Tingretten klar for mediene
Må ta imot stort presseoppbud og 800 totalt under terrorsaken.
Om drøye to uker starter rettssaken mot Anders Behring Breivik. Flere hundre journalister har den siste tida forberedt seg på det som skal skje i Oslo tinghus gjennom flere debatter om dekningen og en rekke ulike seminarer med innledninger fra sakens aktører.På et halvdagskurs i NTB-regi kom 100 journalister fra om lag 50 ulike redaksjoner.
Ytterligere 40 deltok på et bredt anlagt IJ-kurs. Noen medier har også avholdt egne kurs. Det gjelder bl.a. TV 2 og NRK, som samlet 160 medarbeidere til fagdag i Store Studio. Journalister fra Media Norge-avisene hadde fellessamling i Aftenposten.
Ombygd
Oslo tingrett startet på sin side arbeidet med å legge til rette for terrorrettssaken allerede i fjor sommer.
– Saken har ingen tidligere parallell. Derfor ble mye av veien til mens vi gikk, sier sorenskriver Geir Engebretsen, som har redegjort for organisering og fasiliteter på flere av presseseminarene.
Den største etasjen i tinghuset er bygd helt om for å kunne avvikle saken. De 2000 kvadratmeterne rommer hovedrettssal, presserom, avskjermede områder for vitner, pårørende og rammede, men også et svært vrimleområde.
− 800 mennesker skal inn og ut her hver dag i ti uker. Det blir på en måte en stor produksjon og er en hverdag domstolen ikke er rigget for til vanlig.
For at stimlingen skal foregå mest mulig målrettet og smertefritt vil pressefolk få en omvisning uka før rettssaken begynner.
God løsning
Det spesielle med saken er først og fremst det store antallet direkte rammede. Det er snakk om 780 fornærmede og etterlatte og 160 bistandsadvokater. Om lag 100 vitner er innkalt. I tillegg vil ca. 800 journalister fra 170 redaksjoner i hele verden dekke saken.
− De fornærmede har etter loven krav på å få følge forhandlingene. De aller fleste av dem må følge saken fra saler i de 17 lokale tinghusene vi overfører lyd og bilde til.
Engebretsen mener dette er en god løsning for de mange unge som også skal gjennomføre skolegangen sin i de ti ukene saken varer.
Fasiliteter
I hovedforhandlingssalen er det plass til 193 tilhørere. I starten er disse setene reservert ca. 90 journalister og 100 etterlatte. Overlevende fra Utøya eller regjeringskvartalet får i utgangspunktet ikke plass her. Men de vil kunne følge saken fra tilstøtende rom. Det er også et siderom i tinghuset med plass til 150 pressefolk, og et pressesenter på Hotel Bristol med plass til ytterligere 300 journalister.
Tingretten har også leid et rom i Grand Hotell for de etterlatte og sterkt skadde.
− Det blir en journalistfri sone. Også vitnerommene er skjermet område. Men det er også fellesområder for dem som ønsker kontakt med mediene. Det legger vi oss ikke opp i, sier Engebretsen.
Kriterier
Retningslinjer for pressens arbeidsforhold er drøftet i et kontaktutvalg mellom tingretten og mediene. Det gjelder også kriteriene for hvilke pressefolk som får sitte i hovedsalen.
− Vi er ikke helt ferdig med organiseringen av dette, men vi vil legge opp til at flest mulig redaksjoner får plass. Det blir ikke 15 VG-folk der inne. Målet er 1–2 fra hver redaksjon.
Bare første benk i salen er utstyrt med bord, men i pressesenteret i samme etasje blir det arbeidspulter for ca. 100 journalister, og rikelig med tilgang på strøm, kabler og ikke minst skjermer.
En dag i retten vil trolig vare fra ni til rundt klokka 16, men sorenskriveren sier retten er fleksibel og vil holde på lenger om det trengs for å gjøre ferdig en vitneforklaring og lignende. Man vil trolig også veksle mellom fire- og femdagers uker.
− Saken skal avsluttes 22. juni. Mye kan skje, men retten vil streve for å holde den den tidsplanen, sier Engebretsen.
Informasjon til pressen er ellers å finne på www.domstol.no/22-7.