Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Fem hviterussiske journalister og medieinstitusjoner får Fritt Ords Free Media Awards for 2021.
Annonse
Situasjonen for uavhengige journalister og medier i Hviterussland er alarmerende, og tiden etter presidentvalget i august 2020 har vært dramatisk, påpeker stiftelsen i en pressemelding.
Prisvinnerne er journalisten Katsiaryna Barysevitsj, nyhetsportalen Tut.by, medieorganisasjonen The Belarus Association of Journalists (BAJ), journalisten Natallja Lubnewskaja og journalisten Katsiaryna Andrejeva sammen med fotografen Darja Tsjultsova.
Fritt Ord deler ut presseprisene i samarbeid med tyske ZEIT-Stiftung. Prisene er øremerket journalister og medier i Øst-Europa.
– Enestående arbeid
«Vi gir alle presseprisene til hviterussiske journalister og medier for deres enestående arbeid og mot gjennom dette dramatiske året. Ifølge The Belarusian Association of Journalists (BAJ) arresterte myndighetene i fjor 480 journalister som til sammen har tilbragt 1200 dager i fengsel. Dessverre har situasjonen utviklet seg ytterligere i feil retning i 2021», skriver juryen - og fortsetter:
«Vi ser systematiske angrep på uavhengige medier. Vi har ikke bare vært vitne til mange nye tilfeller av fengslinger, bøter for 'brudd på reglene om massemøter', 'ulydighet mot politiet' og 'brudd på medielovgivningen', men også innskrenkninger og tvungne nedleggelser av aktivitetene til større medier og organisasjoner som arbeider for rettighetene til journalister, inkludert BAJ selv. Ifølge BAJ er det i dag 29 journalister og medieledere som er fengslet i Hviterussland. Med årets Free Media Awards ønsker vi å rette oppmerksomheten mot disse overgrepene, å støtte hviterussiske journalisters kamp for en fri presse og hedre deres imponerende arbeid under disse vanskelige forholdene.»
– Årets fem mottagere av Free Media Awards har gitt oss noe av den viktigste og modigste journalistikken fra diktaturet Hviterussland det siste halvannet året. At noen av prisvinnerne er blitt fengslet, illustrerer de alvorlige konsekvensene som i dag rammer hviterussiske borgere som kjemper for sosiale rettigheter, ytringsfrihet og demokrati, sier Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord, i pressemeldingen.
Annonse
Juryen om prisvinnerne:
Den undersøkende journalisten Katsiaryna Barysevitsj i nyhetsportalen Tut.by får Free Media Award for sin rapportering fra rettssakene og straffeutmålingene som Lukasjenkos regime har brukt mot fredelige demonstranter. Katsiaryna Barysevitsjs modige engasjement eksemplifiseres best med hennes artikler om Raman Bandarenka-saken. Hun avslørte regimets metoder som førte til dødsfallet, og dette resulterte i at hun ble fengslet og dømt. Blant de som har nominert henne til prisen, er Belarusisk forening i Norge Razam.
Nyhetsportalen Tut.by, som ble nominert av Den norske Helsingforskomité og Human Rights House Foundation, får også en Free Media Award. Den uavhengige nyhetsportalen Tut.by har vært Hviterusslands mest leste og har fått internasjonal anerkjennelse. I fjor lagde de filmmateriale fra protestene som ble delt med medier fra hele verden. Myndighetenes sanksjoner mot nyhetsportalen er blitt intensivert – deres status som nyhetsportal ble trukket tilbake, og journalistene mistet sin akkreditering. 21. mai i år ble portalen blokkert etter en avgjørelse fra myndighetene, og 13 ansatte ble fengslet.
The Belarus Association of Journalists (BAJ) får en Free Media Award for sitt langvarige og utrettelige arbeid for journalistenes rettigheter. Sammen med partneren Reporters Without Borders og andre organisasjoner har BAJ siden august i fjor dokumentert protestene i Hviterussland, og publisert nyheter om brudd på pressefriheten og angrep på journalister. For dette arbeidet har BAJ selv blitt forfulgt av myndighetene og trues med nedleggelse. BAJ har vært en viktig støtte for journalistene og en betydelig informasjonskilde for internasjonale medier. Den norske Helsingforskomité har nominert organisasjonen.
Katsiaryna Andrejeva og Darja Tsjultsova får sammen en Free Media Award for sin modige live-rapportering fra protestene mot Lukasjenkos regime. Som et resultat av deres journalistiske virke har de blitt dømt til to års fengsel. De arbeidet for Belsat som er en polsk tv-stasjon rettet mot Hviterussland. Belsat har som mål å lage uavhengige nyheter om utviklingen i Hviterussland. Hviterussiske myndigheter har aldri gitt akkreditering til Belsat, og dette ga myndighetene en mulighet til å forfølge Belsats mediearbeidere.
Natallja Lubnewskaya rapporterer om mennesker som er blitt undertrykt av myndighetene, og om de tilfeldige arrestasjonene som ble gjort under fredfulle protester og demonstrasjoner. Hun har også rapportert om utbruddet av Covid-19 i Hviterussland, som først ble benektet av myndighetene for senere å bli ignorert. Natallja Lubnewskaya, som arbeider for ukeavisen Nasha Niva, får en Free Media Award for sine bevegende tekster og utholdenhet i møte med hindringer. I august i 2020 ble hun skutt i kneet av politiet, og ble lagt inn på sykehus i mer enn en måned. Etter dette har hun gjenopptatt arbeidet uten å nøle.
Juryen har bestått av:
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver i Human Rights House Foundation
Alice Bota, Moskva-korrespondent for Die Zeit
Juri Durkot, ukrainsk journalist og oversetter
Guri Norstrøm, utenriksjournalist i NRK
Martin Paulsen, PhD, Øst-Europa-kjenner
Silvia Stöber, frilansjournalist med base i Øst-Europa og Sør-Kaukasus.
Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser har siden 2016 blitt tildelt under navnet Free Media Awards til uavhengige journalister, redaktører og medieplattformer i Russland, Ukraina, Aserbajdsjan, Hviterussland, Georgia og Armenia.
Prismottakerne nomineres av internasjonale institusjoner og Øst-Europa-eksperter.