Svindler forsøkte å lure avis

Fredriksstad Blad ble kontaktet av en kvinne som anklaget en sjelesørger for grove krenkelser. Takket være et nettsøk fant avisen sannheten om kvinnen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere bedrageridømte Maria Kristoffersen kontaktet Fredriksstad Blads redaksjon og anklaget sjelesørger Jens Fredrik Brenne for å ha krenket henne grovt. Ifølge avisen er han siste offer for en lang rekke falske anklager.

Googlet fram sannheten

Maria Kristoffersen kom i søkelyset etter at A-magasinet i september i fjor skrev en lengre sak om henne. Under tittelen «Bedratt av kvinnen» identifiserte magasinet Kristoffersen med bilde og fullt navn.

– Da vi jobbet med saken og hadde mye kontakt med damen som kalte seg for Mia Olsen, fikk vi tips om å google Maria Kristoffersen. Det ga oss artikkelen til A-magasinet om henne. Dermed ble saken en helt annen for oss, sier nyhetsredaktør Hans-Petter Kjøge i Fredriksstad Blad.

Kjøge forteller at oppdagelsen av at Olsen og Kristoffersen er en og samme kvinne, hindret avisen i å gå på limpinnen.

– Identifiseringen var sterkt medvirkende årsak til at vi fikk avslørt henne. Det er interessant for kriteriene for å navngi, mener Kjøge.

Ingen identifisering

Kjøge forteller at avisen valgte å ikke identifisere Kristoffersen fordi hun ikke er anmeldt for forholdene som omtales i saken. Men han utelukker ikke at det kan skje ved en senere anledning, dersom forholdene tilsier det.

– Det er klart at hvis hun virker innenfor Fredriksstad og det kommer anmeldelser mot henne og politiet etterforsker henne, vil det stille saken i et annet lys. Vi hadde en spennende debatt i redaksjonen om vi skulle trykke saken eller ei, vi føler oss ganske bekvemme med det vi landet på, sier Kjøge.

Mer liberalt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier at Vær Varsom-plakaten er blitt liberalisert i forhold til identifisering.

– Det er ingen tvil om at ved gjentatte kriminelle handlinger, alvorlige handlinger for dem det går ut over, kan det være grunn for identifisering, sier Kokkvold.

I Vær Varsom-plakatens punkt 4.7 står det at man skal være varsom med identifisering og at det må begrunnes med informasjonsbehovet. Blant annet kan det være berettiget å identifisere ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger.

– Det var vår begrunnelse for å identifisere henne, nettopp at hun har en utrolig lang og notorisk karriere som bedrager. Og hun misbruker folks tillit og omsorg. Det at hun nå er i gang igjen er et tegn på at det var riktig å identifisere henne, sier Kjersti Løken-Stavrum som er redaktør i A-magasinet.

Splittet PFU

I fjor identifiserte magasinet Kristoffersen og benyttet blant annet et av få bilder som foreligger av henne. Saken ble klaget inn for PFU, som ikke klarte å enes om en uttalelse.

Odd Isungset, Ellen Arnstad og Henrik Syse mente A-magasinet ikke hadde brutt god presseskikk, mens Ingeborg Moræus Hanssen og Trygve Wyller mente i sin dissens at magasinet hadde brutt god presseskikk ved identifisering.

– Hun har jo selv tidligere valgt å stå fram som bedrager i Se og Hør, sier Løken-Stavrum. Hun vil ikke vurdere om avisene bør identifisere kvinnen dersom de blir servert nye anklager fra henne.

– Det kan jeg egentlig ikke ta stilling til, det må vurderes fra sak til sak.

Powered by Labrador CMS