Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter ble nysgjerrig på pseudonymbruken i et innlegg på Document.no, som han mener helt objektivt sett er en del heftigere i ordbruken enn det Document.no vanligvis publiserer.
I innlegget heter det blant annet at Norge er i «krig med islam» og at nordmenn «ikke lenger kan oppføre seg som i en fredssituasjon». Som Klungtveit selv skriver på eget nettsted, går teksten langt i å antyde at norske politikere, «selv om de er beskyttet av livvakter», kan forvente voldsangrep fra høyreekstreme nordmenn fordi politikerne har «sveket oss».
«Politikerne er redd for islamistene, men mitt råd er å bli mye mer redd for det norske folks raseri. Folk vil ikke ha ledere som lurer og sviker dem. Husk at nordmenn har vært vikinger, ikke bare veikinger.» står det i teksten på Document.no, signert pseudonymet «Smalsarhorn».
Ville gjøre intervju
Klungtveit ville høre med redaktør Hans Rustad om hva han mener om voldsreferansene og vurderingene bak pseudonymbruken i innlegget. Han sendte dermed en e-post til redaktøren, som viste til at han skulle svare i et innlegg på egen nettside.
Til Journalisten sier Klungtveit at det er fristende å bare le av alle karakteristikkene i innlegget, men at han synes det er betegnende for hvordan aktivist-nettsteder på de politiske ytterfløyene dyrker offerrollen og mener alle journalister er en del av et oppkonstruert fiendebilde.
Han er ikke overrasket over at Rustad svarer med å angripe mediene, men hadde forventet at Rustad ville være noe mer villig til å diskutere selve saken
– Det sentrale her er jo å finne ut hva voldsreferansene fra denne anonyme skribenten og kunngjøringene om «krig med islam» i Norge egentlig innebærer, og hvorfor nettstedet synes det er greit å gjøre under pseudonym. Hvor går grensa mellom det de kaller advarsler - og oppfordringer? Det er en del elementer i svaret fra Rustad som, forsiktig sagt, viser oss hvorfor det er viktig at Filter Nyheter og andre medier fortsetter å stille slike spørsmål.
Annonse
Hersketeknikk
Redaktør Hans Rustad i Document.no skriver i en e-post til Journalisten at han sammenlignet Filter Nyheter med Odins Soldater for å få frem et poeng: «Odins soldater er noen forhutlede typer som ikke har en sjans mot mediene. Men journalistene som jakter på dem viser noen av de samme tendenser selv: De driver selvtekt, de vil bestemme hva som er legitime meninger».
– Hvorfor valgte du å skrive et åpent brev til Harald Klungtveit framfor å svare på spørsmålene han stilte deg på e-post?
– Fordi jeg ser at Klungtveit ikke er i stand til å se at han og jeg har helt forskjellige premisser. Han vil ha mitt svar, men fortolke det på sine premisser. Det kalles en hersketeknikk.
Redaktøren er klar på at skribenter bør være omhyggelige i språkbruken når det gjelder alt som har med vold å gjøre. Han innrømmer at presisjonsnivået i den aktuelle artikkelen kunne vært større.
– Journalisters oppgave er ikke å være vekter eller politi. Det er å opplyse. Det er å forsøke å sette seg inn i menneskers situasjoner. Europa rives i stykker av vold, men vi hører ikke noe om hva europeerne tenker og føler. Alle vet at det finnes et raseri der ute, men de er ikke interessert i å forstå eller slippe det til. Signaturen Smalsarhorn viste noe av det som foregår i hodene på folk. Han beveger seg i et minefelt. Jeg sier ikke at dette er lett redaksjonelt og særlig ikke når det skjer anonymt.
Rustad forklarer at Document tror at de må være ærlige og søkende, men de har ikke svar på alt.