Josimar-redaktør Håvard Melnæs har tatt standpunkt for boikott av Qatar-VM.
Foto: Berit Roald / NTB
Melnæs om tv-sjefenes Qatar-respons: – Mangel på ryggrad som nesten er skamløs
Vinduet for påvirkning er i ferd med å lukkes, mener Josimar-redaktøren.
Øverste ledelse i både NRK og TV 2 har gjort det klart overfor Journalisten at selv om avsløringer om fremmedarbeideres levekår i Qatar er rystende lesning, sitter det langt inne å skulle gå til boikott av neste års fotball-VM.
I Norge er det NRK og TV 2 som sitter på rettighetene til å sende kampene fra Qatar-VM.
Sammen har de nylig sendt henvendelse til FIFA for å be om mer informasjon om situasjonen.
– I beste fall uhyre naivt
Redaktør Håvard Melnæs i fotballmagasinet Josimar ser på responsen fra rettighetshaverne som «fryktelig tafatt».
Josimar har tatt et tydelig standpunkt for boikott av verdensmesterskapet, og Melnæs minner om at beskrivelsene fra situasjonen fremmedarbeidere lever under i Qatar, ikke akkurat er ferske nyheter.
– Qatar ble tildelt VM i 2010. Hvert eneste år siden 2010 har det kommet opprivende artikler og rapporter om hvordan fremmedarbeiderne blir behandlet. Nå skal man plutselig vise ansvar, og responsen er å sende et brev til FIFA. Det er i beste fall uhyre naivt, sier Melnæs.
– Har en tydelig reaksjon fra medier noe for seg, kan det utrette noe?
– Ja , det er helt opplagt at de som kan påvirke FIFA, som igjen kan stille krav til myndighetene i Qatar, blant annet er dem som har bladd opp enorme summer for retten til å vise VM-kampene.
– Aldri for sent å våkne
– Det som er så forstemmende, er at vinduet nå er i ferd med å lukkes. Det er nå FIFA har innflytelse overfor myndighetene i landet, ikke etter at VM er avholdt. Men FIFA har på ingen måte utøvd noe press mot myndighetene i Qatar, blant annet fordi Norges Fotballforbund eller tv-selskapene ikke har utøvd noe press mot FIFA, sier redaktøren.
– Hva kunne FIFA gjort?
– De kunne for eksempel krevd at Qatar i mye større grad undersøker uforklarte dødsfall blant fremmedarbeidere, som utgjør en stor andel av totalen. I stedet har fremmedarbeidere det like jævlig der som i 2010. Mens både NFF og tv-selskaper snakker om dialog og gjemmer seg bak Amnesty. Det er en mangel på ryggrad som nesten er skamløs.
Både NRKs kringkastingssjef, TV 2s sjefredaktør og NFF-presidenten har vist til at Amnesty ikke oppfordrer til boikott av mesterskapet.
– Er det for sent for medier og andre å utøve press nå?
– Det er aldri for sent å våkne opp. Hva vil for eksempel tv-selskapene gjøre når svaret fra FIFA kommer?
Varsler annerledes utgivelse
Både NRK og TV 2 har markert at de har all intensjon om å kombinere VM-dekning og -sendinger med kritisk journalistikk om samfunnet mesterskapet arrangeres i. Uten at Josimar-redaktøren lar seg imponere.
– Da begynner de lovlig sent. Hvorfor dette ikke har vært prioritert for lengst, mener jeg sier litt om hvordan sportsredaksjoner drives. Det gis stort sett bånn gass på promotering av egne senderettigheter, mens det blir veldig lite ressurser igjen til kritisk journalistikk, sier han.
Melnæs og Josimar har stått for boikott av Qatar-VM lenge, men redaktøren forteller at de kommer til å gi ut en versjon av mesterskaps-«bibelen» de lager før VM og EM.
– Vi kommer til å gi ut VM-bibel i forbindelse med Qatar-VM også. Den kommer til å bli helt annerledes enn det noen andre kommer til å gjøre. Så vidt jeg vet, har ingen andre norske journalister utført kritisk journalistikk om fremmedarbeidernes situasjon i Qatar. Vi besøkte landet og rapporterte om situasjonen i 2015 og 2018, og vi skal dit i år. For oss finnes det nesten ikke viktigere fotballjournalistikk, avslutter Melnæs.
- Josimar har senere presisert på Twitter at Dagbladet er blant norske medier som har gjort kritisk journalistikk om temaet.
Norges Fotballforbund har ikke ønsket å gå til boikott av mesterskapet. For tiden settes de under press av oppfordringer fra flere norske toppklubber.
Om tre uker spiller Norges herrelandslag sin første kvalik-kamp til Qatar-VM.