Søt musikk skapte skurr i Nettavisen

Nettavisens sjef Gunnar Stavrum gikk imellom da nyhetsredaktørens nye kjæreste ble nyhetsleder-vikar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediefolk har, i likhet med andre arbeidstakergrupper, en tendens til å finne seg kjæreste og livsledsager med samme yrke. Er det mest positivt eller problematisk at kolleger blir par? Arbeidslivseksperter advarer mot forhold mellom kolleger, spesielt hvis noen av turtelduene har ledende posisjoner (se egen sak).

Men kjærligheten vinner, selv blant journalister med innebygd alarmklokke mot interessekonflikter og personlige bindinger.

Forfremmet

Et ferskt eksempel demonstrerer hvilke dilemmaer man kan stå overfor. Ifølge flere kilder oppsto det murring i Nettavisens redaksjon da nyhetsredaktør Geir Selviks nye kjæreste i januar ble forfremmet til fungerende nyhetsleder. Selvik og nyhetsjournalist Ida Johansson informerte i fjor sommer redaksjonen om at det hadde oppstått søt musikk mellom dem, og at de var blitt et par. På det tidspunktet var Johansson, som opprinnelig jobbet som vikar, nylig blitt fast ansatt i innenriksredaksjonen.

Selvik påpeker at han ikke deltok i beslutningsprosessen da Johansson ble valgt som nyhetsleder-vikar. Dette får Journalisten bekreftet blant flere i Nettavisens redaksjonsledelse.

– Ida ble valgt til tross for forholdet mellom de to, fordi hun var best kvalifisert, sier daværende redaktør Tormod Utne, som sluttet i Nettavisen i midten av februar.

Ikke forbud

Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum mener det er en del av virkeligheten, og hyggelig for de involverte, at folk treffer hverandre på jobb og blir kjærester.

– Vi har ikke noe forbud i Nettavisen mot at ansatte er kjærester, og vi kan jo ikke omorganisere etter hvert julebord. Men det kan bli uheldig dersom etablerte kjærester er i samme kommandolinje. I dette tilfellet måtte vi sørge for at det ikke oppsto uheldige situasjoner. Derfor fristilte jeg nyhetsredaktøren for alle lederfunksjoner i forhold til nyhetslederen, mens jeg selv gikk inn i den rollen.

– Opplever du at det er nok til å hindre usikkerhet og frustrasjoner i redaksjonen, blant annet om informasjon og beslutninger?

– Ja. Jeg fikk mange positive tilbakemeldinger på den forandringen vi gjorde, og at det ble gjort så tidlig at det ikke rakk å oppstå noen saker å ta fatt i, svarer Stavrum.

Avklaring

Nylig avtroppet NJ-klubbleder Trond Lepperød sier at forholdet mellom Selvik og Johansson ikke har vært noen formell sak for klubben.

– Men jeg forstår godt at folk stiller spørsmål når de ser at to personer som har et nært forhold sitter i samme ledergruppe. Det har vært viktig å få avklart rollene her. Klubben fikk en orientering av Stavrum om saken, og var fornøyd med den.

Kjærester hjemme og kolleger på jobb

Geir Selvik ønsker ikke å formidle hvilke vurderinger han har gjort seg underveis i saken.

– Kjærlighetslivet mitt betrakter jeg som en privatsak, og jeg ser ingen grunn til å kommentere det. Når det gjelder den profesjonelle delen, hvordan saken er håndtert internt, viser jeg til Gunnar Stavrums redegjørelse, lyder Selviks knappe kommentar.

Ida Johansson svarer følgende på spørsmål om hvilken erfaring hun har, rent arbeidsmessig, med å være kjæreste med nyhetsredaktøren:

– Vi er kjærester hjemme og kolleger på jobb. Jeg har ikke hatt noen problemer med å forholde meg til det skillet. Jeg ser imidlertid at forhold på jobben reiser enkelte problemstillinger. Når det gjelder mitt og Geirs forhold, er det tatt et par sentrale grep på jobben som jeg synes fungerer utmerket.

Johansson sier at hun ikke har merket noen usikkerhet blant kolleger.

VG-par

Flere kjente mediepar, der den ene har lederposisjon, kan fortelle om utfordringer og konsekvenser av å jobbe i samme bedrift. Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, viser til at de interne karrieremulighetene for kona Jorunn Stølan har vært begrenset siden han gikk til topps i redaksjonen for nær femten år siden. Stølan var tidligere reportasjeleder i nyhetsavdelingen, men valgte å gå tilbake til reporterjobb da paret fikk barn og Olufsen nærmet seg sjefredaktørstolen.

– Hun har heller ikke kunnet nyte godt av noen bidrag fra redaktørpottene i forbindelse med lønnsoppgjørene, avslører VG-redaktøren.

Stølan presiserer at hun, uavhengig av barnefødselen, uansett ville gått av som nyhetsleder da mannen ble ansvarlig redaktør.

– Siden har jeg aldri søkt noen lederjobber eller posisjoner i VG, så det har hele tiden vært flere skott mellom Bernt og meg. Jeg visste at jeg måtte tilpasse meg, da jeg sa ja til at han skulle ta sjefsjobben. Jeg vil ikke framstille det som en generell regel, men for meg har det vært riktig. For øvrig synes jeg det er kjempeflott å være en voksen, skrivende journalist på over femti år.

Avstand

Journalist Ingeborg Eliassen i Stavanger Aftenblad og ansvarlig redaktør/administrerende direktør Sven Egil Omdal i Aftenbladet Multimedia var allerede gift da de kom til avisa fra Vårt Land i 1991. Omdal har vært både nyhetsredaktør og kulturredaktør, mens Eliassen hele tiden har arbeidet som reporter i Aftenbladet.

De framhever begge at det er viktig å ha størst mulig avstand i organisasjonen.

– Jeg har alltid lagt vekt på å framstå som en egen person på jobben, og ikke som kona til noen. Sven Egil og jeg har alltid hatt flere ledd mellom oss, og vi har unngått å delta på samme møter. Det mener jeg er nødvendig, ikke minst for å unngå å gjøre kollegene utrygge på hvor de har oss. I forhold til redaksjonsklubben har jeg i noen sammenhenger droppet å delta på møter, og jeg har latt være å påta meg sentrale klubbverv, sier Eliassen.

– Får følger

Hun er skeptisk til at kolleger på samme arbeidsplass innleder kjæresteforhold og mener at man bør tenke nøye over konsekvensene.

– Det kan oppstå problemer, og det vil få følger for hvilke jobber man kan søke internt.

Både Bernt Olufsen og Sven Egil Omdal oppfatter at situasjonen er vanskeligst for den i parforholdet som ikke er sjef – på jobben.

 

Se også «Advarer mot forhold»

Powered by Labrador CMS