Fyller 80 år i dag:På Per Bangs nattbord

I snart ti år har Per Bang skrevet «På nattbordet» i Dagens Næringsliv. I dag fyller han 80 år, men har ingen planer om å sette punktum. – Bare ikke dette intervjuet inspirerer noen til å sende blomster, sier jubilanten bekymret. Han er langt mer begeistret for rødvin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Per Bang ble pensjonist etter 44 år i Norges Handels og Sjøfartstidene/Dagens Næringsliv portretterte Journalisten ham under tittelen «A gentleman of the press», men påpekte at leserne knapt merket at han hadde sluttet. For som aktiv frilanser leverte han fortsatt daglig stoff til avisas spalter.

Tretten år seinere har han akkurat vært og «levert noen nattbord» i redaksjonen når vi møtes for en prat.

Han påpeker muntert at andre jubilanter gjerne blir traktert på Continental, men nøyer seg straks med kafeens svarte kaffe når skrantende økonomi bringes på bane. Bang skal så visst ikke bidra til sløsing med medlemmenes penger.

– Gravferdskassa er jo tross alt det neste jeg skal ha av dere.

Fem om dagen

Spalten «På nattbordet», der folk forteller hva de leser på senga, er helt og holdent Bangs velskrevne verk.

– Kåre Valebrokk spurte om jeg kunne overta spalten et par måneder, men nå har jeg holdt på i snart ti år. Det er bare moro, sier Bang, som vil fortsette så lenge sansene er i behold. Å nyte sitt otium er ingenting for ham.

På en god dag rekker Bang å snakke med fem nattbord-kandidater. Men det er først etterpå jobben begynner, presiserer han.

– Det er skrivingen som tar tid. Språk og formuleringer skal files på og når det er interessante mennesker som snakker godt, er det vanskelig å kutte ned, sier Bang, som må skvise samtalen inn på fast tilmålt plass.

– Men det er bedre at intervjuet blir for kort enn for langt. Jeg liker det ikke når desken begynne å stokke på setningene. Nei, litt kort er bedre enn å risikere amputasjon uten bedøvelse.

Leser for lite

– Er det vanskelig å finne intervjuobjekter?

– Nei, bare noen meget få vil ikke være med. De fleste synes det er moro. Det er jo en spalte med mye fleip. Et smilehull i en ellers nokså alvorlig avis, sier Bang, som innrømmer at han gjerne skulle hatt flere kvinner i spalten.

– De leser mer og gir gjennomgående morsommere svar. Mange menn svarer at kona, hun leser mye.

Selv om spalten lett gir inntrykk av at næringslivsledere ikke leser bøker, understreker Bang at variasjonen er stor og at det også finnes dem som er svært beleste.

– Men for mange leser for lite. Det er mye å lære av litteratur. Man trenger det for å bli et helt menneske, sier Bang, som selv aldri har vært verken endimensjonal eller dusinvare i den til tider svært konservative avisa. Atompasifist, venstreopposisjonell, katolikk og menneskerettighetsforkjemper som han er.

Kremjobb

Egentlig betyr en annen jobb Per Bang gjør for Dagens Næringsliv langt mer enn nattbordsspalten, forteller han.

I 14 år har nemlig den kunstinteresserte journalisten laget den årlige katalogen for utstillingen «Norske Bilder», som avisa arrangerer i samarbeid med Brandsrup gallerier og TV 2 etter at Valebrokk gikk dit. Å få intervjue kunstnere er «liddelig moro altså».

– Tilbake til nattbordet, hva har du selv der?

– Jeg har tilstått for lenge siden, og dette er helt sant som rettsvitnet sa, at der har jeg bare det jeg kaller «sovebøker». Det vil si krimbøker jeg har lest før. Etter tre sider faller jeg i søvn.

Jubilanten er fortrolig med moderne teknologi, men har ikke internett. Manusene leverer han i avisa en gang eller tre i uka. Slik treffer han også kolleger og trenger ikke savne det sosiale miljøet.

– Du kunne vel gjort jobben i redaksjonen?

– Nei, jeg gjør heller hele jobben hjemme. Da kan jeg arbeide akkurat når det passer meg. Bedre kaffe er det også!

Powered by Labrador CMS