Truls Lie, ansvarlig redaktør i Ny Tid, endret arbeidsbeskrivelsen i annonsen der avisa søker etter en redaksjonssekretær. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
Søkte etter frilanser med fast arbeidssted og «mulig fravær om sommeren» - snur etter kritikk
Et steg i riktig retning, mener klubbleder i NJ Frilans.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Avisa Ny Tid la forrige uke ut en annonse der de søkte etter en frilans redaksjonssekretær/markedskonsulent.
De søkte etter en person som kunne jobbe på deres kontor cirka to dager i uka, med fleksibel arbeidstid og «mulig fravær om sommeren».
Dette provoserte Oddrun Midtbø, leder av Norsk Journalistlags frilansklubb.
– Jeg vil fraråde alle frilansjournalister å søke på dette, og råde redaktøren til å sette seg inn i hva det betyr å være frilanser, sa hun til Journalisten.
– Brutalisert arbeidsliv
I annonsen sto det at redaksjonsassistenten skal ha disse arbeidsoppgavene:
«Være kommunikasjonsansvarlig for avisen og dens artikler via sosiale medier som facebook, instagram, mailchimp og websiden
Assistere redaktøren med produksjonen
Ha noen administrative gjøremål»
Midtbø mente det var alt for mange forpliktelser i denne arbeidsbeskrivelsen til at det kunne kalles en frilanser.
– Disse gjøremålene harmonerer ikke med ordet frilanser. Og når det i tillegg står at det er fleksibel arbeidstid og mulighet for fri om sommeren, er det tydelig at dette ikke er en frilanser, men en fast deltidsansatt de trenger.
– Det er trist at arbeidslivet blir mer brutalisert. Arbeidsgivere vil ikke ta ansvar for folk og gi de ansatte de godene de har krav på når man er fast ansatt.
Annonse
– Ikke lovlig
Norsk Journalistlags advokat Knut Skaslien mente ikke annonsen beskrev en lovlig frilansjobb.
– Dette kan neppe gjøres lovlig.
– Jeg kan vanskelig se at dette lovlig kan organiseres på annen måte enn som et ansettelsesforhold i 40-60 prosent-stilling.
Han mener det ikke er rettslig grunnlag for å mene at dette er frilansarbeid, når avisa vil at en person skal komme fast hver uke i avisas lokaler for å gjøre ulike arbeidsoppgaver.
Skaslien mener at arbeidsbeskrivelsen ikke kan forstås som noe annet enn det som i arbeidsmiljøloven blir kalt «arbeid i annens tjeneste».
– Hvis det først er «arbeid i annens tjeneste», har ikke Ny Tid lov til å unndra seg arbeidsgiveransvar ved putte arbeidet inn i en frilanskontrakt.
– Det er tydelig fastslått i arbeidsmiljølovens § 1-9 at rettigheter som ansatt og rettigheter i arbeidsmiljøloven ikke kan fjernes gjennom avtale i andre tilfeller enn der loven selv åpner for dette, fortsetter han.
Endrer etter kritikk
Da redaktør i Ny Tid Truls Lie ble forelagt kritikken fra Skaslien og Midtbø fra Journalisten, valgte han å endre annonsen.
I annonsen står det nå at arbeidssted «gjerne kan være på kontoret», og at arbeidstiden er «en drøy uke i løpet av en måned». De søker også etter en «redaksjonssekretær(markedskonsulent)» istedenfor bare en redaksjonssekretær.
Det står nå heller ingen ting om fleksibel arbeidstid og mulig fri på sommeren.
Da Journalisten tok kontakt, var han tydelig på at formuleringen «ca. to dager i uken» var ment som et fleksibelt begrep, som ikke betydde at en person må komme på jobb to dager fast hver uke.
– Dette er ikke en stilling, men et oppdrag. Jeg skjønner ikke at man må ansette noen bare fordi jeg ber dem komme på kontoret, sa han.
Annonse
Anarkistisk ideologi
Truls Lie er den eneste som er ansatt i Ny Tid, som ellers drives med et nettverk av skribenter og frilansere.
– Vi har dårlig økonomi, så vi har ikke mulighet til å ansette noen, sa han, og fortalte at han selv av hensyn til den idealistiske avisa bare har halv lønn av hva man normalt har i en slik stilling.
– Hvis jeg hadde tatt ut full lønn, hadde ikke avisa overlevd.
Lie sa videre at man ikke kan kreve det samme av en avis som Ny Tid, som store, kommersielle aktører.
– Ny Tid er en liten idealistisk organisasjon som er basert på frilansere. Man kan ikke kreve det samme av «non-profit»-bedrifter som ikke har nåla i veggen.
Lie sa også at Ny Tid i hovedsak ikke ønsker å være arbeidsgiver, men at de heller vil samarbeide med folk som oppdragstakere.
– Siden vi har en anarkistisk ideologi, er det ikke attraktivt for oss å være arbeidsgiver. Vi ønsker ikke makten som ligger i å kontrollere mennesker.
– Godt å se
Midtbø synes den nye annonsen er et steg i riktig retning, men savner fremdeles informasjon om hvor lang periode det er snakk om.
– Det er godt å se at redaktører kan endre sitt syn, og dermed gjøre vilkårene for frilansere bedre. Denne bevisstgjøringa sikrer også at faste stillinger ikke glir over til å bli frilans – som er mer uforpliktende for arbeidsgiver.
Midtbø mener fortsatt at noen av arbeidsoppgavene som blir oppgitt i annonsen minner om permanente og faste oppgaver, som tilsier en fast deltidsstilling, heller enn en frilanskontrakt.
– Jeg mistenker fortsatt at dette handler om en redaktør i en liten redaksjon som er redd for forpliktelsene som en ansettelse fører med seg, og derfor går inn for å hyre inn en fleksibel frilanser.
NJ-advokat Knut Skaslien mener at arbeidsbeskrivelsen som det står i dag ligner mindre på et ordinært ansettelsesforhold, og utelukker ikke at den faller utenfor det loven ser på som en arbeidstaker.
– Hvis det er snakk om tidsbruk tilsvarende et ukesverk med klart definerte oppgaver, frihet til å plassere tidspunkt for arbeidsutførelse gjennom måneden og frihet til selv å bestemme hvor arbeidet skal utføres, vil jeg ikke utelukke at det kan falle utenfor lovens definisjon av «arbeidstaker», sier han.
Han legger til at det uansett avhenger av andre faktorer, for eksempel om personen har flere andre oppdragsgivere.