Alf Ove Hansen er fotograf med base i Alta. Foto: Ann-Mari Gregersen
MORGENRUTINEN: Fotograf Alf Ove Hansen kan finne to gode saker under hver stein på jobb i Finnmark
Følger danske medier, The Guardian, iFinnmark, Reuters, Sagat, Ođđasat og Al-Jazeera, for å bryte opp.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Alf Ove Hansen har base i Alta og er fotograf i Argus Media.
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
Det har alltid vært usannsynlige mengder kaffe, men i det helt siste te faktisk, for å bryte vanen.
– Hva har du på nattbordet?
En lampe.
– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?
Jeg lytter ofte på lokalnyheter mens jeg leser iFinnmark og Ságat før jeg myser litt på The Independent, The Guardian og danske Politiken. Etter siste amerikanske valg er det blitt rutine å ta et blikk på dagens Trump-galskap i blant annet The Huffington Post, CNN og Fox. Fremdeles fullstendig uvirkelig å følge med på.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
«Intelligent liv oppdaget på jorden».
– Hvor leter du etter gode saker?
Det er ikke et problem her i Finnmark. Det er to gode saker under hver stein her, bare en er tilstedeværende. Jeg kommer som oftest tilbake fra jobber med flere gode tips og ideer.
– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å portrettere og hvorfor?
Min samboer. Fordi det er på tide å komme over prestasjonsangsten. Jeg må jobbe litt med den. Ellers kunne jeg tenkt meg å spandert et par bayere på Edward Snowden blant annet for å si «Godt forsøk!»
– Hvilket spørsmål er det viktigste for en fotograf?
Hvorfor?
– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?
Intuisjon.
– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?
Fotojournalistikk fra dyktige kolleger er inspirerende hver dag.
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
At nyhetene på radio går i loop som om det ikke var mer å melde enn hva du fikk med deg under morgenkaff…ehh..teen. For å få et glimt av hva som skjer rundt oss ellers i Europa ser jeg helst på danske nyhetssendinger, Reuters, Ođđasat og Al-Jazeera. Hjemlig blir det for mye blålys og for mange uinterresante minutter med «hva-naboene-synes-om-det». Norge-rundt er også fint, men har generelt ingenting i nyhetene å gjøre. Selv om jeg bruker mye tv-tid på nyheter har jeg praktisk talt sluttet å se norske nyheter på lineær-tv.
– Hva blir viktig for utførelsen av fotografyrket framover?
Det er et vanskelig spørsmål. Enkelt svart: Jeg vet ikke. Men, det er så mange ting. Pris. Det første spørsmålet vi får. Som de fleste lesere av Journalisten vet, er jo den generelle holdningen til fotografiet at det skal være nesten gratis. Det deprimerende er jo også det er så mange av våre egne folk i nøkkelposisjoner, som ønsker at det skal være bortimot gratis. Mye kommer nok av at enkelte, også journalistutdannede, har veldig lav forståelse for fotojournalistikk generelt.
La meg si det slik: Det er ofte forventet fra entreprenøren at snekkeren også skal utføre rørleggeren og elektrikerens arbeid, med en forhåndsbestemt pris som selv tømrerlærlinger ikke kan leve av i lengden. Og stille med eget verktøy. Skulle ønske jeg overdrev med denne likningen.
– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?
Det grandiose bildet er jo smuldrende demokratier og Fake News. En åpenbar utfordring er å vise at redaktørstyrte medier ikke bare er noe for dem over 60. Vi må prioritere ærlig, meningsfylt journalistikk og fotojournalistisk innhold, selv om det koster oss noen klikk i nuet. Der er vi er på defensiven. Desinformasjonsavdelingene i de største selskapene er også mange ganger større enn de største norske medieredaksjonene. Og vi har i stor grad svart med at alle skal kunne alt, og går fra få til færre med spesialkompetanse. Alle hvis største fiende er en opplyst befolkning ser ut til å gå en lys tid i møte.
– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?
Småbarn som blir skilt fra asylsøkende foreldre i tusentall fordi noen jobber for et blomstrende privat fengselsvesen.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
Månedsvis faktisk. Vi hadde base i Danmark noen år på en «dejlig» gård. På fritiden koste jeg meg med motorsag i en gammel skog. Jeg fikk liv i en gammel Nokia 6310i som jeg fortsatt bruker innimellom en iPhone. Advarer om at det er sterkt vanedannende å være uten mobil. Jeg har stor motvilje til å venne meg til den igjen.
– Når logger du av for kvelden?
Logge av?