Fra språkkurs til strid

Ragnar Skre ble kurset i språk i Georgia da konflikten mellom landet og Russland eskalerte fredag.

Publisert Sist oppdatert

Skre har vært i Georgia siden desember i fjor, egentlig dro han for å dekke presidentvalget i januar, men så falt han for landet og ble værende.

Unna striden

– Fredag ettermiddag var jeg ved Ergneti, fem kilometer fra den brennende regjeringsbygningen i Tskhinvali. Men Aftenposten har pålagt meg å ikke dra inn i konfliktområdene lenger, forteller Skre over e-post.

Journalisten forsøkte lørdagen gjennom å få tak i han over telefonen, etter utallige forsøk over en stum telefonlinje ender det med e-post. Samme kommunikasjonsmiddel arbeidsgiverne benyttet.

– Jeg fikk e-post fra Aftenposten fredag morgen og forlot pulten min ved det georgiske språkkurset for å begynne å orientere meg om hva som skjedde.

– Bra med venner

– Hvordan oppleves det å arbeide i en krigssituasjon som dette?

– Jeg prøver å konsentrere meg om å gjøre en best mulig jobb der og da. Det er også viktig å koble av litt. Heldigvis har jeg venner her. Men mange av inntrykkene vil nok sitte i en stund.

– Hvem var først ute med å etablere kontakten, du eller Aftenposten?

– Jeg hadde følere ute tidligere i uken, men da krigen brøt ut, var Aftenposten først ute med å ta kontakt. Jeg har konsentrert meg om å lære georgiske verb den siste tiden.

Krig og mafia

Journalisten gjennomførte et enkelt nyhetssøk på Sesam for å finne ut av hvor hyppig landet ble omtalt i norske medier. Per lørdag var det 8.100 treff, 1.100 av disse kom ifølge søketjenesten på fredag.

– Tallene dine bekrefter det jeg pleier å si til georgiere når de lurer på hva nordmenn vet om Georgia, nemlig at det som regel er krig og mafia vi gidder å høre om. Det lages en del turiststoff om vin, polyfonisk sang og vakre fjell, men lite vanlige nyheter, forteller Skre.

Søket sier ingenting om det er landet i Europa eller den amerikanske delstaten ved samme navn det er snakk om.

Powered by Labrador CMS