Foto: Birgit Dannenberg
DN-grafikere melder overgang
– Det grafiske yrket utvikler seg selv om filmsatsparagrafen ikke gjør det, sier nybakt NJ-medlem Cecilie Heltberg.
Tre av deskmedarbeiderne i Dagens Næringsliv har meldt seg ut av grafisk forbund og inn i NJ.
Cecilie Heltberg er en av de tre som har meldt overgang og hun sier til Journalisten at hun ble «sterkt frarådet» å melde seg ut av Oslo Grafiske Fagforening på grunn av hovedsaklighetsprinsippet (du er organisert i forhold til hva du jobber mest med).
For mye filmsats
– Det begynte med at en av deskmedarbeiderne meldte seg ut på grunn av misnøye med Oslo Grafiske.
Heltberg mener forbundet ikke har gjort en god nok jobb for medlemmene.
– Det begynner å bli litt mye av en gammelmannsklubb hvor man først og fremst er opptatt av å forsvare filmsatsparagrafen. Det grafiske yrket utvikler seg selv om det ikke skjer noe med filmsatsparagrafen, sier Heltberg til Journalisten.
Brukt mye tid på DN
Leder for Oslo Grafiske forbund, Terje Erik Fjellum, sier han ikke deler oppfattelsen av at hans forbund ikke har gjort nok for disse medlemmene.
– I løpet av min tid i vervet er det vel medlemmene i DN som jeg har brukt mest tid og ressurser på. Det er riktig at vi frarådet dem å melde seg ut. Jeg står fremdeles på at de som jobber mer enn 50 prosent av tiden med grafiske oppgaver bør være organisert hos oss og at de som jobber mer enn halvparten av tiden med redigering bør organisere seg i NJ, sier Fjellum til Journalisten.
– Samtidig er det vel organisasjonsfrihet her i landet?
– Det er det.
Fikk ikke hjelpen de ville ha
Det har vært noen konflikter som Heltberg mener ikke ble løst godt nok av forbundet.
– Det var blant annet mye dobbeltarbeid en tid da både vi og journalistene jobbet i Quark. Vi syntes ikke at vi fikk den hjelpen vi trengte fra forbundet den gang.
Hun reagerer også på omstendighetene rundt utmeldelsen.
– Vi måtte ha en samtale med Oslo Grafiske før vi kunne melde oss ut. På årsmøtet i februar ble samtalen mellom OGF og meg gjenfortalt til alle som var til stede. Selv var jeg ikke der. Tilliten var brutt.
Ringer alltid
Fjellum sier det er standard rutine å ha en telefonsamtale med samtlige som ønsker å melde seg ut.
– Det er en måte å sikre at utmeldingen ikke skyldes en misforståelse og en måte å sikre at vi yter den bistanden vi skal. Det er også nyttig å høre om utmeldelsen skyldes konkrete forhold som vi kan forbedre oss på.
Lederen for Oslo-grafikerne synes ikke det er merkelig at man snakket om utmeldelsene på årsmøtet, siden en av de som meldte seg ut var styremedlem i foreningen.
Mottatt med åpne armer
Heltberg og hennes to deskkolleger ble onsdag klappet inn som nye medlemmer i journalistklubben i Dagens Næringsliv. Etter at de tre har meldt seg ut er den grafiske klubben i DN nede i åtte-ni medlemmer, mens NJ-klubben nå har rundt 100 medlemmer.
– Jeg mener det er en styrke i å være mange og at det er lettere å få gjennomslag da, sier hun.
Klubbleder Bård Bjerkholt i journalistklubben i DN sier de tar imot de medlemmene de får med åpne armer.
– Så lenge de er involvert i innholdsproduksjonen er det ikke noe i veien for at de kan bli medlemmer hos oss.
Bråk i 1995
NJ gikk i 1995 til sak mot Aftenposten da de mente avisen hadde inngått en teknikkavtale som favoriserte medlemmene av Norsk Grafisk Klubb på bekostning av grafikerne organisert i NJ. Det ble da en presisering av avtalen som sa at det var fagbrevet og ikke organisasjonstilknytningen som avgjorde om man kunne jobbe med redaksjonell sideproduksjon.
Filmsatsparagrafen som kom med i avtaleverket i 1966 sikret typografene enerett til å sette avisene (brekke om sider). I praksis er det nå de store avisene som berøres av avtalen.
Filmsatsparagrafen har vært mislikt av avisledere og journalister i en årrekke og Mediebedriftenes Landsforening har nedsatt et utvalg som skal se nærmere på dette spørsmålet.