Solveig Husøy, redaksjonssjef for undersøkende journalistikk i NRKs Dokumentar og samfunnsavdeling. Foto: Martin Holvik / NRK

NRK går inn i kritiske Twitter-tråder om «Trigger Warning»-prosjektet:
– Ikke vært hensikten å irettesette noen

Overveiende positive tilbakemeldinger, sier prosjektleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fulgt ekstra godt med på reaksjoner etter publisering i denne saken. Dette er en spesiell sak, med sterke historier og bilder. Vi går inn i en tematikk som vi vet kan trigge enkelte, og som vekker sterke følelser hos de fleste, sier redaksjonssjef Solveig Husøy i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling til Journalisten.

I helga startet NRK publisering av prosjektet de kaller «Trigger Warning», som omhandler et lukket nettverk på Instagram der selvskading og selvmordstanker diskuteres blant «hundrevis av norske jenter».

En nettspesial publisert søndag 27. oktober forteller historien om 17 år gamle Andrine og hennes bruk av Instagram fram til hun tok sitt eget liv.

Artikkelen har utløst respons og diskusjon i sosiale medier, og blant annet på Twitter er det synlig at NRK har bestemt seg for å være tilstede der saken diskuteres. En rekke mer eller mindre kritiske utspill har fått svar fra NRKs egen Twitter-profil, redaktør Frank Gander i Dokumentar- og samfunnsavdelingen eller andre NRK-ansatte.

NRK publiserte også en tekst av redaktør Gander om de etiske vurderingene som har blitt gjort i forbindelse med arbeidet.

– Flere kritiske meldinger på Twitter

Husøy forteller at det ble satt inn ekstra ressurser med tanke på tilbakemeldingene i sosiale medier ved publisering.

– På søndag hadde vi en egen some-vakt som publiserte og modererte på Instagram, Facebook og Twitter. Det var flere andre i teamet som fulgte med, og noen av dem svarte også lesere. Dette er folk som ville vært på jobb under publiseringen uansett, sier Husøy, som betegner tilbakemeldingene hittil som «overveiende positive».

– Det kom flere kritiske meldinger på Twitter, mens tilbakemeldingene var mer positive på Facebook og Instagram. Det kan vel ha sammenheng med at man i større grad kan være anonym på Twitter, sier Husøy.

– Noen twitterbrukere skriver at de føler svarene er irettesettende fra NRKs side?

– Det har iallfall ikke vært hensikten å irettesette noen. Hensikten er å være åpne, å svare lesere og fortelle om vurderingene vi har gjort, sier Husøy.

Endret tittel i nettsak

Hun forteller at NRK har gjort noen få justeringer etter tilbakemeldinger.

– Selv om vi har jobbet veldig mye før publisering med detaljnivå og fremstilling, må vi være åpne for at vi har bommet på noe.

– Hva har dere endret på?

– Vi har lagt inn noen flere forklaringer i teksten til redaktør Frank Gander, etter spørsmål vi har fått. Mandag morgen lå en artikkel ute der uttrykket «selvmordsnettverk» ble brukt i tittelen. Det endret vi straks vi ble gjort oppmerksom på det. Det var ikke et uttrykk vi hadde tenkt å bruke, det var rett og slett en glipp. Og så har vi gjort noen visuelle justeringer, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sier redaksjonssjefen.

Endrer ikke på toppbildet

Noen twitterbrukere har reagert på illustrasjonen i toppen av nettspesialen. Der illustreres et av de siste Instagram-innleggene til Andrine med teksten «Faen Andrine. Bare gjør d. Ingen kommer til å savne dæ uansett».

Men ikke alle har registrert at det er Andrine selv som står bak teksten, ikke en av de andre profilene i nettverket.

– Det var sånn hun formulerte seg. Hun snakket til seg selv og la det ut i nettverket, og vi mener det kommer klart fram inne i saken. Jeg kan forstå at en fronthenvisning kan ha blitt opplevd annerledes, men vi endrer ikke på denne illustrasjonen inne i saken, sier Husøy.

Hun forteller at de har gått mange runder med nettspesialen før publisering.

– Vi har vist foreløpige versjoner til eksperter på selvmord, psykisk helse og presseetikk, fått tilbakemeldinger og gjort en del endringer. Vi føler oss trygge på at vi har gjort gode vurderinger, men det er ingen tvil om at det har vært og er et spesielt prosjekt, sier Husøy.

Som varsler at NRK har planlagt flere artikler i prosjekt Trigger Warning.

Powered by Labrador CMS