– Det var kjempeskummelt. Min mening er en ting, men så tenker jeg hva vil folk synes om dette spillet. Akkurat den balansegangen synes jeg har vært litt vanskelig, forteller Tonje Gilje.Foto: Marte Vike Arnesen
Tonje Gilje
Fra Youtube-stjerne til NRKs nye spillanmelder
– Kjempeskummelt, sier Tonje Gilje om den nye rollen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke tilfeldig at det var nettopp Tonje Gilje NRK hadde i tankene da de i fjor var på jakt etter en ny spillanmelder.
Annonse
Gilje vokste opp i en spillinteressert familie. Fra hun var gammel nok til å prøve har hun hatt en videokontroll mellom hendene, og da hun var seks år gammel fikk hun øynene opp for Sims.
– Min kultur er spill, det har vært en del av livet mitt så lenge jeg kan huske. Gaming var jo en stor inspirasjon til at jeg starta med Youtube, sier hun til Journalisten.
Gameplay
Vi møter Gilje i det lille grønne FlippKlipp-rommet lokalisert bak Radioresepsjonen på Marienlyst. Rommet, som etter hvert har blitt velkjent for mange tusen spillinteresserte barn og unge, inneholder både filmstudio og gaming-PC-er , og er malt grønt for å ha en evig «greenscreen» som bakgrunn.
FlippKlipp-redaksjonen som i dag består av Gilje, Marcus Brakstad Sakseide og Martin Lilleberg, produserer nesten daglig gameplay og annet innhold til FlippKlipps Youtube-kanal. Episodene, eller streamen som det heter, har i dag 200.000 abonnenter.
Gameplay, altså videoer som viser spillere som gamer live, er stort blant unge. Da Gilje hev seg på trenden var hun en av få jenter som drev med det. Hun fikk ha publikum for seg selv, lenge. Dermed var hun ganske synlig da NRK lette etter arvtakere til å ta over programlederjobben etter Victor Sotberg og Christopher Robin Omdahl.
Nå har hun jobbet for FlippKlipp i to år.
Annonse
– Kjempeskummelt
Å teste nye spill og dele med hundretusenvis av barn gjør hun daglig, men da det tikket inn en forespørsel om hun kunne tenke seg å anmelde spill på NRK.no var ikke Gilje like sikker på om hun var klar til å ta det skrittet.
– Det var kjempeskummelt. Min mening er én ting, men så tenker jeg: «Hva vil folk synes om mine anmeldelser, mine meninger, har jeg lov å anmelde spill?» Akkurat den balansegangen synes jeg har vært litt vanskelig, forteller hun.
Hun legger til:
– Jeg har egentlig trengt å bli fortalt «tør å si meningen din, det er din mening vi vil høre.» I mitt litt kritiske hode kan jeg være sånn: «Er du sikker på at de vil høre min mening?»
Hun har fått beskjed om at hun må være tøff når hun anmelder.
– Jeg ga et spill en sekser på terning, fordi jeg synes det var et helt fantastisk spill, men jeg tenker jo fort at publikum kanskje ikke liker det like godt. Det er forskjellig fra person til person hva man synes om spill, men når de har bedt om min mening, så føler jeg bare at jeg må stå for det, det er jo på en måte det samme som å bedømme kunst. Jeg har fått beskjed om at jeg må stole på meg selv, forteller hun.
Trenger flere forbilder
Gilje var første kvinnelige programleder i FlippKlipp, hun er også nå en av veldig få kvinnelige spillanmeldere. Hun baner vei, og ønsker å være et forbilde for jenter som også gamer.
– Jeg hadde nok trengt flere jenter som representerte gaming, flere å se opp til da jeg vokste opp. Det var og er veldig mange gutter som spiller, sier hun.
– Men spill er barnekultur. Det er jo ikke sånn at jenter liker dét og gutter liker dét, men jo flere jenter som spiller, desto flere spill lager de kanskje for oss også.
Hun karakteriserer seg som en indie-spiller. Hun liker veldig godt rolige og koselige spill.
– Store, vanskelige spill og kamp og skytespill kan av og til føles overveldende og stressende. Det er ikke helt min greie. Jeg kan digge et godt skrekkspill, men det jeg liker aller best er spill der jeg kan sette meg ned og løse oppgaver og sortere ting.
Gilje ser på fremtiden til gaming som lys. Tilbakemeldingene hun har fått så langt i anmelderkarrieren er positive. Å kombinere jobben i FlippKlipp med anmelderjobben ser hun på som en drømmejobb.
– Jeg føler meg produktiv når jeg gamer, og får dermed aldri dårlig samvittighet for at jeg fordriver tiden min der, det mener jeg er en uting. Gaming er min frisone, det er der jeg slapper av. Det er jo det som gjør dette så gøy. Jeg kan bare være meg selv. Også på NRK, det er jo det beste.