Maria Ressa under et møte i USA tidligere i år. Foto: Caitlin Ochs / Reuters / NTB scanpix
Uredd og prisbelønt. Nå står Maria Ressa for retten på Filippinene
Saken blir sett som et forsøk fra regimet på å kneble pressefriheten.
Maria Ressa har grunnlagt og leder nyhetstjenesten Rappler, som har vært kritisk i sin omtale av FIlippinenes president Rodrigo Duterte, særlig hans sterkt kritiserte krig mot narkotika.
I 2018 ble den tidligere CNN-korrespondenten kåret til Årets person for sin journalistikk av Time Magazine, men i februar i år ble hun pågrepet, siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012.
Myndighetene har siden også tatt ut siktelse for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven.
Ikke skremt
– Regjeringen håper å skremme oss ved stjele av min personlige tid og våre ressurser, sa Ressa da det forberedende rettsmøtet startet i Manila tirsdag uten at hun var til stede.
– Jeg lar meg ikke skremme. Vi fortsetter å gjøre jobben vår. Journalistikk har aldri vært viktigere enn i dagens Filippinene, la hun til.
55-åringen er pågrepet og fengslet to ganger i år, men er nå ute mot kausjon. Hovedforhandlingene åpner 30. juli.
Maria Ressa har tidligere skrevet om sine opplevelser i det amerikanske fagbladet Columbia Journalism Review.
Duterte-kritikk
Canadas utenriksminister Chrystia Freeland og USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright er blant dem som har uttrykt stor bekymring over Filippinenes behandling av Ressa, og den ledende menneskerettsadvokaten Amal Clooney har sluttet seg til forsvarerteamet hennes.
– Det er et mønster at journalister som avdekker overgrep, blir arrestert, mens de som begår overgrepene går fri, sier Clooney.
President Rodrigo Duterte har gjentatte ganger langet ut mot Rappler, nektet nyhetstjenestens journalister adgang til offentlige tilstelninger og forbudt offentlig ansatte å snakke med dem.
Filippinene havner nå helt nede på 134. plass av de 178 landene journalistorganisasjonen Reporters Without Borders har rangert etter pressefrihet.