Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
6. til 8. juni ble World News Congress arrangert i Portugal. Arrangør var World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA). Dette er en av de store mediekonferansene, og nærmere tusen redaktører og medieledere fra store deler av verden deltok. En norsk delegasjon var også på plass.
Annonse
Konferansen er tidligere blitt kritisert for å være for mannsdominert, men de senere årene er det forsøkt å gjøre noe med dette. Årets konferanse opplevde imidlertid flere som et tilbakeslag.
Falske nyheter, falske bryster
Det store sjokket kom på konferansemiddagen. Kveldens konferansier spøkte om falske bryster og falske nyheter, hvor punchlinen skal ha vært at han i begge tilfeller foretrekker de falske.
Bedre ble det ikke da lederen for den portugisiske presseorganisasjonen, João Palmeiro – som er tidligere styremedlem i WAN-IFRA – oppførte seg på en måte som mange oppfattet som sexistisk på scenen. Han omtalte seg selv om «Charlie», og kvinnen som var med ham på scenen som «sine engler» – med referanse til filmen og tv-serien Charlies Angeles.
Han forsøkte også å kysse flere av kvinnene på scenen. Flere videoer av hendelsen viser at kvinnene reagerer negativt på oppmerksomheten. Noe også flere har gitt uttrykk for i ettertid.
– Jeg finner faktisk ikke riktig ord for å beskrive hvor ille det var, sier Sture Bergmann, toppsjef i svenske VK Media til Medievärlden.
– Måten det ble snakket på under middagen, var alt annet enn OK. Til slutt reiste jeg og mine norske venner oss og gikk derfra. Og etterpå ble det visst bare verre, har jeg forstått.
Annonse
– Vondt og pinlig å høre på
En av dem som gikk, var sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.
– Det som skjedde på scenen var rett og slett skammelig. Noe av det som ble sagt representerer et kvinnesyn jeg hadde håpet ikke lenger eksisterte. Det var vondt og pinlig å høre på. Jeg og noen andre kolleger fra svensk og norsk presse, reiste oss og gikk før talen var ferdig, sier Husby, som vil tilføye at resten av konferansen hadde et veldig solid og spennende fokus på kvinner i media.
– Det som skjedde på middagen var desto mer skuffende.
Noe av det som ble sagt representerer et kvinnesyn jeg hadde håpet ikke lenger eksisterte.
Kirsti Husby, sjefredaktør Adresseavisen
Til stede på konferansen, men ikke på den omtalte middagen, var også Helje Solberg, redaktør for VGTV.
Hun sier til Journalisten:
– Via noen av de norske deltakerne hørte jeg først om skandalen med Palmeiro da jeg kom tilbake på hotellet jeg bodde på. Oppførselen var selvsagt helt uakseptabelt. Palmeiros forklaring om at dette er uttrykk for «portugisisk kultur» er pinlig.
Hun henviser her blant annet til et intervju Palmeiros gjorde dagen etter, etter at han først hadde beklaget hendelsen, hvor han bortforklarte det hele med at dette ikke var støtende oppførsel i Portugal. Se intervjuet her.
Kritisk brev
Solberg er også kritisk til åpningssermonien på årets WAN-IFRA-konferanse:
– Dette, kombinert med åpningssermonien som så til de grader var mannsdominert, viser for all verden at det er en stor jobb å gjøre i WAN-IFRA med en rekke problemstillinger knyttet til mangfold, holdninger og kultur.
Amerikanske NiemanLab omtaler også hendelsen i Portugal. Her har ti profilerte journalister og redaktører signert et åpent brev hvor de på det sterkeste kritiserer det som skjedde.
«Den voldsomme utvisningen av sexisme og seksuell trakassering under galamiddagen på Estoril Casino, rystet så mange deltakere og ansatte at de til slutt måtte handle», skriver de.
De foreslår også 14 prinsipper for likestilling i mediebransjen.
Allerede dagen etter middagen, var Palmerio på scenen og beklaget (se kort Twitter-video her). På NiemanLab svarer også Palmerio på kritikken som har kommet mot ham. Han sier blant annet at det som skjedde under middagen var et trist øyeblikk, og ikke representerer organisasjonen.