Fotografene Nanna Heitmann (t.v.) og Hannah Reyes Morales lager Fredsprisutstillingen.

Unge dokumentar-fotografer fra Moskva og Manila bak årets Fredsprisutstilling

Skal åpnes av prisvinnerne selv.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er dokumentarfotografene Nanna Heitmann og Hannah Reyes Morales som står bak årets Fredsprisutstilling, som åpner ved Nobels Fredssenter i Oslo dagen etter overrekkelsen av Nobels fredspris 10. desember.

Fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov skal etter planen komme til fredssenteret for å åpne utstillingen om seg selv, og skal få se hvordan Morales og Heitmann fremstiller deres arbeid for ytringsfriheten i henholdsvis Filippinene og Russland.

Morales og Heitmann har tatt bilder til utstillingen i Manila og Moskva denne høsten.

– Vi er veldig glade for å ha fått med oss to så talentfulle, unge dokumentarfotografer, som også selv er fra fredsprisvinnernes hjemland. De har derfor lang erfaring med å jobbe under dårlige vilkår for presse- og ytringsfrihet, sier Nobels Fredssenters utstillingssjef Nina Frang Høyum i en melding.

Hannah Reyes Morales er fra Filipinene og er basert i Manila, der hun blant annet har dokumentert president Rodrigo Dutertes blodige krig mot narkotika. Ifølge meldingen fra fredssenteret har hun laget en dokumentarfotoserie som viser hvordan sosiale medier gjennomsyrer hverdagen på Filippinene, der befolkningen er på internett i snitt ti timer per dag.

– Dette er et av de mest utfordrende oppdragene jeg har hatt. Arbeidet er veldig personlig: For meg og mange andre i mitt hjemland er det urovekkende å se hvordan sannheten er under konstant angrep, sier hun i meldingen.

Nanna Heitmann er en tysk-russisk fotograf basert i Moskva. Hun er tilknyttet Magnum Photos og har hatt oppdrag for New York Times, TIME Magazine, National Geopgraphic og Le Monde. Denne høsten har hun fotografert Dmitrij Muratov i redaksjonen til Novaja Gazeta og møtt unge, uavhengige journalister som forsøker å gjøre jobben sin under stadig vanskeligere betingelser fra myndighetene.

– Det har vært et tøft år. Hver uke blir nye frie medier og menneskerettighetsorganisasjoner stemplet som utenlandske agenter eller rett og slett forbudt. Jeg håper Nobels fredspris kan bidra til at i hvertfall Novaya Gazeta får fortsette arbeidet sitt, sier hun i meldingen.

Powered by Labrador CMS