Klassekampen-fotograf Tom Henning Bratlie kjører rundt i kontoret sitt, med skrivebord, kontorstol, lademuligheter fotoutstyr og forskjellig smittevernsutstyr. Bilder på veggene, en liten plante har han også fått plass til.

«Koronakontoret» til Klassekampen-fotograf Tom Henning Bratlie blir med ham hvor enn han skal fotografere

Da han ikke kunne være på kontoret, tok han heller kontoret med seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes egentlig det har gått veldig greit. Den største utfordringa hadde med kontorfasiliteter å gjøre.

Det sier Klassekampen-fotograf Tom Henning Bratlie på telefon til Journalisten, om hvordan han har hatt det på jobb den siste tida. Nå er han i bilen, på vei for å fotografere en bonde i Våler kommune – en av mange kilder han har møtt disse siste, spesielle ukene.

Lånt fra markedsavdelinga

Koronasituasjonen har gjort arbeidshverdagen spesiell for de fleste. Som resten av Norge har også Klassekampens redaksjon hjemmekontor. Men fotografer kan ikke bare sitte på hjemmekontoret og ta telefoner eller videochatte, de må også ut og møte folk. Bratlie bestemte seg derfor for å ta kontoret med seg rundt.

– Den første uka brukte jeg bare telefonen, henta ut bildene fra kamera og sendte over. Det er veldig tungvindt, og man får ikke behandlet bildene.

Klassekampens Tom Henning Bratlie har laget seg sitt eget «koronakontor» i denne varebilen.

Bratlie snakker fra sitt «koronakontor», som han har døpt om Ford Transit-varebilen han har lånt av markedsavdleinga i Klassekampen. Bilen har han innredet som et skikkelig kontor, med skrivebord fått på Finn, kontorstolen sin fra Klassekampen-kontoret, lademuligheter, bilder på veggene, og til og med en liten plante.

Bordet og stolen har han stroppet fast, så de ikke flyr rundt i bagasjerommet under kjøring.

Kasse med det rare i

I en liten ølkasse fra Hansa har han munnbind, desinfeksjonsmiddel, høyttaler, håndkrem, briller, mus, og diverse utstyr som ligger der under transport. Når han forlater bilen, låser han inn det som er av verdi i en stålkasse.

– Jeg også har et lite kokeapparat på gass her, som er ypperlig til å få opp temperaturen på kjølige morgener, sier Bratlie, som synes det er «helt OK» å kunne velge ny utsikt fra kontoret fra dag til dag.

Å jobbe ute når alle har fått beskjed om å helst være hjemme, har vært litt spesielt, forteller fotografen, som har tatt mange forholdsregler av hensyn til både kildene, seg selv, og andre. Til vanlig kjører journalistene og fotografene sammen når de skal møte kilder, men nå må de kjøre hver sin bil.

Utstyrskassa er ei gammel ølkasse fra Hansa.
Fotografen bruker en omformer til 230V, så han får ladet Mac og batterier.

Selvpålagte tiltak

– Vi har ikke fått pålegg om det fra arbeidsgiver, men jeg har i hvert fall pålagt meg det selv. Jeg var på en timeslang tur rett før påske, og da brukte jeg koronakontoret, mens journalisten fikk låne vår private bil, sier han.

– Jeg er jo ikke borti folk, og folk er ikke borti meg. Men hvis du begynner å tenke på alle kontaktpunktene du er borti hver dag, da tror jeg det er mange du ikke en gang legger merke til.

Fotografen desinfiserer fotoutstyret flere ganger om dagen, det samme med dørhåndtak og andre ting han tar på ofte i bilen. Munnbind har han med i tilfelle han skulle få bruk for det, men det har så langt ikke skjedd. I tillegg er han tydelig overfor kildene om at de må holde avstand, og tar for eksempel bilder av folk ute litt oftere enn før.

– Det føles rart å ikke ha hilst på noen på en måned.

«Helt OK å kunne velge ny utsikt hver dag», skriver Tom Henning Bratlie om dette bildet, som er tatt fra døra til «koronakontoret» hans.
Powered by Labrador CMS