Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det har gått 15 år siden hun gikk ut hovedinngangen i NRK for å jobbe fulltid for fagforeninga. Hun har forhandlet, styrt, representert og delegert, men torsdag er det slutt.
Annonse
Etter fire år som nestleder og fire år som leder i Norsk Journalistlag (NJ), tar Hege Iren Frantzen hatten og går.
Bladfyk i hjertet
Hun startet i lokalavisa som 15-åring og har vært journalist hele yrkeslivet. Og selv om hun ikke har utøvd journalistikk på en stund, så har hun vært tettere på journalistikken enn de fleste.
– Jeg vet ofte vel så mye om metoder og hva som skjer innenfor journalistikken og i mediehusene som de som er journalister, sier Frantzen.
– Hvordan har årene i NJ vært?
– Det har vært kjempespennende å jobbe så tett på NJ. Først som helstidstillitsvalgt i NRKJ. Deretter tett på advokatene, rådgiverne og sekretariatet som nestleder og leder. Men jeg synes det var riktig tidspunkt å gi seg nå. Det er en tid for alt. Nå er det herlig å slippe nye krefter til.
– Hvordan skal det bli nå, du har jo ikke jobbet som journalist på 15 år?
– Det er lett å tenke at jeg driver med noe støvete inne på et kontor, det gjør jeg på ingen måte. Men det er klart at selve jobben på desken i NRK Nyheter er ganske annerledes i dag enn den var da jeg reise meg fra den kontorplassen i 2006.
I løpet av åtte år som nestleder og leder i NJ, har Frantzen vært med på mye. Hun har blant annet fått frilanserne fullt integrert i organisasjonen, og hun har flyttet tariffarbeidet vekk fra sekretariatet og tilbake til de politisk ledelse og de tillitsvalgte.
– Noe jeg oppdaget var at tariffarbeidet vårt var veldig sekretariatstyrt. Jeg var veldig opptatt av at de store tariffpolitiske diskusjonene skulle tas i landsstyret. Om jeg gjør en dårlig jobb innenfor tariffpolitikk, kan jeg kastes. Det kan du ikke med sekretariatet.
Annonse
Lederkamp
Det stormet rundt Frantzen da hun tok over ledervervet i 2017. Daværende leder Thomas Spence stilte til gjenvalg. Frantzen var nestlederen som vil kuppe ledervervet i NJ, og meldte samtidig i Medier24 at hun var bekymret for journalistikken og NJs manglende prioriteringer.
– Du hadde en ruglete vei inn i ledervervet? Du var kritisk til ledelsen som var og måten de organiserte seg på?
– Det var helt greit. Jeg tenker at det er sånn man gjør i demokratiske prosesser, du rekker opp hånda og sier at nå er jeg klar til å være leder. Jeg var jo en del av ledelsen selv, hadde vært nestleder i fire år og var klar for å være leder, forteller hun og legger til:
– Vi var uenige, det skal jeg ikke stikke under en stol, men sånn er det jo.
Frantzen liker å omgi seg med folk som ikke sier ja. Legger hun frem et forslag og alle nikker, blir hun nervøs. Da er hun overbevist om at noe er veldig galt.
– Våre medlemmer er veldig direkte, uredde og tydelige. De løfter like gjerne telefonen, ringer meg og sier nøyaktig hva de mener. Og det er kjempebra! Om man skal lede noe i mediebransjen må man tåle det - og tenke at det er en ressurs.
– Kommer du til å ringe påtroppende leder Dag Idar Tryggestad?
– Hahaha.
– Man blir veldig godt kjent når man jobber så mye sammen som lederduo. Jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å ha kontakt senere, men jeg skal nok ikke være en som ringer og forteller hvordan ting skal være. Det er det heller ingen av de andre lederne som har gjort med meg.
Får etterlønn
Selv om hun offisielt går av som leder i morgen, skal hun ikke tilbake på jobb i NRK før i begynnelsen av mai. Om hun skal tilbake i den samme stillingen hun forlot i 2006, vet hun ikke enda.
Hun forteller at det er flere som har tatt kontakt med med henne etter at det ble kjent at hun ikke ønsker gjenvalg, men hva hun kommer til å gjøre holder hun fortsatt tett til brystet.
– Det har vært spennende og hyggelig, men til alle har jeg sagt det samme, at jeg har behov for å gjøre meg ferdig i NJ før vi har de diskusjonene. Jeg synes det er ryddig.
– Jeg har jobben min i NRK og jeg glad for at vi har den ordningen som gjør at jeg hele tiden har kunnet være en tøff tillitsvalgt, men også være trygg på at jeg har en jobb å komme tilbake til. Jeg har hatt permisjon siden 2006, og jeg har sagt at jeg må ha en dialog og diskusjon med NRK med tanke på hva jeg skal gjøre når jeg kommer tilbake. Det har jeg ikke gjort enda. Jeg har et ønske om å gjøre meg ferdig som leder i NJ først.
– Så på fredag tropper du opp på Marienlyst uten å vite hva du skal gjøre?
– Jeg få etterlønn av NJ og vil være disponibel for organisasjonen i en periode. Det er ikke praktisk mulig å bli ferdig med alt til landsmøtet. Jeg har også noen styreverv i Norwaco og Kopinor jeg opprettholder til deres årsmøter som er i slutten av mai, sier Frantzen.
Hun legger til:
– NJ har vært en veldig stor del av livet mitt, og det er mange ting jeg kommer til å savne.
– Det jo første gang siden 2006 at jeg ikke trenger å innpasse kalenderen min for tariff-forhandlingene.
– Er du ferdig som tillitsvalgt nå?
– Ja, det er jeg faktisk. Jeg fant søknaden min her og på den står det at jeg meldte meg inn i NJ i begynnelsen av 1996, og så tror jeg jeg hadde det første tillitsvervet i 1996. Jeg har vært tillitsvalgt siden. Jeg er nok en person som rekker opp hånda og melder meg, sier hun og ler.
– Jeg tenker at den som skal ta over som leder skal ta over visjonen. Det er ikke tvil om at vi kommer til å ha behov for NJ fremover.
– Kommer du til å savne det?
– Å ja! Alle de fine folka, all dialogen med alle journalistene. Og alt det kjempespennende arbeidet vi har hatt i fellesskapet mellom alle de ulike organisasjonene og bransjene.