Ingar Helge Gimle i rollen som Sven O. Høiby. Foto: Line Dybwad-Olsen/Folk Flest Filmproduksjon
Ingar Helge Gimle i rollen som Sven O. Høiby. Foto: Line Dybwad-Olsen/Folk Flest Filmproduksjon

Latterbølger og lite nytt

Se og Hør-filmen hadde førpremiere i går.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Filmen «En helt vanlig dag på jobben» bygger på boka med samme navn av tidligere Se og Hør-journalist Håvard Mælnes. Ordinær premiere er fredag 12. mars, men søndag var det snikpremiere i en nesten fullsatt sal på Vika kino.

I «En helt vanlig dag på jobben» blir sladderpressen fremstilt som en særdeles kynisk bransje. Filmen viser hvordan Mælnes, spilt av Jan Gunnar Røise, utfører sine arbeidsoppgaver som kjendisreporter i bladet «Folk flest» med både stort ubehag og suksess.

Betalingsjournalistikk

Hans perifere tilknytning til Mette-Marit, som i filmen er Kronprins Haakons nye flamme, leder ham til å bli fast leverandør av eksklusive nyheter formidlet av hennes alkoholiserte far. Betalingsjournalistikk er fast praksis hos arbeidsgiveren, og Høiby blir kjøpt og betalt med alt fra alkoholenheter til telefonabonnement.

Mælnes får stadig større problemer med sitt eget yrke og bryter til slutt med kjendisjournalistikken for godt.

Humor og alvor

Latterkulene satt løst i kinosalen i Vika. Flere scener bærer preg av komedie, samtidig som den underliggende tonen er alvorlig. Presseetikk er et sentralt tema, og om man skal tro filmen, er denne ikke særlig tilstedeværende i sladderpressen.

Den spesielle relasjonen mellom Mælnes og Høiby vies stor plass. Filmen viser en Mælnes som både utnytter og hjelper Høiby. De har daglig telefonkontakt, og Høiby sier at han ser på Mælnes som en sønn. Samtidig er Mælnes og ukebladet med på å gjøre ham til en riksklovn og forverre forholdet til Mette Marit.

Lite nytt

Knut Amund Nilsen og Thomas Knutzen hadde begge fått billetter til førpremieren.

– Det var mange morsomme karakterer, men samtidig en tragisk film, mener Nilsen.

Han kjøper ikke Se og Hør selv, men sier det hender han leser det hvis kan kommer over det. Han tviler på at Melnæs bok og film har noen innvirkning på salget.

– Media generelt har jo bare blitt stadig mer tabloid.

Verken Nilsen eller Knutsen synes filmen brakte noe nytt til torgs. Knutzen kaller det en skivebom hvis målet for filmen var kritikk av pressen. Den handlet for mye om Høiby, mener han.

– Filmen tilførte ikke noe nytt, og pressekritikken var mye skarpere i debatten som fulgte bokutgivelsen. Dette var mest et innblikk i Sven O. Høibys liv, mener Thomas Knutsen.

Ville vært stolt

Hovedpersonen selv, Håvard Melnæs, sa i fredagens utgave av Journalisten at han trodde Sven O. Høiby ville vært stolt av filmen.

– Før var bildet av ham at han var tidenes riksklovn, men nå tror jeg han kommer gjennom mer som et helt menneske.

©Folk Flest Filmproduksjon

Powered by Labrador CMS