Søknadsskjemaet for nye medlemmer er allerede endret, og ved neste årsmøte skal Fagpressen vurdere endringer i paragrafene for opptak og eksklusjon, forteller administrerende direktør Per Brikt Olsen. Foto: Audun Braastad
Braastad, Audun
Fagpressen gjør endringer etter at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo ble kastet ut
Så behov for å oppdatere statutter.
– Vi ble smertelig oppmerksom på at vi hadde en del statutter fra før den digitale tidsalderen, sier administrerende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen.
Fagpressen vurderer endringer i statuttene sine, og har allerede endret søknadsskjemaet for potensielle nye medlemmer i presseorganisasjonen.
Den utløsende årsaken er saken om medlemskapssøknaden til Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo i fjor høst, forteller Brikt Olsen til Journalisten.
Opphevet medlemskap
Nettbaserte Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo, med Jarle Aabø som redaktør, ble først inntatt som nytt medlem i Fagpressen 9. oktober 2018, men to uker senere opphevet styret vedtaket.
Styreleder Erik Nord viste til at søknaden inneholdt opplysninger som var «feilaktige og ufullstendige på avgjørende punkter om medlemskap».
– Når det gjelder selve virksomheten, viser det seg at publikasjonen på jatilbilenioslo.no verken fremstår som noe selvstendig journalistisk produkt som dekker samferdsel i samsvar med de krav til redaksjonell virksomhet som gjelder for medlemskap i Fagpressen, eller som frakoblet Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo». Tvert imot er det en tett kobling mellom de to, både teknisk og redaksjonelt – med Jarle Aabø som aktiv redaktør og administrator i begge sammenhenger, sa Nord til Fagpressens nettsted, og la til:
– Realiteten i virksomheten samlet sett, fremstår mest som en ren politisk kampanje mot den samferdselspolitikken som føres av dagens bystyre i Oslo, og mot de enkeltpolitikerne som fremmer denne politikken.
Jarle Aabø stilte seg uforstående til kritikken, og svarte blant annet i et innlegg hos Journalisten.
Gamle statutter
Nå har Fagpressen startet en prosess med å oppdatere opptil flere paragrafer i statuttene sine, spesifikt paragrafen om gjeldende medlemskriterier og paragrafen om eksklusjon.
– I høst bestemte styret at vi hadde tatt opp Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo som medlem på feil grunnlag. Vedtaket om opptak ble opphevet, så det var ingen eksklusjon. Men i den forbindelse ble vi smertelig oppmerksomme på at vi hadde en del statutter laget før den digitale tidsalder. Det er så lite som skal til for å begynne å publisere digitalt, at vi ser at vi trenger et mer modernisert regelverk, sier Brikt Olsen.
Sammen med Fagpressens redaktørforum og medierettsadvokat Jon Wessel-Aas jobber Brikt Olsen med forslag til endringer, som skal behandles av Fagpressens årsmøte 26. mars.
– Ett av punktene vi vurderer, er et krav om at man har drevet en rimelig tid. Det skal kunne vises til en viss erfaring, sier Brikt Olsen.
Endret søknadsskjema
Hvordan paragrafen om eksklusjon fra Fagpressen skal endres, kan Brikt Olsen foreløpig si lite om, men han forteller at han ikke kan finne noe historisk eksempel på at eksklusjon har blitt tatt i bruk i Fagpressen.
– Men den kanskje viktigste endringen har vi allerede gjort, med en oppdatering av spørsmål i søknadsskjemaet. Her har det kommet til spesifikke spørsmål om hvordan man håndterer debatt i kommentarfelt og på sosiale medier. Dette var spørsmål vi overhodet ikke har hatt på plass tidligere, sier Brikt Olsen.
– Jarle Aabø har sagt at han ikke utelukker en ny søknad til Fagpressen i 2019, hvordan ville dere håndtert det?
– Alle som vil følge våre statutter, er i utgangspunktet velkommen til å søke medlemskap. Men jeg kan si at vi er veldig oppmerksomme på situasjonen vi har hatt. Hvis det skulle komme en ny søknad, er det naturlig at vi forsikrer oss godt om at statuttene nå følges.