Fredrik Skavlan er blitt midtpunkt i en prinsippstrid om honorarpraksis foran helgens Hell-konferanse i Stjørdal.
Lørdag ettermiddag skal Skavlan medvirke under tittelen «Deg på ditt beste». Ifølge egenreklamen for konferansen skal Skavlan «utfordre deltakerne til å tenke gjennom hvordan de selv kommuniserer; i møte med venner, kjærester, kunder eller medarbeidere. Med andre ord: henter du ut det beste i deg selv, og bringer du fram potensialet i menneskene du treffer?», heter det på Hellkonferansens hjemmeside.
Det som har vakt reaksjoner er at Fredrik Skavlan får betalt for innsatsen, i motsetning til for eksempel Erling Borgen eller Kristin Halvorsen. Verken lederen for Hell-konferansen, NRK-journalist Øyvind André Haram, lederen for Skandinavisk Kulturliga (SKUL), NRK P3-sjef Tone Donald eller Fredrik Skavlan selv var onsdag villig til å opplyse hvor mye Skavlan får betalt for sitt foredrag på Hell lørdag, men sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen opplyser at NRK og Adressa har spleiset 20.000 kroner hver.
Skavlan selv sier at han ikke kan gå inn på hva han tar betalt for enkeltoppdrag, men at han ikke gjør det gratis.
– Noe må jeg leve av også, sier Skavlan til Journalisten.
Ba om penger
Lederen for Hell-konferansen, Øyvind A. Haram, hevdet onsdag at Hell-komiteen ikke har hatt noe med avtalen med Skavlan å gjøre. Først da Journalisten kunne legge fram konkrete opplysninger om avtaleforholdet og Harams egen rolle i saken, innrømmer han at han personlig henvendte seg til Adresseavisen om saken.
Da hadde allerede programdirektør Tormod Kjensjord i NRK Riks lagt sine 20.000 inn i potten. Harams henvendelse til Adresseavisen kom etter at SKULs Tone Donald først hadde søkt Adressa om penger uten resultat. Haram ønsket å legge inn et godt ord for søknaden fra SKUL om pengestøtte for «å toppe programmet» med Fredrik Skavlan
– Vi ser på Hell-konferansen som den viktigste journalistfaglige begivenhet for oss, og vi støtter gjerne opp, men vi forholder oss til Hell-konferansen og konferansens komité, sier Arne Blix.
Fra rødvin til sjokolade
Øyvind André Haram sier at Hell-komiteen ikke har hatt noe med avtalen med Skavlan å gjøre, og at Skavlan ikke står på Hell-konferansens budsjett. Han innrømmer imidlertid at det har vært en kinkig sak.
Haram sier at foredragsholdere normalt ikke får betalt for å bidra på Hell. Tidligere fikk de en flaske rødvin, men etter innføringen av flaskeforbud på fly, er dette også blitt et problem. Etter det Journalisten erfarer skal Hell-komiteen i år ha fått laget en egen sjokoladeplate med Hell-logo, som sikkert vil bli mottatt med særdeles stor glede blant de øvrige, ubetalte foredragsholderne.
SKUP-leder Håkon Haugsbø er verken tilfreds eller beroliget av forklaringene fra Hell-komiteen. Haugsbø mener det er uviktig hvem som rent teknisk har inngått avtale med Skavlan og betaler honoraret. Etter hans syn er poenget at Fredrik Skavlan deltar på Hell mot betaling.
Bebreider ikke Skavlan
– Jeg bebreider ikke Skavlan. Han gjør en jobb, ber om betaling og får det. Men jeg stiller meg meget kritisk til Hell-konferansens ledelse som er i ferd med å bryte ned et prinsipp, som alle de journalistfaglige konferansene har bygd på, nemlig dugnadsprinsippet, sier Haugsbø.
– Men Skavlans honorar belaster ikke Hellkonferansen. Betyr ikke det noe?
– Nei, for uansett hvilken konto pengene kommer fra, så blir konsekvensen den samme. Det åpnes for betalingsordninger og folk ser at her kan det være penger å hente. På SKUP sier vi hele tiden nei til foredragsholdere som forlanger honorar. Senest i dag sa jeg nei til en person som ba om 8000 kroner for å påta seg tre ulike oppdrag under årets SKUP-konferanse, sier Haugsbø.
NJ negativ til betaling
Også Norsk Journalistlags leder Elin Floberghagen, som hvert år bidrar med betydelige bevilgninger til de journalistfaglige konferansene, er negativ til at det skal betales foredragshonorarer.
– Jeg synes det er viktig å holde på dugnadsprinsippet. Hvis kampen om å få hotshotterne blir slik at man må grave dypt i lommeboken, vil det ikke nytte å be om penger fra NJ. Så mye penger har vi ikke, sier hun.
Floberghagen understreker imidlertid betydningen av at man bygger opp det faglige nivå på journalistkonferansene, men at det må skje på dugnadsbasis.
Lederen for Hell-konferansen, Øyvind A. Haram, er ikke enig i kritikken. Han sier at de ikke bryter noen prinsipper i forhold til andre konferanser, og viser til et forberedelsesmøte i desember, der også representanter for NJ var til stede.
Enige om en viss fleksibilitet
– Vi drøftet dette med honorering, noe som er særlig aktuelt når vi henter foredragsholdere fra utlandet. Jeg oppfattet det slik at vi var enige om en viss fleksibilitet. Men jeg ser jo at dette er problematisk også i forhold til de foredragsholderne som ikke krever honorar, sier Haram.
I tilfellet Skavlan henviser til Haram til lederen for SKUL, NRK P3-sjef Tone Donald. Hun er imidlertid ikke spesielt meddelsom.
– Jeg kan bekrefte at SKUL har gjort en avtale med Fredrik Skavlan i forbindelse med hans foredrag på Hell. Utover det kan jeg ikke kommentere innholdet i avtalen. For øvrig gleder jeg meg til å høre Skavlan fortelle historien bak Norges mest populære talkshow, skriver Donald i en sms til Journalisten.