Faksimile Finansavisen 5. november 2008.

Omtalte selvmord

Finansavisen omtalte direktørs selvmord. – Riktig i forhold til hans rolle, mener redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under tittelen «Wega Mining-sjef tok sitt eget liv» forteller Finansavisen i dag om selvmordet til administrerende direktør Lars Marius Furu. Avisen brakte ikke Furus navn.

Kjent person

Furu har vært med i Wega Mining siden 2006, heter det i en børsmelding fra selskapet i dag. Da redaktør Steinar Grini fikk høre om hendelsen i går mente han den var såpass viktig at den burde omtales.

– Vi mente det var riktig å gå ut med nyheten som følge av at han var sjef for et børsnotert selskap som var i en akutt krisesituasjon og på den måten allerede var i nyhetsbildet, skriver Grini i en e-post til Journalisten.

Grini viser til at Furu tidligere har vært profilert analytiker og sjef for et børsnotert selskap og dermed en kjent person i Finans-Norge. Videre forklarer Grini at selv om Furu ikke var kjent for den jevne nordmann, så ble han ofte referert til og avbildet i Finansavisen.

Fulgte VVP

I artikkelen forklarer Grini situasjonen i Wega Mining hvor det har vært store forsinkelser og budsjettoverskridelser. Det er først i femte av seks avsnitt at dødsfallet til Furu blir omtalt.

Grini forteller at et av argumentene for å publisere saken var de mange aksjonærene i Wega Mining. Han viser også til at avisen hadde vært i kontakt for å forsikre seg om at familien var informert.

– Vi fikk bekreftet fra nærstående til selskapet at pårørende hadde vært informert og tatt hånd om hele dagen.

Videre viser Grini til at det har vært en liberalisering av Vær Varsom-plakaten når det gjelder omtale av selvmord. I punkt 4.9 i plakaten heter det: «Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Ifølge Grini var Finansavisen i kontakt med ressurspersoner i norsk presse utenfor Hegnar Media for å søke råd om hvordan de skulle gå fram i saken.

Truer med boikott

Etter at børsmeldingen fra Wega Mining gikk ut, valgte også søsterpublikasjonen Hegnar Online å publisere selvmordet, da også med navn. Dette har skapt stor debatt blant leserne på nettstedet.

Noen liker overhodet ikke at Finansavisen og nettstedet omtaler selvmordet.

«Du Hegnar… Er det mulig, du går deg selv en høy gang igjen! La for helvete familien og selskapet selv bestemme når denne nyheten skal slippes! Dette er vel ikke hegnar media som skal avgjøre!», skriver en av debattantene.

«Takk til Finansavisen. Som tidligere kollega av Lars Marius var det befriende å få vite dødsårsaken slik at man unngår spekulasjoner i ettertid. Jeg har personlig hatt flere diskusjoner med ham om hvordan man skal takle effekten av en feilslått analyse,» skriver en annen.

Powered by Labrador CMS