Connie Bentzrud. Foto: TV 2
Feiret prispenger på pub
Connie Bentzrud og Asbjørn Øyhovden koblet av i Irland. Men lover fortsatt fokus på overgrep mot barn.
TV 2-kollegene ble i vår tildelt Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister for 2010. På Sommerkonferansen i Kristiansand i slutten av august vil de to reportene dele sine erfaringer fra arbeidet med forskjellsbehandling, overgrep og systemsvikt.
Prisen, på 100.000 kroner og en litografi av kunstneren Håkon Bleken, ble delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen 5. mai.
Feiret på pub
– Vi sitter på en pub i Dublin, kan Bentzrud fortelle da Journalisten.no ringer for et sommerintervju.
– Vi bruker prispengene på et Irland-opphold sammen med familiene våre. Men vi har ikke barna med på puben, altså, legger hun til.
Kulturdepartementets pris utdeles hvert annet år og går til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge. Bentzrud og Øyhovden har gjennom en rekke reportasjer og nyhetsinnslag over flere år avdekket grov systemsvikt overfor barn.
Mange saker henlegges
De to TV 2-reporterne har avslørt en gjennomgående forskjellsbehandling i ivaretakelse av barns og voksnes rettigheter innenfor rettspleien:
* Et stort antall saker som omhandler vold eller overgrep mot barn henlegges.
* Rutinemessige dødsstedsundersøkelser gjennomføres ikke når barn dør brått og uforklarlig.
* Vold eller overgrep mot barn dømmes langt mildere enn strafferammen skulle tilsi.
Graverende feil
Bentzrud og Øyhovdens arbeid har så langt bidratt til at henlagte saker er blitt gjenopptatt, at det er igangsatt arbeid med ny lovgivning og at en ny rettspraksis er etablert.
På Sommerkonferansen 2010, som finner sted i Kristiansand 27. til 29. august, skal TV 2-reporterne fortelle hvordan de har avdekket graverende feil de fem siste årene. Sommerkonferansen arrangeres av Norsk Journalistlag i samarbeid med Norsk Redaktørforening, Mediehøgskolen Gimlekollen og Universitetet i Stavanger.
Mye ugjort
– Hva er dine egne tanker etter alt arbeidet dere har nedlagt på menneskerettighetsspørsmål?
– At det fortsatt dessverre er mye ugjort. Dette er problematiske temaer, og vi jobber videre med dem. Vi tenker «Gud, så mye vi har igjen å gjøre».
– Så du føler at det nytter å sette journalistisk søkelys på slike tunge temaer?
– Ja, absolutt. Det er blitt et større fokus på barns manglende rettigheter, og det har kommet noe nytt lovverk. Vi har drevet litt folkeopplysning, og temaet er satt på dagsorden. Folk har nå lettere for å ta innover seg at barn mishandles. Vi ser også tendenser til at straffenivået i slike saker er skjerpet. Dette er jo noe av det viktigste vi kan drive med som journalister, å gi en stemme til de som ikke har en stemme selv.
Bentzrud viser til at det ofte er pårørende selv som har begått overgrep, spesielt når det gjelder mindre barn. Dermed kommer ikke tilfellene så lett fram.
– Bedriten etterforskning
– Hva kommer dere til å legge vekt på i presentasjonen deres på Sommerkonferansen?– Den såkalte Vestfold-saken. To brødre på fire og seks år ble voldtatt og grovt mishandlet av voksne menn. Saken ble henlagt i fjor, etter den mest bedritne etterforskningen jeg har opplevd fra politiets side. Det er nå startet ny etterforskning, etter at nye vitner meldte seg. Vi ser dessverre ofte dårlig etterforskning i denne typen saker. De er vanskelige, for som sagt er det ofte nærtstående personer som står bak. Derfor blir mange slike saker bare liggende, uten å få den etterforskningen de har krav på.
Hage og båt
– Hva gjør du i sommer?– Akkurat nå er det en uke i Dublin og seinere kysten i Irland. Resten av sommeren blir jeg stort sett hjemme på sommerherlige Sørlandet. Der blir det både båtliv og avslapning i hagen.
– Hvordan endrer dine medievaner seg i sommerferien?
– Mine medievaner endrer seg ikke så mye i ferien. Jeg får bedre tid til å lese lange artikler. Jeg liker papiraviser, og leser dem grundigere i ferien. Jeg ser lite på tv om sommeren. Nyhetssendingene ser jeg heller på web-tv i hagen, så slipper jeg å gå inn og slå på tv-apparatet. Jeg har for øvrig nettopp fått iPhone, og dermed driver jeg og leser mailen min hele tiden. Jeg må se å få skrudd av den varslingslyden for ny mail.