Frilansfotograf Ingerid Jordal prøver å tenke positivt, og finne alternative løsninger, nå som koronaviruset påvirker jobben hennes.Foto: Agurtxane Concellon
Frilanser letta, tross alt: – Nå tenker vi solidaritet og kreativitet
– Nå er det viktig at dette fungerer i praksis, og at Nav faktisk innvilger oss det vi har krav på innen rimelig tid uten å tvære søknadene ut i lange, byråkratiske prosesser, fortsetter frilansfotografen.
Hjelpa fra Stortinget sikrer alle frilansere og selvstendig næringsdrivende 80 prosent av inntekta si fra dag 17 etter at de stod uten jobb. Denne gruppa har vanligvis ikke rett på dagpenger. De som er syke vil nå få sykepenger fra dag 4.
Sist uke gikk NJ frilans og Norsk kritikerlag ut med en appell til myndighetene, der de ba om økonomisk hjelp. Selv om mange frilansere har hatt ei usikker tid i vente de siste dagene, har mange vært kreative når det kommer til nye måter å jobbe, både når det gjelder samfunnsoppdraget, og å tjene penger.
Skrivende journalister kan gjøre intervjuer og skrive saker hjemmefra, via telefon og videoløsninger, mens fotojournalister har hatt det noe mer utfordrende. Flere har solgt fotobøker og bilder til veggen, og mange har på egen hånd gått ut og dokumentert korona-samtida med kamera.
Fotograf og journalist Kyrre Lien har oppfordra til fotodugnad fra folks karantenetilværelse, for å dokumentere Norge i denne tida. Han ber folk sende inn bilder av seg selv der de er, og skriver på Facebook:
«Siden jeg som frilansfotograf ønsker å dokumentere det historiske som nå skjer, trenger jeg hjelp fra dere. For man kan jo ikke besøke hverandre, og jeg vil vise hvordan dere har det på deres brakke!»
Annonse
Dommedagsscenario og nye ideer
Jordal synes det gjøres mye kreativt.
– Det virker som om det er full trøkk. Det er veldig mye aktivitet i sosiale medier. Ikke bare det å selge ting, men i stedet for å sette seg ned og grine, så gjør man noe.
Selv bor fotografen i Voss, men var i Oslo da regjeringa kom med sine koronatiltak, som blant annet førte til at fotografen måtte reise hjem igjen uten å sette opp den planlagte fotoutstillinga hennes i hovedstaden. Den står nå «korona-fast» på Nesodden.
På dette tidspunktet så det også mørkt ut for en annen utstilling, «Den amerikanske draumen om Norge», som skulle på turné rundt i Norge. Jordal hadde også mista to oppdrag, og dermed tapt 30.000 kroner.
– Jeg bruker en eller to dager til å tenke på et dommedagsscenario. Etterpå prøver jeg å tenke på andre løsninger.
«Den amerikanske draumen om Norge» er støttet av Fritt Ord og Kulturrådet, og Jordal har jobba lenge med å ferdigstille den. Etter noen dager frustrasjon tok hun kontakt med de to institusjonene for å foreslå ei digital visning i stedet.
– De var veldig positive, og det var veldig, veldig bra. Jeg kan jo si det til alle andre som sitter i den båten, at det er bare å tenke nytt, sier en letta fotograf.
Ber ikke om betaling
Nå blir det videovisning av utstillinga på nett, og hun får beholde støtten. I tillegg fikk hun et oppdrag for den norsk-amarikanske avisa «The Norwegian American», som ville lage en sak om hvordan nordmenn flest forholder seg til korona-pandemien.
– Så jeg leverte en sak til verdens største, minste lokalavis. Den dekker hele det nordamerikanske kontinentet, men med et opplag på bare 2.500, ler Jordal.
– Det er første gang i mitt liv jeg har sagt «bare betal meg det dere vil. Nå tenker vi solidaritet og kreativitet, legger hun til.
Solidaritet har hun også hatt med oppdragsgivere. Selv om jobben var avtalt på forhånd, har hun ikke krevd inn penger fra kunder hun skulle fotografere for.
– Det er kulturaktører som sliter like mye som meg, sier hun.
Annonse
– Avtaler skal holdes
Norsk Journalistlags advokater svarte mandag på spørsmål fra frilansere som er usikre på hva den nye ordninga betyr for dem, og andre ting de lurer på i forbindelse med koronakrisa.
– Det er litt hektisk nå, sier NJ-advokat August Ringvold til Journalisten på telefon fra hjemmekontoret.
Det har kommet mange spørsmål om velferdsordninger for de som har barn hjemme, hva som skjer når en selv blir syk, og hva en skal gjøre om en er satt i karantene, når en mister oppdragsmengden, eller om oppdragsgiver kansellerer et oppdrag, opplyser Ringvold.
Et aktuelt spørsmål er for eksempel hva man som frilanser kan gjøre dersom man får ett oppdrag i løpet av de 17 dagene – begynner man da å telle dager på nytt?
– Det er helt riktig at det kommer en ordning fra Stortinget nå, men regelverket er ikke på plass, slik at jeg kan ikke gi gode nok svar. Jeg har svart dem hva jeg tror, sier Ringvold.
– Og jeg tror ikke man vil begynne å telle på dag én igjen, muligens heller trekke fra det oppdraget. Men det kan jeg ikke garantere, sier han.
– Hva skal en frilanser gjøre hvis en oppdragsgiver ikke vil kjøpe en sak likevel?
– Har man gjort saken ferdig og sendt den, må oppdragsgiver betale. Avtaler skal holdes også i den situasjonen man er i nå, sier NJ-advokaten, men presiserer:
– Det er noe annet med oppdrag som skal gjøres. Det betyr at frilansere fremover må være veldig tydelige når de inngår avtaler.