I forkant av avreise til Moskva har NRK-korrespondent Gro Holm støtt på flere utfordringer enn hun er vant med fra tidligere oppdrag.

NRK

Forsinket visum: Gro Holms avreise til Moskva utsatt

Aldri opplevd lignende logistikkproblemer, forteller den erfarne korrespondenten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken hadde NRKs påtroppende Russland-korrespondent, Gro Holm, planer om å flytte til Moskva. Foreløpig ser det ut til å bli vanskelig, for visumet er ennå ikke innvilget.

Flyet fra Gardermoen gikk denne uka, uten Holm ombord.

– Det er ingen garanti for at jeg får visumet, men jeg er optimistisk, understreker Holm da Journalisten treffer henne ved et minilager hun leier på Nesodden.

Der tilbringer hun dagen med å skrive ned serienummer på alt av utstyr hun skal ha med seg på lasset. Kameraer, mikrofoner, høyttalere og lys – til sammen fire kofferter og bagger. Hjelm, gassmaske og skuddsikker vest er også med. Alt innholdet skal føres opp på lister som må oversettes til russisk.

– Akkurat serienummer har vært lurt å ha gjennom tollen på vei inn i Russland tidligere. Det er noe vår russiske kontorsjef sterkt anbefaler at jeg gjør, forklarer hun, og legger til at det er han som skal hente henne i NRKs bil i Finland.

Når visumet er innvilget, er planen å fly til Finland og reise videre mot Moskva via landevei. Det er én av to muligheter, hvor den andre er via Tyrkia med Turkish Airlines. Valget falt på Finland, fordi alternativet via Istanbul er veldig dyrt, særlig med ekstra bagasje, forteller Holm.

Før den tid er det lite annet å gjøre enn å vente.

Journalisten treffer Holm på minilageret hun leier på Nesodden, hvor hun forbereder teknisk utstyr før avreise.
Over den russiske grensa tar hun med seg en liste, på russisk, over serienumrene på alt utstyret.

Kollega Jan Espen Kruse, som har vært NRKs mann i Russland de siste fire årene, har visum frem til 14. september. Håpet er at Holm får innvilget sitt og avløst kollegaen før han må reise tilbake til Norge.

– Det er også nytt at man nå bare får visum for tre måneder av gangen, forteller Holm.

Etter at Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, vedtok staten nye medielover i mars. Enhver som omtaler landets væpnede styrker på en måte myndighetene mener er usann, risikerer inntil 15 års fengselsstraff.

– Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan Russland vil praktisereden overfor utenlandske journalister som bare publiserer i utlandet. Jeg har det i bakhodet.

Det er foreløpig ikke kjent at utenlandske journalister i Russland er fengslet som følge av medieomtale av krigen. Det kan heller se ut til at staten nekter journalistene adgang til landet, slik som med den danske DR-korrespondenten Matilde Kimer som nylig ble nektet adgang de ti neste årene.

I tillegg gjelder innreisenekten for en rekke profilerte, britiske pressefolk.

Det er foreløpig stor usikkerhet knyttet til hvordan russiske myndigheter vil praktisere den nye medieloven overfor utenlandske journalister, forteller Holm.

Den erfarne korrespondenten, som har jobbet fra både Moskva og USA for NRK tidligere, har aldri opplevd lignende logistikkproblemer. Siden hun var NRKs kvinne i Russland fra 1994 til -98, har mye endret seg.

Denne gangen flytter hun uten barna, som nå er blitt voksne. Men det er først og fremst de politiske endringene hun har i tankene.

– Befolkningen er mer engstelig for å snakke med vestlige journalister. For vår del handler det også om å beskytte de du intervjuer, forteller korrespondenten, som har fått oppdateringer om arbeidsforholdene fra kollega Kruse underveis.

Hun fortsetter:

– Å lage avtaler på forhånd har blitt mye vanskeligere. Det er et veldig stort land, og man bør ha avtaler om man skal legge ut på reise. Men skjer det noe dramatisk, drar vi gjerne «på spekk», for å være der det skjer.

Å dekke et så stort land som Russland gjør at korrespondentene helst vil ha avtaler før de setter ut på reise. Men dersom det skjer noe dramatisk, reiser de «på spekk», altså uten forhåndsavtaler, forteller Holm.

Første steg når Holm har kommet på plass i Moskva blir å få den fingerspissfølelsen av hva som rører seg i den russiske befolkningen.

– Vi får ofte høre hva Putin tenker, men ikke befolkningen. Det gjelder å finne den balansen i formidlingen av russernes synspunkter. Hva tenker de, og hvorfor tenker de som de gjør?

Holm tenker da særlig på sanksjonene fra Vesten, og hvordan russerne stiller seg til det.

– Sanksjoner kan føre til økt oppslutning om lederen i landet som blir utsatt for straffetiltak, like gjerne som det motsatte. Russiske meningsmålinger kan tyde på at det første er tilfelle. Men for politikere i vestlige demokratier er det veldig vanskelig å ikke foreta seg noe, selv om sanksjoner i første omgang kanskje ikke har noen annen funksjon enn ren straff.

Nå er det lite som gjenstår før Holm er flytteklar. Flyttelasset er pakket og serienumrene er oppført. Hun har allerede leid ut huset, og bor hos søsteren frem til visumet blir innvilget og hun kan sette kursen østover.

Powered by Labrador CMS