– Dømt for å fortelle sannheten
PARIS (Journalisten): Den profilerte journalisten Eric Zemmour følger i fotsporene til modellegenden Brigitte Bardot. De er begge dømt for å oppfordret til rasehat. Etter dommen mot den franske journalisten rettes nå søkelyset mot den franske ytringsfriheten.
6. mars 2010 er det debatt om fransk identitet på tv-kanalen Canal+ der Eric Zemmour møter en aktivist fra forstedene. Den svarte kvinnen angriper politiets maktmisbruk mot etniske minoriteter når det gjelder kontroller på gata. Det ender i et kraftig munnhoggeri mellom de to, der journalisten Eric Zemmour sier:
– Men hvorfor ble disse mennene stoppet 17 ganger? Hvorfor? Fordi de fleste narkolangere enten er afrikanere eller arabere. Det er et faktum.
Denne uttalelsen fører til at fem organisasjoner, deriblant SOS Rasisme bringer ham inn for retten. 18. februar blir Eric Zemmour dømt for å ha oppfordret til diskriminering basert på rasetilhørighet.
– Ingen provokatør
– Jeg er ingen provokatør, bare en ærlig observatør av virkeligheten, sa Zemmour under rettssaken. Han risikerte et års fengsel og 45.000 euro i bot. Retten idømte han en bot på 2.000 euro. Journalisten anker ikke – selv om han sier han kun fortalte sannheten.
Eric Zemmour har i mange år vært en selverklært fiende av politisk korrekthet. Både kvinner, homser og innvandrere har fått gjennomgå via hans faste spalte i avisen Le Figaro og Zemmours kommentarer i tv-kanalene France 2 og I-Tèlè. Han er en populær gjest i de franske kanalenes prateprogrammer.
Kommentatoren har de siste ukene fått mye støtte. Både for innholdet i det han sier, men mest av alt for retten til å si det. Støttespillerne kommer fra politiske partier både på venstresiden og høyresiden. Også pressefolk forsvarer Zemmours rett til å ytre seg.
Hører ikke hjemme i retten
– Jeg er lei av alle disse juridiske prosessene som organisasjoner starter fordi de er uenige i det som sies. Pressefrihet avgjøres ikke i retten, men rundt debattbordene, sier grunnlegger og tidligere generalsekretær i Reporterer Uten Grenser (RUG), Robert Ménard til Journalisten. Han er i dag ærespresident i organisasjonen og var en dem forsvaret hadde kalt inn til å vitne til fordel for Zemmour.
– Problemet i Frankrike er ikke staten, men alle de små organisasjonene og lobbygruppene som vil sørge for at ting blir forbudt, sier han og tenker på «det mylderet av organisasjoner» som jobber med rasisme, antisemittisme og mot homofobi.
– Disse organisasjonene legger et enormt press på journalister, slik at det går ut over ytringsfriheten. Mange journalister er redd for å invitere gjester til programmene sine fordi de kan bli trukket for retten i etterkant, sier Ménard som selv har et daglig intervjuprogram på nyhetskanalen I-Télé.
Ikke ærekrenkende
Selv om retten mente at Zemmour har bidratt til diskriminering, ble han frifunnet for ærekrenkelser.
– Uttalelsene er sjokkerende, men likevel ikke injurierende, uttalte retten.
Problemet i denne typer saker er at man ikke kan bevise om Zemmour har rett eller ikke. For i Frankrike settes likhetsidealet høyt. Derfor er det blant annet ulovlig å lage statistikk om minoriteter og kriminalitet.
Det hjalp ikke at en tidligere sosialistisk justisminister sendte brev til retten for å gjøre den oppmerksom på fakta:
– Jeg hadde tilgang til kriminalitetsstatistikken til ledelsen for den nasjonale sikkerheten. Den viser at mer enn 50 prosent av dem som står bak denne type kriminalitet er unge afrikanere eller de kommer fra de arabiske landene i Nord-Afrika, skrev eksministeren Jean-Pierre Chevènement.
– Men det største problemet, sier Robert Ménard, er den franske lovgivningen. Vi har mange paragrafer når det gjelder diskriminering som virkelig legger begrensninger på ytringer. Og så har vi dommere som mekanisk dømmer uten og tenke på det overordnede: Nemlig retten til å ytre seg.
Krever han får sparken
Jean-François Julliard, dagens generalsekretær i RUG, pressefrihetens viktigste talerør i Frankrike, mener at så lenge Eric Zemmour ikke har mistet jobben, så må man godta denne dommen. Venstresidens journalistforbund i France Télévision mener derimot at dommen må få konsekvenser for den frittalende kommentatoren.
– Han bør ikke lenger få slippe til i våre sendinger, sier generalsekretæren i SNJ-CGT, Jean-François Tèaldi i en pressemelding. Han krever at tv-kanalens toppsjef trekker de nødvendig konsekvensene av denne rasehatdommen.
– Rasisme er et veldig følsomt område i Frankrike. Journalister blir ofte stilt for retten, men det ikke så ofte de blir dømt. Vi må stille oss spørsmålet om det er for enkelte å starte en juridisk prosess i disse sakene. Jeg er ikke enig i det Zemmour sa, men det må være stor takhøyde for denne type ytringer, sier Jean-François Julliard i Reportere Uten Grenser til Journalisten.