Jan Grønbech i Google Norge ble kontaktet for å fjerne fra nett lekkede vannmerkede bilder. Foto: Birgit Dannenberg
NRK ringte Google
Ville ha vannmerket bilde fjernet fra nettet. Sa bildene i Klomsæt-saken kom fra politiet.
Sigurd Klomsæt ble i tingretten frikjent for å ha lekket bilder til pressen i forbindelse med 22. juli rettssaken. Påtalemyndigheten anket, og saken pågår nå i Borgarting lagmannsrett.
Sentralt i saken er trafikkdata av advokatkontorets kontakt med journalister. Blant vitnene i den pågående rettssaken er Google Norge-sjef Jan Grønbech som avga sin vitneforklaring onsdag.
Avslørte kilde
I retten fortalte han om epost-korrespondanse og telefonsamtale med NRK der de lekkede bildene sto sentralt. NRKs journalist ba Grønbech og Google om å fjerne et vannmerket bilde de hadde fått av politiet av hensyn til kilden, som kunne komme i trøbbel.
Bildet var imidlertid allerede delt 109 ganger da NRK henvende seg til søkemotorselskapet. Dermed var det allerede kjørt for kilden forklarte Grønbech. Han kunne i vitneboksen ikke si med sikkerhet om personen han hadde telefonsamtale med i NRK var samme person som journalisten han skrev epost med.
Uvanlig informasjon
Det er ikke uvanlig at Googlesjefen blir kontaktet for å fjerne innhold. Men han sa at han aldri tidligere hadde fått informasjon av en journalist om hvem deres kilde var, før denne gangen. Dette var ikke informasjon han likte å få. I samtale med Google-advokaten etter oppringningen ble det derfor nevnt muligheten for at opplysningene var en røverhistorie servert av NRK.
– Jeg får vel i snitt en henvendelse i måneden, det kan være pasientjournaler som er lagt ut ved feiltakelse fra sykehus, det er artikler i nettaviser som har skrevet noe feil eller lagt ut feil bilde, og det er selvfølgelig mye blogger hvor noen er blitt trakassert, sier Grønbech til Journalisten etter vitneforklaringen.
– Blir innhold fjernet?
– I de tilfeller der noen er i stand til virkelig å slette nettsiden, og det kommer opp en 404-kode, så kan vi fjerne det. Da blir det også automatisk fjernet ved neste oppdatering av indeksen. Så egentlig trenger du ikke å be om det. Når du fjerner siden, og det kommer en 404-melding, så er den borte. Men hvis det virkelig haster kan vi gå inn og påskynde oppdateringen. Indeksen oppdateres ikke hver dag.
Ikke så ofte
Han sier likevel at det er sjelden journalister gjør dette. Han tror at dersom journalister gjør en feil, så får den heller stå og feilen beklages.
– Det hender journalister ønsker å få ting fjernet. Da handler det gjerne om kildevern eller for å beskytte et offer i en sak. Det er vanligere at vi blir kontaktet av en mediene har skrevet om. Men det er ofte vi ikke får gjort noe. Når ikke mediene fjerner nettsiden selv, kan ikke vi gjøre noe.
Grønbech understreker at det kan være greit å forstå at Google ikke er en katalogtjeneste men en dynamisk søkemotor finne de tingene som ligger på nett. Det går ikke an å fjerne ting fra Google så lenge det ikke er fjernet fra nettstedet, med feilmeldingen.
– Kunnskapen om dette er for dårlig. Google er ikke redaksjonell, det er helt dynamisk, så det går ikke an å gå inn og ta noe ut.