Knut Olav Åmås gir ut 30 millioner kroner til medieprosjekter. Foto: Birgit Dannenberg

Fritt Ord utlyser mediepenger

Setter av 30 friske millioner til journalistiske prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Støtten skal fordeles over tre år med maksimum 10 millioner kroner årlig. Ifølge en pressemelding fra Fritt Ord kan både redaksjoner og enkeltpersoner søke om penger. Prosjektene må ha allmennheten som målgruppe.

Frihet

Ifølge Fritt Ord må prosjektene handle om en av disse seks temaene: journalistikk om Norges forhold til EU, journalistikk om klimaspørsmål, kritisk journalistikk og tilrettelegging av debatt i norske lokalsamfunn, journalistikk for unge mediebrukere, undersøkende journalistikk på lite dekkede felter eller prosjektstøtte til frie spaltister med publiseringsavtale.

Direktør Knut Olav Åmås sier at de seks områdene er valgt blant annet i kjølvannet av Sven Egil Omdals Fritt Ord-finansierte rapport «Journalistikk og demokrati» fra i fjor. Åmås er ikke med på at det kan oppstå en problematikk rundt Fritt Ord som overredaktør når administrasjonen og styret skal velge hvem som får penger.

– Her må journalister og redaksjoner selv prioritere prosjektene sine. Vi gir full frihet. Dersom noen syns det er problematisk, er det bare å la være å søke.

Publisering

Direktøren sier alle prosjekter som fører til konkrete journalistiske prosjekter kan få støtte. Utvikling og kompetanseheving er isolert sett ikke omfattet.

– Det kan være en artikkelserie eller TV-produksjoner, nye nettsteder eller styrking av et allerede eksisterende nettsted. Vi er åpne for alle ideer, også at medier kan samarbeide.

Åmås anbefaler frilansere å ha avtale om publisering før de søker.

Inntektsbortfall

Behovet for den nye støtten forklarer Åmås med medienes inntektsfall som har aksellerert i år.

– Vi vil utvide finansieringsgrunnlaget for journalistikken. Dette er neppe det siste vi gjør for å støtte medieprosjekter.

– Hvorfor gjøres ikke støtteordningen mer permanent enn tre år?

– Det er i Fritt Ords natur at støtte er midlertidig. Dette kan bli videreført i en eller annen form etter tre år, men det må vi evaluere når vi ser resultatene.

Prosjekter

Åmås frykter ikke at ordningen skal gjøre at store redaksjoner kniper igjen pengebruken på kostbar gravende journalistikk.

– Dette må redaksjonene bruke klokskapen sin til selv. Jeg håper ikke ressurssterke redaksjoner gjør noe sånt. Når vi har snakket med mindre ressurssterke redaksjoner, sier de at støtten vil gjøre det mulig å gjennomføre prosjekter de ellers ikke ville gjort.

De 30 millioner kronene kommer i tillegg til det Fritt Ord allerede gir til ytringsfrihetsformål, inkludert journalistiske prosjekter som bokprosjekter og foto, støtte til enkeltmedarbeidere, reiser og redaksjonelle satsinger. Denne støtten kan komme opp i titalls millioner hvert år.

Powered by Labrador CMS