Fra Bergens Tidendes faktasjekk på nett.
Suksess for BTs faktasjekk
Bergens Tidende har hittil etterprøvd 16 valgpåstander og tåler godt kritikken.
Faktasjekk.no er en bra tjeneste. Men hva driver resten av journalistene med, spør kommentator Are Slettan i NA24 i dag. Mens Studvest.no mener faktasjekkerne i pressen mangler dekning.
Bompengeregnskap
BTs faktasjekk gransket Siv Jensens påstand om at en sykepleier på Jessheim måtte betale nesten 2000 kroner året i bompenger for å komme til og fra jobb på Feiring-klinikken. Avisen konkluderte med at bomkostnaden var 1332 kr. og påstanden fra Frps leder helt feilaktig. Jensen har senere forklart at hun baserte seg på opplysninger i Eidsvoll og Ullensaker Blad.
Fem dager senere sjekket db.no den samme påstanden og konkluderte med at bomavgiftene koster sykepleieren 919 kroner året. Forskjellen skyldes at db.no har regnet inn skattefratrekk, mens BT mener reisetiden kan være for kort til å kvalifisere.
Derfor avviser også BT kritikken fra Studvest, som mener mediene har slurvet med faktasjekken. Bergens Tidende har så langt sjekket 16 valgutspill, mens Dagbladet.no har undersøkt ett.
Brukerhjelp
Helge O. Svela drifter Faktasjekk.no sammen med kollega Christian Lura. Svele forteller at tjenesten har bidratt til å trekke nettavisas trafikk godt oppover. Faktasjekk har mellom 8.000 og 20.000 brukere pr. dag.
– Vi får overraskende mye hjelp fra brukerne, sier Svela. BT forteller på forhånd hvilke valgpåstander de skal undersøke og ber leserne hjelpe til.
Åpenheten har ifølge Svela gitt en konkurrent (NRK) mulighet til å snappe en sak, men det bekymrer ham ikke. Gevinsten er at brukerne sender dem både lenker og annen dokumentasjon som kan belyse valgpåstandene.
Svela forteller at det tar veldig ulik tid å sjekke hver sak. Samtidig svarer han og Lura på Twitter-meldinger, mail og på Faktasjekks egen blogg.
Svakt resultat
BTs konklusjoner trekkes av sjefredaktør Trine Eilertsen, samfunnsredaktør Hilde Sandvik eller nyhetsredaktør Gard Steiro for å unngå at faktasjekkerne vurderer sitt eget arbeid. De fordeler seg slik:
Feil: 4 (Siv Jensen om asylsøkere, Anniken Huitfeldt om privatskoler, Erna Solberg om SVs oljepolitikk, Siv Jensen om sykepleierens reiseutgifter)
Misvisende: 3 (Lars Sponheim om SVs utenrikspolitikk, Ine Eriksen Søreide om europeiske skoleforskjeller, Liv Signe Navarsete om sentralisering)
På tynn is: 2 (Siv Jensen om Frps utslippsforslag, valgkampbrosjyre fra KrF om utrygge barn)
Delvis sant: 2 (Erna Solberg om leseferdighet, Kristin Halvorsen om barnehagesatsing)
Sant: 5 (Audun Lysbakken om lærervekst, Erna Solberg om toppskatt, Frp om egenandeler, Jan Tore Sanner om sykehuskøer, Jens Stoltenberg om skatt)