Helge Simonnes. Foto: Martin Huseby Jensen.

– En laber bris

Forskjellige reaksjoner på innstillingene til utvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En innstilling vil videreføre nullmomsen for dagspressen, mens den andre innstillingen ønsker lik lavmoms for papir og digitalt. Og ikke alle er like imponert.

– I forhold til skremmeskuddene tidligere, så er dette gått ned i en laber bris. Det er ingen revolusjon i dette og innstillingene viser at vi har en meget god ordning, sier Helge Simonnes. Han representerer Mentor Medier som gjennom avisene Vårt Land og Dagsavisen er den største mottakeren av produksjonsstøtte. Dersom omfordelingsalternativet blir brukt, vil Dagsavisen få en netto økning (inkludert momsbelastningen) i støtten på 5,3 millioner kroner, fra dagens 38,7 millioner.

Nullmoms

Simonnes er likevel skeptisk til å bruke moms til å finansiere journalistikk, slik utvalget foreslår. Og selv om Dagsavisen ville blitt vinneren under omfordelingsalternativet, så er ikke Simonnes interessert. For ham er nullmomsen viktig.

– Vi trenger den på grunn av vår konjunkturfølsomhet. Politikerne må ha mage til å stå for den, sier han.

Rart

Leder Even Trygve Hansen i Fagpressen, undres over Finansdepartementets regnestykke som gir et overslag på hva den totale verdien av nullmomsen er. Han mener det er nærmest umulig å regne ut hva momsfritaket vil tilsi i kroner og øre for Fagpressens medlemmer. Finansdepartementet mener den ligger på rundt 700 millioner kroner.

– Det er rart at de i det hele tatt vurderer å legge moms på blader som i utgangspunktet ikke er kommersielle, sier han.

River ned

MBL-leder Are Stokstad sier han synes det er bra at utvalget ser samfunnsansvaret mediene har. Og han er glad utvalget har sett at fremtidens journalistikk vil bli finansiert av brukerbetaling. Men der stopper det. For ved endringer av dagens støtteordning kreves byråkrati. Det får Stokstad til å undre.

Han mener at omfordelingsalternativet ikke henger politisk på greip og sier det gir bizarre utslag.

– Hvorfor skal Bergens Tidende får mer penger enn Dagbladet, sier han og viser til at ved en omlegging til 8 prosent moms, vil Bergens Tidende ha 8,5 millioner kroner mer å rutte med etter fradrag og tilskudd. For Dagbladets del innebærer det at de vil ha 26 millioner mindre å rutte med.

– Konsekvensen av dette forslaget vil være å rive ned en ordning som fungerer, sier Stokstad.

Regne

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier til Journalisten at hun nå må se på de forskjellige modellene.

– Og mange vil nok regne på dette.

Powered by Labrador CMS