Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi og Dagsavisen går sammen om å lage en storbysatsing for Oslo, Stavanger og Trondheim. Det betyr at deres journalistikk legges på en seksjon for Oslo, en for Stavanger og en for Trondheim. Vi gir trafikk fra Nettavisen til deres innhold og står for salget. Og så deler vi inntektene, sier Gunnar Stavrum til Journalisten.
Dagsavisen har gjennom Eirik Hoff Lysholms ledelse hatt ambisjon om å utvide sitt nedslagsfelt gjennom å la gamle aviser gjenoppstå som en del av Dagsavisen. I tillegg har mediehuset kjøpt blant annet Rogalands Avis.
Papiravisen skjermet
Lysholm sier at for Dagsavisens del får de nå en av de mest spennene trafikkgeneratorene som kan bidra til å hjelpe bysatsingene. Han sier at håpet er at den kraften Nettavisen har vist å ha nasjonalt, vil kunne overføres regionalt.
– Vi har med oss en partner som også gjør det mulig å levere papiravisen til våre abonnenter så lenge det er mulig. Andre partnere ville nok diskutert avisens fremtid, men nå har vi funnet en makker som ikke drøfter den.
Med seg på kjøpet fikk Nettavisen hele det digitale arkivet samt nettstedet SkjeriOslo.no.
Annonse
Mottakern og kritikern
Gunnar Stavrum sa dette til Journalisten i fjor:
– Oslo er underdekket i de nasjonale mediene. Det er knapt noen som skriver om den lokale politikken. Vi mener vi skal kunne lage en nokså stor lokalavis for Oslo med hjelp av blant annet Nettavisens distribusjon.
Etter at salget var gjennomført inviterte Lysholm Stavrum til lunsj for å fortelle hva det var de i Dagsavisen egentlig hadde for planer.
– Da ble det røkt fredspipe, sier Lysholm.
– Denne konstellasjonen var det nok få i bransjen som hadde ventet seg. Den delen vi driver med vil ikke være støttemottaker. Og mitt grunnsyn om støtten har ikke forandret seg. Jeg tror det er et tegn på bransjen om at vi må være villige til å samarbeide, og kommer til å se flere konstellasjoner som er like overraskende som denne, sier Stavrum og legger til:
– Det er veldig nytt at vi ble enige om dette. Jeg har hatt god dialog med ham over lang tid. Og så har jeg vært fascinert av hans nytenkning. Jeg har forsøkt å forstå hva han driver med. At det skulle bli samarbeid ut av dette, hadde jeg kanskje ikke sett.
– Det var ett forventet spørsmålet, sier Lysholm når vi spør om den kanskje underlige samarbeidskonstellasjonen av en av landets største pressestøttemottakere og landets største kritiker av pressestøtten.
– Vi har begge godt nok fugleperspektiv til at vi ser at vi begge er de to største utfordreravisene i hvert vårt marked. Derfor passer vi sammen. Vi har begge hatt følelsen av at det er oss mot røkla.
Avvikler Ditt Oslo
Fra 1. august er satsingen gjennom nettstedet DittOslo.no og en dedikert redaksjon avviklet. To medarbeidere i redaksjonen og én på salg mister jobbene som følge av avgjørelsen, men de har fått sluttpakker. Hege Bjørnsdatter Braathen var med på overgangen til Nettavisen som redaktør for DittOslo. Hun annonserte på onsdag at hun bytter jobb og går til stillingen som kommunikasjonsrådgiver for ExtraStiftelsen.
Innholdet som nå kommer fra Oslo er det Eirik Hoff Lysholm som blir ansvarlig redaktør for. Dermed innebærer ikke partnerskapet at det blir en oppbemanning i Dagsavisen. Dessuten vil ikke Moss Dagblad eller Fremtiden være med på trafikkutvekslingen slik Oslo og Rogalands Avis er.
– Det ligger i kortene at ikke vi vil gå inn hvor vi konkurrerer direkte med vår hovedeier, sier Stavrum, og sikter til mediekonsernet Amedia.
Lysholm sier at det endrer ikke Dagsavisens satsingsstrategi på de to lokale variantene.
Trondheim blir også en seksjon. På sikt. Tidligere har Journalisten fortalt at satsingen har vært forsinket som følge av trykkeritrøbbel. Lysholm sier at det i hvert fall vil være naturlig å se på en digital satsing.
– Med denne avtalen må vi få til en nettsatsing i hvert fall, og vi må få til en trykkeriavtale for å gjøre det enda større.