Kan høre haugesunds-avis.no

Fra i går kan leserne av nettutgaven til Haugesunds Avis velge å bli lyttere. En datastemme leser nyhetene fra nettutgaven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fedrelandsvennen.no var først ute med dette tilbudet. Utviklingsredaktør Pål A. Berg i Haugesunds Avis innrømmer at nettlesersystemet har kostet litt, men han synes slett ikke prisen er avskrekkende.

– Våre lesere skal se at vi henger med på tekniske løsninger. Vi er opptatt av at alle skal tilegne seg Haugesunds Avis. Vi vet at en del sliter med å lese på skjermen, og så fant vi denne funksjonaliteten.

Snart vil avisa sende ut brev til alle skolene i distriktet, slik at informasjonen om Leseweb når elever med skrive- og leseproblemer og synshemmede.

Datastemmen «Kari» leser teksten brukerne merker av i nettutgaven. Talestrek leste stemmen i går som en slags kode, men i dag er det rettet på. Også bruk av punktum og kolon skaper problemer.

«Kari» har tidvis et merkelig tonefall, kanskje særlig på stedsnavn. Når brukerne hører ord bli uttalt feil kan de sende e-post, og så vil ord og uttrykk kommer riktig i løpet av 24 timer.

Ikke flink på nynorsk

– Jeg har prøvd å høre to forskjellige nyheter. Første sak «Siktet for voldtekt i natt» fikk jeg høre så langt som ut andre linje i brødteksten, mens når det gjelder «Unngikk katastrofe» ble det bråstopp midt i ordet vogntoget i andre avsnitt av brødteksten. Er det fordi jeg ikke bor på Haugalandet?

– Jeg tror ikke det har noe med det å gjøre, humrer Berg.

– Det vil alltid være oppstartproblemer. Vi har vært opptatt av å få teknikken til å fungere, og gårsdagens saker fungerte tålelig bra. Men datastemmen er ikke flink til å lese nynorsk, som vi bruker en del.

– Kan dere få datastemmen til å snakke Haugesundsdialekt da?

– Det hadde vært det absolutt beste. Skjønt det hadde vel blitt en diskusjon om stemmen skulle snakke det eller Karmøydialekt eller annet. Det er kanskje like greit å ha et nøytralt språk.

– De problemene du har opplevd er ikke vanlig. Hun skal lese jevnt og trutt alt du har merket av, sier daglig leder Stein Stølen i VoiceASP, selskapet som hentet leseverktøyet fra Danmark og laget en norsk utgave.

Mens vi snakker sjekker han haugesunds-avis.no og finner at der er et problem nå.

– Men det får vi ta med dem. Hva slags linje sitter du på?

Fædrelandsvennen var først

Den samme nøytrale datastemmen leser nyheter på nettstedet til Fædrelandsvennen. De satte i gang i april.

Selv om fedrelandsvennen.no skulle være over startproblemene kutter nyhetsleseren «Kari» også her: På begge sakene forsvinner stemmen allerede før ingressen er ferdiglest.

Redaktør for multimedier i Fædrelandsvennen, Morten Rød, blir litt forundret over problemene. Internt på huset fungerer systemet bra etter noen runder med leverandøren. Ikke har de fått klager fra leserne heller.

– Vi har verken fått ovasjoner eller klager. Jeg tror ikke brukergruppen er så stor, men det er et fint tilbud til dem som har lesevansker på weben, sier Rød.

Fædrelandsvennen var det første nyhetsstedet som tok i bruk leseverktøyet etter at de oppdaget tjenesten på hjemmesiden til Kristiansand kommune.

Hittil brukes taleverktøyet av bare to nettaviser, men flere kommuner og fylkeskommuner bruker Leseweb. De to første kommunene, Hole og Time, satte i gang for snart to år siden.

Powered by Labrador CMS