Marius Guttormsen, redaktør i nettavisen iSandnessjøen, står nede på kaikanten i byen. Her leder han én av nysatsingene til Amedia. Foto: Eskil Wie Furunes
Fra Solskjær-jakt i England til nedleggings-spøkelse i hjembyen: – Litt skummelt
Sportsjournalist Marius Guttormsen har vendt hjem.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Mottagelsen her i Sandnessjøen har vært veldig bra. Det er ingen som har sagt noe negativt, i alle fall ikke til meg ... Så det har gått bra, sier Marius Guttormsen.
Han sitter på det som én gang var banksjefens kontor i Sandnessjøen. I dag er banken et annet sted. I stedet har nettavisen iSandnessjøen flyttet inn.
Redaktør Guttormsen er født og oppvokst i byen, men har vært bosatt alle andre steder de siste årene.
– Jeg har bodd borte i over åtte år. Det er litt skummelt å flytte tilbake, fordi du får en helt ny journalistisk verden i fanget. Det er utfordrende, sier han.
Ble fryktløs som Solskjær-jeger
27-åringen startet karrieren med en journalistutdannelse ved Kingston University i London. I 2013 var han på rett sted til rett tid. Ole Gunnar Solskjær fikk seg ny jobb i fotballklubben Cardiff. Dagbladet hyrte inn gutten fra Helgeland for å reise Storbritannia rundt for å følge den tabloide bestselgeren.
– Selv om det ikke gikk så bra for hans del, så syntes jeg det var kjempeartig og lærerikt å bli kastet ut i det i ung alder. Jeg tror jeg vokste på det og ble ganske uredd, sier Guttormsen.
Etter det har han vært i vikariater i både VG og NRK, begge steder i rollen som sportsjournalist. Men så kom jobbmuligheten i hjembyen.
– Det er ikke hverdagsmat at det startes en ny nettavis på Helgeland. iSandnessjøen hørtes kjempespennende ut og jeg tror det er sunt at man bryter opp i gamle vaner.
Annonse
Sentraliseringsspøkelse
Det er Mediehuset Helgelendingen, med god hjelp fra Amedia-konsernet, som står bak iSandnessjøen. Helgelendingen, som holder til i nabobyen Mosjøen, hadde i flere år et lokalkontor i Sandnessjøen. I 2017 ble kontoret lagt ned.
Men i år dukket kontoret opp igjen som en egen selvstendig enhet.
– Vi så, i lag med konsernet, at vi hadde ryggrad og muskler til å starte ny nettavis i Sandnessjøen, sier sjefredaktør Geir Arne Glad i Helgelendingen
Helgeland er som mange andre lokalsamfunn midt i en storstilt omstilling. All høyere utdanning i umiddelbar nærhet ble nylig lagt ned i vår, og det er usikkert om sykehuset vil bli lagt ned eller ikke. I tillegg er det en nedleggingstrussel som henger over flere små og store institusjoner i byen.
– Det er en viktig tid for byen med mange viktige ting som skjer på samme tid. Det er et nedleggingsspøkelse som rir Helgeland, sier Guttormsen, som har med seg journalist Jill-Mari Erichsen på laget i den nye nettavisen.
– Marius og Jill i Sandnessjøen har gjort en formidabel jobb. De skaper innhold i tråd med det som er konseptet, og de stiller opp og har virkelig stått på for å få dette til å rulle og gå 24/7, sier sjefredaktør Glad i Helgelendingen.
Glad i konkurranse
Guttormsen har selv gått gjennom en liten omstilling de siste månedene. Etter flere år som dedikert sportsjournalist har han plutselig blitt redaktør for alt stort og smått.
Han tror bakgrunnen hjelper han i nyhetskampen.
– I VG Sporten har det vært veldig mye fokus på tempo. Man skal være først og best. Jeg har prøvd å overføre det til journalistikken her. Vi skal være raskt ute når det skjer noe, sier han.
Fordi konkurranse er det absolutt. I Sandnessjøen er det den uavhengige avisen Helgelands Blad som er størst.
– Konkurransen er artig. Konkurrenten vår har jo vært her på kysten siden 1904 og har eksistert gjennom flere generasjoner. Mange har et forhold til dem. De har også en gjeng med flinke journalister og det er artig å ta opp kampen, og prøve å tilby nyheter på en annen måte, sier Guttormsen.
Konkurransen blir også godt tatt imot fra konkurrenten noen hundre meter lenger bort.
– Vi hilser enhver konkurranse hjertelig velkommen. De har jo vært borte i noen år, sier redaktør Morten Hofstad i Helgelands Blad, og viser til at Helgelendingen har hatt lokalkontor i Sandnessjøen i mange tiår.
– Nå kommer de tilbake og det er jo vi egentlig vant med. Det vi ikke er vant med er å ikke ha konkurranse, fortsetter han.