– FN innskrenker ytringsfriheten

Avisorganisasjon anklager FN for å undergrave ytringsfriheten under dekke av ‘religiøs ømfintlighet’.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

World Association of Newspapers (WAN) ber FNs generalsekretær Ban Ki-moon «å sikre at internasjonale standarder for ytringsfrihet blir støttet fullt og helt av FNs Menneskerettighetsråd (UNHRC) og ikke undergravet av rådet».

– WANs styre er bekymret for det som virker å være fremveksten av en negativ trend mot ytringsfrihet i FNs menneskerettighetskomité, understreket organisasjonen, som representerer 18.000 aviser i hele verden, i en uttalelse tirsdag.

Ber FN stramme opp UNHRC

Organisasjonen trakk spesielt fram en UNHRC-resolusjon sponset av Pakistan og den islamske konferanseorganisasjon (ICO) som WAN mener vil åpne for at regjeringer innskrenker ytringsfriheten. Forslagsstillerne krevde i fjor at menneskerettighetskomiteen etterforsker saker hvor «misbruk av ytringsfriheten» medfører religiøs- eller etnisk diskriminering.

For drøyt to måneder siden ble en tilsvarende formulering ifølge avisorganisasjonen innbakt i UNHRCs mandat.

– WAN minner FN på at Rådets egentlige rolle er å forsvare ytringsfrihet og ikke støtte meningssensur på oppfordring fra autokratier, framholder WANs styre i en resolusjon.

Slipp journalistene fri

Organisasjonen oppfordret også Kina til å leve opp til reformløftene sine før OL 2008 og slippe fri alle journalister og ‘cyberdissidenter’ som sitter i fengsel for noe de har sagt eller publisert. WAN ber også den nyvalgte russiske presidenten Dmitrij Medvedev aktivt støtte ytringsfrihet og pressefrihet og tok avstand fra krenkelsene av pressefrihet under valget i Zimbabwe nylig.

FN bistår undertrykkere

Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) oppfordret i går FN-organer som utsettes for press fra medlemsland for å bremse fri nyhetsformidling til å forsvare ytringsfriheten.

IFJ peker på at Iran samme dag lyktes i å få FN til å utestenge journalisten Ahmad Rafat fra toppmøtet om matvarer i Roma. Det er andre gang noe slikt skjer på få uker, skriver IFJ.

Organisasjonen viser til at reportere fra Taiwan ble nektet adgang til møtet i Verdens helseorganisasjons øverste forsamling i Genève etter krav fra Kina. Taiwan har i 12 år forsøkt å bli medlem av WHO.

Powered by Labrador CMS