Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten Hanna Relling Bergs viktigste egenskap som journalist er å lytte. Foto: Nils Harald Ånstad.

MORGENRUTINEN:
Det siste Hanna Relling Berg gjør før hun sovner er å sjekke antall solgte abonnementer

Et bilde av en bryllupsfest i slummen i Nairobi med brudekjoler fra Ålesund var det som fikk henne til sist å stoppe opp.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Hanna Relling Berg er ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten og fungerende styreleder i Norsk Redaktørforening.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe på formiddagen, og te seinere på dagen.

– Hva har du på nattbordet?

– Mobil og øretelefoner. For tida hører jeg på lydboka Begynnelser av Carl Frode Tiller. Han skriver fabelaktig godt om relasjoner mellom mennesker.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg leser først Sunnmørsposten på mobil, deretter er jeg innom Aftenposten, VG og så hører jeg på morgensendinga til NRK Møre og Romsdal.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Akkurat nå ønsker jeg at Anne-Elisabeth Hagen kommer til rette i god behold, og at forsvinningen blir oppklart. Ellers ønskjer jeg meg denne overskriften:

«Trenden er snudd: Kraftig forbedring av pressefrihetens kår på verdensbasis». Og den saka skulle handle om at det ikke lenger var fare for at journalister eller redaktører skulle bli fengsla eller drept fordi de gjorde jobben sin.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Overalt. Når jeg snakker med folk, leser aviser, forskningsrapporter, er på konferanser, sosiale medier og så videre.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Den pakistanske kvinna Asia Bibi som er dømt for blasfemi. Hun er blitt et symbol på kampen for ytringsfrihet og trosfrihet i mange land.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Evnen til å lytte til andre mennesker. Og så lever jeg etter mottoet om at det alltid finnes en løsning - det gjelder bare å finne den.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det er gøy å jobbe sammen med dyktige og kreative medarbeidere i Sunnmørsposten, og det har vært mange høgdepunkt i løpet av de siste åra. Det var ekstra moro da det for noen år siden tikka inn ei Twitter-melding om at ei sak fra Ålesund var blitt kåret til årets mest inspirerende case under et bransjetreff for medieledere i Stockholm.

– Vi fikk vite at datajournalist Jens Finnäs hadde presenterte 10 eksempler på god datajournalistikk fra europeiske mediehus, og så var det saka fra Sunnmørsposten som publikum likte aller best. Seinere har redaksjonen fått mange priser og utmerkelser for god journalistikk og design.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– VG sakene om Tolga-brødrene og Tysfjord-avsløringen er gode eksempler på viktig, samfunnsnyttig journalistikk. Det er inspirerende å se at god journalistikk bidrar til et åpnere og bedre samfunn. Jeg vil også framheve Sunnmørspostens reportasjer fra Kenya i høst. Vi ville undersøke om innsamla penger kom fram til de trengende i slummen i Nairobi, og det gjorde de. God journalistikk handler også om å få fram det som fungerer.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Det blir laga veldig mye god journalistikk som det er all grunn til å glede seg over. Men slurv og tendensiøs journalistikk er dårlig håndverk, og det skaper irritasjon.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Tillit og relevans. Vi må gjøre oss fortjent til tillit hver eneste dag, og styrke den sannhetssøkende, grundige journalistikken. Vi må også utnytte de mulighetene som teknologien gir til å utvikle journalistikken, både ved grave mer systematisk i data, og til å finne nye måter å visualisere vesentlig innhold, for eksempel ved hjelp av animasjon.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Bilde av bryllupsfest i slummen i Nairobi, med brudekjoler fra Ålesund av fotograf Staale Wattø.

Bilde fra en av sakene til Sunnmørsposten fra Kenya. Foto: Staale Wattø

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Det er ikke mange timene.

– Når logger du av for kvelden?

– Klokka 23.30 kommer en automatisert melding som viser hvor mange abonnement på Sunnmørsposten som er solgt i løpet av dagen, og den er ofte det siste jeg sjekker før jeg sovner.

Powered by Labrador CMS