Årets jury under kåringen i København i forrige uke. Fra venstre: Jesper Gaarskjær, Stinne Andreassen, Martin Johnson, Jenny Duesund og Thomas Ergo.

Fortellingens kraft:

Rekordmange nominerte til Fortellerprisen 2022

– Mange av årets fortellinger holder et skyhøyt nivå, sier jurylederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble 97 bidrag nominert til Fortellerprisen. Da var det, på grunn av pandemien, lov å nominere bidrag fra de to siste årene. I år er de nominerte bidragene publisert fra i fjor sommer til 24. juni i år. Likevel kom det inn hele 118 bidrag, som er ny rekord.

I løpet av sommeren har juryen, oppnevnt av Fortellingens kraft, pekt ut 15 finalister. Juryen består av:

  • Stinne Andreassen, redaksjonsleder i Kristelig Dagblad og påtroppende digitalsjef i Berlingske Tidende.
  • Martin Johnson, journalist og CEO i den nordiske podkastprodusenten Third Ear Studio.
  • Jenny Duesund, journalist og redaksjonsleder i NRK.
  • Thomas Ergo, journalist i Stavanger Aftenblad og styremedlem i Fortellingens kraft
  • Jesper Gaarskjær, journalist, forfatter og lektor ved Danmarks medie og journalisthøgskole.

Offentliggjøres på konferansen

Fredag i forrige uke møttes juryen til et heldagsmøte i Kristelig Dagblads lokaler i København. Etter noen timers diskusjon var finalistene kokt ned til én hovedvinner og et knippe diplomvinnere.

Hvem som laget den beste fortellende journalistikken i året som gikk, blir offentliggjort på Fortellingens kraft-konferansen i Bergen 21. til 23. september.

– Mange av årets fortellinger holder et skyhøyt nivå. De griper oss med fortellerkloen og slipper oss ikke før historien er over. Vi blir revet med, imponert, forundret og opplyst. Vi har latt oss provosere, vi har ledd og grått, sier juryleder Gaarskjær i en pressemelding. Han fortsetter:

– Å få gå gjennom den rike fortellerfloraen i norsk journalistikk, har vært litt av en opplevelse.

Stor variasjon

Blant de nominerte fortellingene var det stor variasjon i sjangre. Alt fra øyenvitneskildringer fra felt og hardtslående undersøkende journalistikk, til sterke menneskemøter eller informasjonstette reportasjer med vekt på visuell presentasjon.

Det er korte reportasjer som tar noen minutter å lese, og podkastserier som krever timer.

De fleste nominasjonene kommer fra de etablerte mediehusene, med NRK (27), VG (21) og Dagens Næringsliv (14) på topp. Det er nominert 104 skrevne reportasjer, 16 podkaster og 7 tv-reportasjer.

I fjor vant journalist Kjersti Mjør fra Bergens Tidende Fortellerprisen, mens det vanket diplom til Dagens Næringsliv, NRK, VG og Monster.

Powered by Labrador CMS