Sykehus publiserer uønskede hendelser på nett
Nå oppfordrer Norsk Presseforbund andre å følge etter.
Fredag for en uke siden kunngjorde Sykehuset i Østfold at de vil publisere såkalte 3-3-meldinger på sine nettsider. Meldingene, som er oppkalt etter paragraf 3.3 i Lov om spesialisthelsetjenesten og beskriver sykehusenes meldeplikt, omhandler alvorlige hendelser som skjer på sykehusene. Både de som har ført til, og de som kunne ført til, betydelig personskade.
– Full åpenhet er viktig for at sykehuset skal ha tillit i befolkningen. Derfor velger vi i tillegg å legge ut disse sakene på vår nettside. Åpenheten er en erklæring om at ingen saker skal være gjemt eller glemt, sier direktør Just Ebbesen ved Sykehuset i Østfold til egne nettsider.
Positivt, men utfordrende
Assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet mener det Sykehuset i Østfold nå gjør er et spennende tiltak. Samtidig understreker han at det er mange utfordringer knyttet til slik publisering, fordi sykehuset må passe på å anonymisere på en slik måte at identiteten til de involverte ikke blir kjent.
Braut har vært inne på nettsidene og sett på hvordan sykehuset løser dette og mener at det ser ryddig ut.
– Dette er en måte som viser fram hva som skjer. Og så er det en flott ordning for journalistene at det gjøres slik, for slike meldinger er ofte potensielle nyhetssaker, og de fortjener å bli diskutert.
Braut sier videre at det nå blir journalistenes oppgave å følge sakene som legges fram, i tillegg til de som ikke presenteres. Han mener at de som ikke legger ut er vel så, eller kanskje viktigere, å følge opp de som ikke publiserer 3-3-meldingene sine.
– Det blir en utfordring for den kritiske journalistikken og ikke bare velge minste mulige motstands vei.
Oppfordrer flere til å gjøre det samme
Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund har sendt ut oppfordring til de øvrige helseforetakene om å følge Sykehuset i Østfolds eksempel. Ifølge jurist Kristine Foss i presseforbundet har kun ett foretak svart så langt, psykiatrien i Vestfold HF. Derfra formidles det at det skal gjennomføres en vurdering av ledelsen om de skal gjøre slikt.
– Jeg synes det er et fantastisk bra initiativ og kan ikke se at det er noen grunn til at ikke andre sykehus også følger etter. For det er snakk om offentlig informasjon så lenge de skjermer identifikasjon på pasientene. Så det er ingen grunn til at det ikke skal være lett tilgjengelig, sier Kristine Foss.
Under styremøte til Norsk Presseforbund i begynnelsen av uken gjorde Mads Gilbert det klart at det er et problem at skademeldingene er tabubelagt å omtale ved sykehusene. Man snakker ikke om slikt, samtidig som at det skjer feil der som alle andre steder.
Tror flere følger etter
Braut i Helsetilsynet tar forbehold siden sykehusene fra årsskiftet skal rapportere til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og ikke tilsynet.
– Men dette er nok prosesser som er på gang, og jeg tror de andre sykehusene vil følge etter.
I alt har 40 helseforetak mottatt eposten fra Norsk Presseforbund. Eposten inneholder to spørsmål: Vil dere følge oppfordringen fra Presseforbundets Offentlighetsutvalg? Hvis ikke – hva er deres begrunnelse for å la være?