Krangler om fotopris

Vil diskutere medlemskriteriene i PK etter Årets Bilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble årets bilde kåret av Pressefotografenes klubb. Luca Kleve-Ruud tok med seg den gjeveste prisen og flerfoldige gratulasjoner hjem.

Vinneren i klassen Nyhet Reportasje har imidlertid skapt debatt. Ikke alle er enige i at Torbjørn Kjosvold skulle få tredjepris for sin bildeserie fra Afghanistan. Ikke fordi bildene er dårlige, men fordi Kjosvold var på oppdrag fra Forsvaret.

Grenser

“at Forsvarets fotograf er med på lista over vinnere er ubegripelig. Forsvaret har i all hovedsak søkt å begrense norske mediers tilgang til konflikten i Afghanistan, for å kunne gi sitt eget, filtrerte bilde av det som skjer. Det gjelder også hendelsen Kjosvold er premiert, der andre fotografer (fra “frie medier”) ble nektet å ta de bildene de ønsket. Man premierer altså Forsvarets PR-fotograf i en konkurranse for fotojournalistikk? Det må være en kortslutning et sted. Forsvarets fotografer bruker noen av de samme verktøyene fotojournalister bruker, men de driver ikke med journalistikk!” Det skriver Fredrik Naumann i Journalistens debattfelt.

Medlemskap i PK er kriterium for å kunne delta i konkurransen Årets bilde. Torbjørn Kjosvold er medlem, men det er ikke sikkert han burde være, mener Naumann.

– Det spørs om han burde være medlem i PK. Kanskje er det på tide å ta debatten om dette. De har jo tatt den i NJ, der har man valgt å ekskludere informasjonsarbeiderne. Det er noen hos oss som er tett på slike.

– Men de kan vel også ses på som medlemmer av fagpressen gjennom sitt arbeid i Forsvarets Forum.

– Jeg vil ikke si det er fagpresse. Det er ikke Forsvarets Forum han er ansatt i, men i Forsvarets Mediesenter.

Likhet

Forsvaret avviser at Kjosvold og de andre fotografene ble forskjellsbehandlet. Tidligere presseoffiser i Forsvaret Lars Magne Hovtun skriver i debatten at alle fotografer hadde nær sagt samme muligheter til å ta bilder.

“Personlig mener jeg Forsvaret viste seg fra sin åpneste side i etterkant av hendelsen som tok livet av fire soldater. At vi i det hele tatt lot media “haike med likbilen” er et eksempel på hvor langt vi strakk oss, og uttrykker en hjelpsomhet jeg tror media vanligvis kan se langt etter i den daglige nyhetsdekningen.”

Tull

Selv om Forsvaret hevder det ikke ble gjort forskjell på fotografene, mener Torbjørn Grønning det er tull. Han var i Afghanistan som frilansfotograf for Dagbladet da bildene ble tatt og forklarer at det var forskjell på hvordan han og navnebror Kjosvold arbeidet. For mens Kjosvold fikk bevege seg fritt, hadde Grønning og hans kolleger flere klare restriksjoner. Blant annet fikk de ikke gå tett på vennene av de døde, eller være med på transportetappen mellom Rygge og Gardermoen.

Grønning presiserer at han synes bildene til Kjosvold var greie, og har ikke noe å utsette på dem. Det han derimot har noe å utsette på er rollene.

– Er han der som journalist som må han forholde seg til det samme som oss? Han opptrådte som en av Forsvarets folk og jeg synes det er interessant at en som representerer et propaganda-apparat kan delta i en journalistisk konkurranse.

Diskusjon

Leder i PK, Terje Bringedal sier til Journalisten at han ønsker debatten om medlemskapet i PK velkommen. Det viser bare iver og engasjement, mener han. Men under årets konkurranse opptrer Kjosvold uansett som medlem i PK. Og i konkurranse med andre, sier Bringedal, forholder juryen seg til et medlemsnummer. Verken de eller styret i PK vet hva som ligger av oppdrag bak bildene. Bringedal sier at det skjer titt og ofte at deltakere stiller med bidrag som er tatt på oppdragsreiser med Redd Barna eller Leger uten grenser.

– Kjosvold konkurrerte her på linje med andre PK-medlemmer. Han har vært medlem lenge, fra før han dro til Afghanistan, vi kan ikke ekskludere ham fordi han har fått ny jobb, sier Bringedal og understreker at han forholder seg til at Kjosvold har vært fotojournalist.

Powered by Labrador CMS