffet dårlige beslutninger, sier høyesterettsadvokat Jon Wessel-Aas til Fagbladet. Han er en av landets fremste eksperter på ytringsfrihet.
Wessel-Aas reagerer blant annet på at nesten 70 prosent opplever at det ikke er aksept for å kritisere sin arbeidsgiver i media.
– Det er jo helt feil, og svaret er det motsatte. Dette sier noe først og fremst om en manglende kultur i vid forstand. En negativ kultur. Det spres og eksisterer holdninger som gir de ansatte inntrykk av at deres ytringsfrihet er mye mere begrenset enn den er, sier advokaten.
Les hele saken og se undersøkelsen hos Fagbladet.