Inyheter skal bidra mindre til polarisering enn hva Resett har gjort, sier Helge Lurås til Journalisten.

Inyheter

Helge Lurås går for samme kommentarfelt-løsning som Resett i sin nye avis

Utelukker ikke ny søknad til Norsk Redaktørforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På Inyheter-kontoret i Bærum viser Helge Lurås frem grønnskjerm og opptaksutstyr som skal brukes i konseptene som skal komme.

Torsdag lanserer han sin nye nettavis Inyheter.

Siden Lurås ble avskjediget fra Resett i juni, har både han og det nykomponerte Resett varslet kursendringer. Konstituert redaktør i Resett, Maria Zähler, har sagt at Resett skal få en mer moderat profil, mens Lurås i juli fortalte Kampanje at hans nye nettavis skulle ha «en mer analytisk og seriøst profil» enn Resett.

– Mindre polarisering

Når Journalisten møter Lurås under innspurten til Inyheter-sjøsettingen 25. august, forteller han at han kun har tiden og veien før nylansering. Lurås selv har gått inn med 250.000 kroner i prosjektet, og han regner med en emisjonsrunde i september eller oktober, hvor målet er å hente inn mellom en halv og én million kroner fra investorer.

– Du har snakket om en mer analytisk og seriøs profil i den nye nettavisen. Hva mener du med det?

– Det blir litt mer ro i kommunikasjonsformen, litt mindre mobilisering av folks emosjoner og litt mindre populisme enn det kanskje Resett ble oppfattet som, sier han.

Selv om ansvaret var hans, mener Lurås nå at Resett gikk for hardt ut i opposisjonell retning. Og ble fanget av det.

– Både med tanke på publikum og forventninger til hva som skulle skrives. Det var en litt annen tid i 2017, slik jeg oppfatter det. Det etablerte paradigmet var mer dominerende og det skulle hardere slag til for å åpne dører, sier han.

Lurås tror Norge kan forvente mer polarisering, slik som man ser i USA og til dels i Europa, sier han.

– Og da er det kanskje lurt å ikke bidra til mer polarisering.

Lurås vil ikke si hvilke investorer han har hatt kontakt med i forbindelse med en emisjon, men forteller det er «vanlige mennesker med litt mer penger».

– Ikke det samme som Resett

Ifølge Lurås vil brorparten av stoffet på den nye nettavisen være nyheter, men også eksterne meningsinnlegg og kommentarstoff. I tillegg skal det filmes kommentarkonsepter på video, blant annet monologer av Lurås selv.

For å holde kostnadene nede blir det imidlertid ikke noe NTB-stoff, sier han.

Ifølge Helge Lurås skal ikke Resett og Inyheter bli like publikasjoner.

– Resett sier mye det samme som dere om en ny retning. Blir det to like publikasjoner?

– Nei, det tror jeg ikke. Det kommer jo an på personell som kommer inn der, og hvem som blir redaktør. En ting er hva man har ambisjoner om, noe annet er hva man er i stand til å få til med personellet man har, sier Lurås.

Noen ting vil likevel være likt, sier han, fordi en del er videreført av ham selv, og Inyheter vil ikke ha en helt annen slagside enn hva Resett har hatt.

– Men min ambisjon er ikke å ta Resett videre med et nytt navn. Dette gir en mulighet til å ha en annen kurs, som er positivt. Det har vært mulig å reflektere over hva som gikk bra og hva som ikke ble så bra i Resett. En av de tingene er å gi litt mer dybde i kommenteringen av hendelser og av samfunnet, sier Lurås.

Han er også litt mindre opptatt av å gå viralt enn det Resett var, sier han.

Utelukker ikke redaktørforeningen

På spørsmål om han kommer til å søke medlemskap i Norsk Redaktørforening, svarer Lurås at det ikke blir med det første.

– Nå har jeg jo fått avslag to ganger. Jeg har ikke noe prinsipp om ikke å være med, og det er noen goder forbundet med medlemskap. Jeg utelukker ikke at det blir en søknad i løpet av en liten stund, sier han.

Da Lurås i 2018 først søkte medlemskap i redaktørforeningen fikk han avslag. Foreningen vektla saken om Trine Skei Grande, der Resett skal ha tilbudt en kilde et større pengebeløp To år etter prøvde Lurås igjen, og fikk avslag igjen.

Lurås forsikrer imidlertid at den nye nettavisen skal følge Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

– Men fordi jeg ikke er med i redaktørforeningen kan ikke sakene våre komme opp i PFU, selv om vi gjerne ville ha vært en del av det.

Viderefører kommentarfeltet

Det har ofte vært håndteringen av kommentarfeltet som skapte oppstuss rundt Resett. Det kom blant annet reaksjoner da avisen slapp gjennom ekstreme ytringer om terroren i New Zealand i 2019.

– Hva er planen for kommentarfeltene?

– Vi kommer til å ha kommentarfelt i samme plattform som vi hadde i Resett, som gir folk mulighet til å kommentere anonymt. Vi kommer til å ha forhåndsmoderering på det, sier Lurås.

Helge Lurås sier kommentarstoff på video blir ett av konseptene i den nye nettavisen.

Det gjenstår å se hva mange kommentarer det blir, og hvilken tone kommentarene har, sier han.

– Vi starter i alle fall med kommentarfelt, og så får vi se hvordan det blir.

– Ikke ferdig

Som Journalisten tidligere har omtalt skal Jørgen Granberg og John Johansen, som tidligere jobbet i Resett, være med inn i Inyheter. Også Benjamin Bringsås, som er politiker tilknyttet partiet Liberalistene, er en av journalistene.

– Vi har også fått med oss Stig Even Lillestøl, som er nyutdanna og har politisk bakgrunn fra Fpu. I tillegg til en del eksterne skribenter.

Konflikten i Resett som kulminerte i Lurås sin avskjedigelse, har gjort at Lurås ikke har kunnet drive nettavis i sommer. Det har gjort ham godt, sier han, men han gleder seg til å komme i gang igjen.

– Har du vurdert å ikke starte med nettavis igjen?

– Nei, jeg var ikke ferdig da jeg måtte vinke farvel til Resett. Jeg mener det er ting som ikke blir formidla slik det burde i Norge. Det er et behov. Jeg har ikke vært inne på tanken å ikke gjøre det.

Powered by Labrador CMS